Σε εξέλιξη βρίσκεται από τις 7 το πρωί η ψηφοφορία των πολιτών και στα Δωδεκάνησα, στο πλαίσιο διεξαγωγής του δημοψηφίσματος που προκήρυξε η κυβέρνηση, καταθέτοντας ερώτημα αναφορικά με τα μέτρα των θεσμών. Η ψηφοφορία θα ολοκληρωθεί στις 7 το απόγευμα και τα αποτελέσματα αναμένεται να είναι γνωστά γύρω στις 9 το βράδυ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του blackmonday.gr, η εκλογική διαδικασία στη Ρόδο έχει ξεκινήσει χωρίς να παρουσιάζεται κανένα ιδιαίτερο πρόβλημα, αφού δικαστικοί αντιπρόσωποι και μέλη εφορευτικών επιτροπών βρίσκονται στις θέσεις τους από το πρωί.

Οι εκλογείς ψηφίζουν στα ίδια εκλογικά τμήματα με αυτά των εθνικών εκλογών της 25ης Ιανουαρίου 2015. Εξαίρεση αποτελούν όσοι ετεροδημότες ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους (κατόπιν αίτησής τους έως τις 30 Απριλίου 2015), καθώς αντί για τα ειδικά εκλογικά τμήματα θα πρέπει να προσέλθουν στο εκλογικό τμήμα της περιοχής τους.

Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος γίνεται με την επίδειξη της αστυνομικής ταυτότητας ή του διαβατηρίου ή της άδειας οδήγησης ή του ατομικού βιβλιαρίου υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων. Αποδεκτά είναι και τυχόν «κομμένα» δελτία αστυνομικής ταυτότητας και διαβατήρια που έχει λήξει η ισχύς του.

Οι εκλογείς θα λάβουν δύο ψηφοδέλτια:

Στο πρώτο αναγράφεται το ερώτημα του δημοψηφίσματος που είναι: «Πρέπει να γίνει αποδεκτό το σχέδιο συμφωνίας, το οποίο κατέθεσαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο Eurogroup της 25.06.2015 και αποτελείται από δύο μέρη, τα οποία συγκροτούν την ενιαία πρότασή τους; Το πρώτο έγγραφο τιτλοφορείται «Reforms for the completion of the Current Program and Beyond» («Μεταρρυθμίσεις για την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος και πέραν αυτού») και το δεύτερο «Preliminary Debt sustainability analysis» («Προκαταρκτική ανάλυση βιωσιμότητας χρέους»).

Παραπλεύρως, οι ψηφοφόροι θα επιλέξουν μία εκ των απαντήσεων: ΔΕΝ ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ/ΟΧΙ ή ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ/ΝΑΙ. Η επιλογή γίνεται με σταυρό είτε εντός του τετραγώνου που υπάρχει κάτω από τις απαντήσεις είτε αριστερά ή δεξιά από την απάντηση. Το δεύτερο ψηφοδέλτιο είναι το λευκό, ενώ ως τέτοιο θα λογίζεται και το πρώτο ψηφοδέλτιο εάν δεν φέρει σταυρό.

Πάντως λίγες ώρες πριν το δημοψήφισμα ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών εξέπεμψε SOS, καθώς δεν είναι επαρκής ο αριθμός των φακέλων που δίνεται στους δικαστικούς αντιπροσώπους στο νομό Αττικής, για να μπορεί να διεξαχθεί ομαλά το δημοψήφισμα. Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, ολοκληρώθηκε η παράδοση του συνόλου του εκλογικού υλικού από την Περιφέρεια Αττικής προς τους Δήμους, διασφαλίζοντας την απρόσκοπτη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.