Η διαδικασία εξελίσσεται απόντος του Αλ.Τσίπρα – Δεν ξέρω αν πήραμε τη σωστή απόφαση, αλλά θα κάνουμε το καλύτερο για τον τόπο είπε ο υπουργός Οικονομικών – Γεννηματά: Κυβερνήστε επιτέλους – Θεοδωράκης: Να πούμε για τους συνωμότες της δραχμής που κρύφτηκαν πίσω από τον Τσίπρα και πήραν καρέκλες – Μεϊμαράκης: Να ψηφίσουν πρώτοι ο κ. Τσίπρας και Καμμένος

Με φυγόκεντρες δυνάμεις να αναπτύσσονται ανεξέλεγκτα στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και τον πρωθυπουργό να διαμηνύει προς τους βουλευτές του ότι, ή θα στηρίξουν όλοι μαζί την νέα συμφωνία, ή θα πέσει η κυβέρνηση ξεκίνησε η κρισιμότερη συνεδρίαση της Ολομέλειας των τελευταίων πέντε ετών.

Η συζήτηση διεξάγεται σε σκηνικό απόλυτου πολιτικού παραλόγου, με υπουργούς να εκφράζουν ανοικτά την διαφωνία τους με το περιεχόμενο της συμφωνίας, να ξεκαθαρίζουν ότι θα την καταψηφίσουν και να επισημαίνουν παράλληλα ότι δεν πρόκειται να παραιτηθούν. Την ίδια ώρα «τορπίλες» κατά της συμφωνίας εκτοξεύει και η Πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, σημειώνοντας ότι ο πρωθυπουργός αναγκάστηκε και απειλήθηκε από τους εταίρους προκειμένου να την υπογράψει. Το σουρεαλιστικό σκηνικό συμπληρώνεται από την δεδομένη στήριξη – για πρώτη φορά στα μνημονιακά χρονικά – που προτίθεται να δώσει η πλειοψηφία της αντιπολίτευσης (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι). Δεδομένη θεωρείται και η υπερψήφιση του νομοσχεδίου από την ΚΟ των ΑΝΕΛ.

Σε κάθε περίπτωση και με βάση το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας της περασμένης Παρασκευής το «κοντέρ» της σημερινής διαδικασίας ξεκινά από τις 251 θετικές ψήφους. Ωστόσο η τελική επίδοση αναμένεται χαμηλότερη καθώς αυτή την φορά οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα διαφοροποιηθούν περισσότεροι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο συγκεκριμένος αριθμός, πόσες απώλειες δηλαδή θα υπάρξουν από το κυβερνητικό κόμμα θα καθορίσει και τις επόμενες πολιτικές εξελίξεις που περιλαμβάνουν από ευρύ ανασχηματισμό εως εκλογές.

Πάντως, σύμφωνα με την απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων η συζήτηση πρέπει να έχει ολοκληρωθεί εως τις 11 το βράδυ και να ακολουθήσει η ονομαστική ψηφοφορία ώστε το τελικό αποτέλεσμα να έχει εξαχθεί πριν τα μεσάνυχτα.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με την ορκωμοσία του Γιώργου Κυρίτση (πολιτικό όρκος) ο οποίος παίρνει τη θέση του παραιτηθέντος Νίκου Χουντή που παραιτήθηκε καθώς θα διαδεχθεί τον παραιτηθέντα Μανώλη Γλέζο στο Ευρωκοινοβούλιο.

Καρφιά Ζωής με το καλημέρα

Στο site της Βουλής αναρτήθηκε η Ημερήσια Διάταξη για την συνεδρίαση της Ολομέλειας αλλά η Πρόεδρος της Βουλής δεν ξεκινά την συζήτηση πριν την διανομή της σε κάθε βουλευτή από τους επιμελητές της αίθουσας.

Η κυρία Κωνσταντοπούλου ξεκίνησε μάλιστα από το πρώτο λεπτό τα κατευθυνόμενα προς την κυβέρνηση «καρφιά» για την υπερ – κατεπείγουσα διαδικασία λέγοντας «Για να έχουμε αίσθηση των συνεπειών ορισμένων αποφάσεων σας λέω πως μολις έγινε η ηλεκτρονική διανομή της ημερήσιας διάταξης και αναμένεται και η διανομή της έντυπης.
Η πλειοψηφία της Διάσκεψης των Προέδρων αποφάσισε να ξεκινήσει η συνεδρίαση στις 8:40, αυτό όμως ήταν εκ των πραγμάτων ανέφικτο».

Η ημερήσια διάταξη έχει ως εξής:

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΟΕ΄

Τετάρτη 15 Ιουλίου 2015

Ώρα 20.40΄
Η παρούσα συμπληρωματική ημερήσια διάταξη υποβάλλεται προς υπογραφή την 15.7.2015 και ώρα 21.00΄ και, επομένως η συνεδρίαση θα αρχίσει με την ανάρτησή της
Αθήνα, 15 Ιουλίου 2015

Μπάχαλο και πάλι με τη Ζωή
Η κ. Κωνσταντοπούλου έθεσε και πάλι θέμα διάρκειας της συζήτησης παρά την απόφαση της διάσκεψης των Προέδρων να έχει ολοκληρωθεί η συζήτηση τα μεσάνυχτα.
Το λόγο πήρε από την κυβέρνηση ο κ. Βούτσης ο οποίος όμως την «άδειασε» αφού συντάχθηκε με την απόφαση της διάσκεψης, ενώ οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί δεν πήραν καν το λόγο.
Στην ψηφοφορία που ακολούθησε, αφού η πρότασή της δεν έγινε δεκτή (την ψήφισαν μόλις δύο βουλευτές και η ίδια) αποχώρησε από το προεδρείο και έδωσε τη θέση της στον Α’ Αντιπρόεδρο κ. Μητρόπουλο.
Την ίδια στιγμή δεκάδες βουλευτές της φώναζαν να παραιτηθεί με τον κ. Βενιζέλο να της λέει πως αν έχει ευαισθησία πρέπει να παραιτηθεί απόψε.

Δεν θα μιλήσουν Τσίπρας, Μεϊμαράκης, Θεοδωράκης
Στο μεταξύ πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δεν θα λάβει στο λόγο στην αποψινή συζήτηση με τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης να αντιδρούν έντονα στο ενδεχόμενο αυτό.
Ετσι, Βαγγέλης Μεϊμαρακης και Σταύρος Θεοδωράκης ενημέρωσαν τον Αλέξη Τσίπρα ότι δεν προτίθενται να λάβουν τον λόγο εφόσον δεν μιλήσει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός προκειμένου να επιταχυνθεί η αποψινή συζήτηση και η ψηφοφορία. Κατά πληροφορίες η Φώφη Γεννηματά διαφοροποιήθηκε από την κοινή θέση των πολιτικών αρχηγών και μετέφερε στον κ. Τσίπρα την πρόθεσή της να τοποθετηθεί από το βήμα της Βουλής

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος

Για ένα πλουσιότερο πρόγραμμα έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος από το βήμα της Βουλής, είπε ότι ήταν μία απόφαση που θα με βαραίνει σε όλη μου τη ζωή, ήταν η πιο δύσκολη ημέρα τη ζωής μου. Δεν ξέρω αν πήραμε τη σωστή απόφαση, αλλά θα κάνουμε το καλύτερο για τον τόπο της εργασίας.

“Όλη η Ευρώπη συζητά το νόημα αυτή της συμφωνίας, το δημοψήφισμα τι σημαίνει για την Ελλάδα, τι σημαίνει για την Ευρώπη. Θα δοκιμαστεί αν αυτή η Ευρώπη μπορεί να σεβαστεί τη δημοκρατία τον πλουραρισμό. Πολλά δημοσιονομικά μέτρα θα βρουν αντιστάθμιση στο επενδυτικό πρόγραμμα και στο χρέος”, πρόσθεσε. Για να επιστρέψει η Ελλάδα και η ΕΕ στην ανάπτυξη θα πρέπει να δημιουργηθούν συμμαχίες κατά της λιτότητας, υπογράμμισε.

Υπεραμύνθηκε της ίδρυσης του υπερΤαμείου λέγοντας ότι είναι σημαντικό και εξήγησε ότι δεν είναι μόνο εγγυητικό για την αποπληρωμή του χρέους, αλλά και επενδυτικό. Σχετικά με το αν οι δανειστές είπαν ότι η Ελλάδα χρειάζεται ένα μεγαλύτερο πρόγραμμα, ο κ. Τσακαλώτος υπογράμμισε ότι “εμείς είπαμε ότι πρέπει να υπάρχει ένα πλουσιότερο πρόγραμμα, κατά της διαφθοράς και συνεννόηση με τον ΟΟΣΑ, την Παγκόσμια Τράπεζα.

Ο νέος υπουργός επισήμανε ότι “δεν μπορούμε να δουλεύουμε και να έχουν μόνο οι πλούσιοι μεγάλες συντάξεις. Σχετικά με το αν θα χτυπηθεί το παλαιοκομματικό σύστημα, ο κ. Τσακαλώτος απάντησε ότι αυτό δεν το ξέρω, αλλά αν δεν το χτυπήσει αυτός ο κόσμος αυτός ο τόπος δεν έχει μέλλον. “Πρέπει να μοιράσουμε τη πίτα και θα αυξηθούν τα βάρη και σε άλλους”, δήλωσε ο νέος υπουργός και ανακοίνωσε ότι “ έχουμε αυξήσει το φόρο αλληλεγγύης για εισοδήματα πάνω από 30 χιλ. ευρώ και τον φόρο 8% των βουλευτών”.

Δημήτρης Βίτσας
«Δεν απολογούμαι για την μάχη που δίνουμε» υποστήριξε στην αρχή της ομιλίας του ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Βίτσας αν και παραδέχθηκε ότι «οι προτάσεις των δανειστών θέτουν σκληρά διλήμματα». Πρόσθεσε δε ότι πραγματοποιείται «Προσπάθεια έξω και μέσα ώστε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ να είναι μια παρένθεση. Αυτή η προσπάθεια δεν πρόκειται να σταματήσει» ενώ απευθυνόμενος κυρίως στην αντιπολίτευση είπε «Οσοι φώναζαν πριν για «συμφωνία και ότι να είναι» σήμερα κάνουν τους ενοχλημένους. Διερωτώνται φωναχτά πως είναι δυνατόν μια αριστερή κυβέρνηση να λαμβάνει τέτοια μέτρα»

Παρατήρηση Κουτσούμπα για απουσία Τσίπρα

Με σπόντες προς τον πρωθυπουργό ξεκίνησε η ομιλία του γενικού γραμματέα του ΚΚΕ στη Βουλή, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, “ελπίζω να με ακούτε στο Μέγαρο Μαξίμου. Για όλους έρχεται κάποια στιγμή η ώρα της αλήθειας κ. Τσίπρα, που είστε τώρα σε κάποιο γραφείο και δεν εμφανιστήκατε ακόμα εδώ”. Μάλιστα, επέρριψε μεγάλες ευθύνες στην πλευρά Λαφαζάνη και στον κ. Λαπαβίτσα γιατί στήριξαν τον ΣΥΡΙΖΑ και τώρα προτείνουν να συνεχίσουν ως δεκανίκια.

Ο κ. Δημήτρης Κουτσούμπας υπογράμμισε ότι “ο λογαριασμός που καλείται να πληρώσει ο λαός είναι πολύ μεγάλο, ο λαός θα πληρώσει το άθλιο Μνημόνιο Τσίπρα” και πρόσθεσε στη συνέχεια ότι “το παραμύθι της σκληρής διαπραγμάτευσης τελείωσε” και εξέφρασε την άποψη ότι “τα νταούλια δεν βαράνε στην ΕΕ”.

Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ τόνισε ότι “μία μέρα μετά το δημοψήφισμα βρεθήκατε αγκαλιά με τους υποστηρικτές του ναι”. Υπογράμμισε δε ότι “όλα όσα έγιναν στις τράπεζες ήταν γνωστά και άσκησε κριτική λέγοντας ότι “παραμυθιάσατε μεγάλο μέρος του λαού για να σας ενισχύσει στην κάλπη και δεν προετοιμάσατε καμία εναλλακτική λύση”. Μάλιστα, σχετικά με τη συμφωνία, ο κ. Κουτσούμπας δήλωσε ότι “έχετε ξεπεράσει το όριο κάθε βρώμικης προπαγάνδας”, αναφερόμενος στην ίση κατανομή βαρών.

Φώφη Γεννηματά: Επιτέλους να κυβερνήσετε

«Οι εκλογές θα είναι καταστροφή για την χώρα. Καταστροφικά είναι και τα σενάρια για κυβέρνηση ειδικού σκοπού και συγκεκριμένου χρόνου» υποστήριξε η κυρία Φώφη Γεννηματά καλώντας παράλληλα τον πρωθυπουργό να … κυβερνήσει. «Απόψε ψηφίζουμε για το μέλλον της χώρας εσείς έχετε την ευθύνη από εδώ και πέρα. Πρέπει να προχωρήσουμε με συμφωνημένα τα επόμενα βήματα» είπε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Η κ. Γεννηματά υπογράμμισε ότι η συμφωνία πρέπει να ολοκληρωθεί και να εφαρμοστεί, προσθέτοντας ότι “όμως πέρα από την συμφωνία πρέπει να υπάρχει νέο ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο. Η θετική ψήφος μας δεν είναι ψήφος εμπιστοσύνης. Δεν σας δίνουμε λευκή επιταγή, ούτε συγχωροχάρτι για τις ενέργειές σας. Δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης στην χώρα μας. Θα μας βρείτε αρωγούς σε ότι αφορά το συμφέρον της χώρας μας και απέναντι σε διάχυτες αντιλήψεις”. Μάλιστα, υποστήριξε με συνεννόηση μέσα στην Βουλή και πως “δεν πείσατε τους υπουργούς και βουλευτές σας ότι αν δεν ψηφιστεί σήμερα η συμφωνία οι συνταξιούχοι δεν θα μπορούν να περάσουν τις επόμενες τρεις ημέρες. Εχετε την ευθύνη αναλάβετέ τη και κυβερνήστε”.

Χαρακτήρισε απαράδεκτο να μην ενημερώνει ο πρωθυπουργός την Βουλή για την συμφωνία που ο ίδιος υπέγραψε, όπως και να μην ενημερώνει υπεύθυνα τον ελληνικό λαό την ίδια στιγμή που πριν λίγες ώρες ενημέρωνε το κόμμα του.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι “αποτρέψαμε με κοινή προσπάθεια την έξοδο από το ευρώ. Ο κ. Τσιπρας οφείλει να αναγνωρίσει την καθοριστική συμβολή των πολιτικών δυνάμεων της αντιπολίτευσης και την συμβολή 251 βουλευτών που του άνοιξαν το δρόμο για την ουσιαστική διαπραγμάτευση. Την υποστήριξη σοσιαλιστών ηγετών της ευρωζώνης για την αντιμετώπιση των ακραίων δεξιών και νεοφιλελεύερων δυνάμεων. Τους ευχαριστώ από αυτή την αίθουσα αν και έπρεπε να το κάνει ο πρωθυπουργός”.

“Ο κ. Τσίπρας κατάλαβε αργά ότι η καταστροφική δραχμολάγνοι υπουργοί του πήγαιναν χέρι – χέρι με τον Σόιμπλε με στόχο να οδηγήσουν την Ελλάδα εκτός Ευρωζώνης. Έχει ευθύνη να δώσει τέλος στο επικίνδυνο θέατρο σκιών. Να διασφαλίσει την σταθερότητα της χώρας. Να σταματήσουν τώρα οι θεωρίες πρι τρόικες εσωτερικού και πραξικοπήματος”, δήλωσε η κ. Γεννηματά και πρόσθεσε ότι “ προσβάλει όλους όσους μας στήριξαν. Κάποιοι κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν ότι η συμφωνία φέρει την υπογραφή του κ. Τσίπρα. Λένε ότι ο Τσίπρας προσυπέγραψε το εναντίον του πραξικόπηματος”.

“Το κάνατε κ. Τσίπρα; Θα απαντήσετε;”, αναρωτήθηκε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε ότι “δεν είναι δικαίωση για εμάς ότι ο κ. Τσίπρας υπέγραψε το τρίτο και χειρότερο μνημόνιο. Δικαίωση θα ήταν να χτίσετε πάνω στις προηγούμενες δικές μας προσπάθειες που κακώς τις λοιδορήσατε”.
“Η συμφωνία δύσκολη και επώδυνη αλλά΄κρατά όρθια την Ελλάδα”, κατέληξε η κ. Γεννηματά.

Σταϊκούρας- Τσακαλώτος για τον ΦΠΑ
Σταϊκούρας: Καταθέσατε κάποιες νομοτεχνικές βελτιώσεις. Παρατηρούμε όμως ότι με τις αλλαγές προκαλείται μετάταξη από τον χαμηλό στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ 23 %, 13 προϊόντων, υπηρεσίες για την γεωργική παραγωγή αλλά και προϊόντα για αναπήρους. Αυτό δεν είναι νομοτεχνική βελτίωση. Αλλά δείγμα προχειρότητας

Ευκλείδης Τσακαλώτος:Έχει δίκιο ο κ. Σταϊκούρας. Πολλά προϊόντα έχουν πάει στον ανώτατο συντελεστή και αυτό επηρεάζει τους αγρότες. Αυτό που υπόσχομαι είναι σε συνεννόηση με τους θεσμούς να υπάρξει κάποια επιστροφή φόρου.

Θεοδωράκης: Το Ποτάμι θα ψηφίσει χωρίς τσαλιμάκια

Το Ποτάμι θα ψηφίσει χωρίς τσαλιμάκια, αυτά που συμφώνησε ο Αλέξης Τσίπρας, υπογράμμισε στην παρέμβαση του ο επικεφαλής του κόμματος Σταύρος Θεοδωράκης.

“Έπρεπε να είχαμε το χρόνο και το θάρρος να πούμε γιατί φθάσαμε ως εδώ”, σημείωσε ο κ. Θεοδωράκης στην αρχή της ομιλίας του και πρόσθεσε ότι “έχει
αξία να μιλήσουμε για τους συνωμότες της δραχμής. Τους πραξικοπηματίες που έκαναν την εμφάνισή τους. Δεν μας είχαν πει ανοικτά ότι ήθελαν την δραχμή. Κρύφτηκαν πίσω από Αλέξη Τσίπρα και διεκδίκησαν τις καρέκλες”.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού υποστήριξε από το βήμα της Βουλής ότι “μας λένε τώρα ότι δεν θα ψηφίσουν τα μέτρα του Τσίπρα αλλά θα συνεχίσουν να έχουν τα προνόμια που τους έδωσε ο Τσίπρας”.

Ζήτησε δε ο πρωθυπουργός να δώσει απάντηση: δεν νοείται να κρατήσετε στην κυβέρνησή σας όσους σας καταψηφίζουν “Διαφορετικές συμμορίες ίδιο σόι. Υπάρχει θράσος σε αυτή την χώρα. Θα πρέπει να το πούμε δυνατά”, πρόσθεσε.

“Σέβομαι τους βουλευτές του Τσιπρα που λένε ότι διαφωνώ και φεύγω. Όπως σέβομαι και τα παιδιά που λένε ότι διαψεύστηκαν οι ελπίδες τους που πίστεψαν στα ψέματα”, υπογράμμισε ο κ. Θεοδωράκης.

“Επανάσταση είναι να κόψουμε τα πλοκάμια της διαπλοκής”, είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού και συνέχισε “να δώσουμε τις ευκαιρίες στους νέους να αναδιατάξουμε την αγροτική παραγωγή. Υπάρχουν ιδέες και διεθνής εμπειρία. Να ανοίξουμε τις πόρτες στους νέους και να κλείσουμε τις πόρτες στις συντεχνίες Να διώξουμε τα κόμματα από το δημόσιο για να μην σερνόμαστε από μνημόνιο σε μνημόνιο”.

“Δεν έχουμε πια επιλογή”, κατέληξε.

Ε. Μεϊμαράκης: Να ψηφίσει πρώτος ο κ. Τσίπρας και αμέσως μετά ο κ. Καμμένος

Να ψηφίσει πρώτος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και αμέσως μετά ο αρχηγός των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος ζήτησε ο κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης. Ο Πρόεδρος της ΝΔ με παρέμβασή του στην συζήτηση που εξελίσσεται ομαλά στην ολομέλεια σημείωσε «Είχα παρακαλέσει την κυβέρνηση, όπως ο κ. Τσιπρας είχε την ευαισθησία να ψηφίσει πρώτος, να το κάνει και τώρα. Από την στιγμή που είναι ο εισηγητής του νομοσχεδίου πρέπει να δείξει πρώτος με την ψήφο του ότι το υποστηρίζει» και πρόσθεσε «περιμένω όμως αμέσως μετά να ψηφίσει και ο κ. Καμμένος»

protothema.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.