Ο Αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου και Πρόεδρος της Αναπτυξιακής Εταιρείας Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κ. Χ. Κόκκινος  παραχώρησε συνέντευξη τύπου σήμερα Πέμπτη 25/6/2015 στα ΜΜΕ της Ρόδου και αναφέρθηκε στα εξής:

1) Επιτυχής η πορεία της Αναπτυξιακής Εταιρείας Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου: Ενόψει της αυριανής Γενικής Συνέλευσης (26/6/2015 και ώρα 12:30) της Αναπτυξιακής Εταιρεία της ΠΝΑ ο κ. Κόκκινος κάνοντας απολογισμό του έργου της αναφέρθηκε στο νοικοκύρεμα της εταιρείας, στον θετικό της οικονομικό απολογισμό για το 2014 και στην ομόφωνη έγκριση του ισολογισμού της, αλλά και στο γενικότερο κλίμα συνεννόησης των μελών του Δ.Σ. της και ομοφωνίας των αποφάσεων του. Κάτω από την δύσκολη οικονομική συγκυρία η παραμονή της εταιρείας στην κερδοφορία είναι σημαντική.

Ο κ. Κόκκινος παρουσίασε τα προγράμματα που υλοποιούνται και ολοκληρώνονται με επιτυχία. Τα διασυνοριακά προγράμματα INTERREG-MED

«ΑΚΤΗ», «GASTRONOMY NET», «ΕΝΕΡΓΕΙΝ», «SHAPES MED» και τα προγράμματα που αφορούν την απασχόληση ΤΟΠΣΑ και ΤΟΠΕΚΟ . Επίσης τις υποστηρικτικές δράσεις ωρίμανσης των έργων του ΕΣΠΑ για την ΠΝΑ αλλά και την στήριξη στην προβολή τουριστικού προϊόντος της ΠΝΑ. Επίσης αναφέρθηκε στην αναμενόμενη έγκριση προγραμμάτων του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου και του Προγράμματος στήριξης Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων.

Τέλος αντιπροσωπεία της παρευρέθηκε στο διεθνές συνέδριο για τα INTERREG 22-23 Ιουνίου στην Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο προετοιμασίας των νέων προσκλήσεων που θα ανοίξουν τον Σεπτέμβριο.

2) Αβεβαιότητα δημιουργεί η μη υλοποίηση συμφωνίας Ελληνικής Κυβέρνησης με πιστωτές:

Ο κ. Κόκκινος αναφέρθηκε στην αβεβαιότητα που έχει δημιουργηθεί στην ελληνική κοινωνία λόγω της καθυστέρησης της συμφωνίας μεταξύ πιστωτών και Ελληνικής Κυβέρνησης. Η τουριστική κίνηση δείχνει να αυξάνεται όμως απαιτείται σταθερότητα στο πολιτικό περιβάλλον για να συνεχιστεί θετικά. Χρειάζονται αποφάσεις και σκληρή δουλειά.

3) Να μην πειραχθούν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά μας:

Ο κ. Κόκκινος αναφέρθηκε στην πάγια θέση του για την μη κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά μας διότι εάν συμβεί αυτό θα φέρει αρνητικές συνέπειες στην περιοχή μας και θα λειτουργήσει αντιαναπτυξιακά. Οφείλουμε να υπερασπιστούμε με κάθε νόμιμο και δημοκρατικό τρόπο τις κατακτήσεις μας και τα δικαιώματά μας.

4) Η υλοποίηση του νέου ΕΣΠΑ (2014-2020) καθυστερεί και έχει τεθεί σε κίνδυνο η ομαλή ολοκλήρωση του ΕΣΠΑ (2007-2015) που εκπνέει. Η πολιτική αστάθεια παίζει σημαντικό ρόλο στην μη ομαλή εξέλιξη του νέου ΕΣΠΑ αλλά δημιουργεί προβλήματα στην πληρωμή και στην ολοκλήρωση των έργων του ΕΣΠΑ που εκπνέει. Η απουσία ρευστότητας «πνίγει» την υλοποίηση των έργων αλλά και το σύνολο της επιχειρηματικότητας.

Leave a Reply

Your email address will not be published.