Προς

Πρόεδρο Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής

κ. Δημήτρη Γάκη Βουλευτή Δωδεκανήσου

Κοινοποίηση κ. Νίκο Συρμαλένιο Βουλευτή Κυκλάδων

 

Κύριε πρόεδρε, με μεγάλη έκπληξη διάβασα τα όσα αναφέρονται στα Μ.Μ.Ε.,  την πρόταση που κατέθεσε ο βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ  Νίκος Συρμαλένιος  στην επιτροπή περιφερειών της Βουλής, με θέμα την δημιουργία ενιαίας περιφέρειας για το Νότιο και Βόρειο Αιγαίο και το τονίζω αυτό , διότι ως επικεφαλής παράταξης την περίοδο 2010-2014  ήταν περιφερειακός σύμβουλος και γνώριζε από τότε τα τεράστια και ανυπέρβλητα εμπόδια. Ως βουλευτής μετέπειτα ξέχασε τα υπαρκτά προβλήματα των νησιών μας.

Ίσως, ως νησιώτης, δεν έχει καταλάβει ότι η περιφέρεια Ν. Αιγαίου με 48 νησιά στην δύναμη της, πως λειτουργεί , με τι δυσκολίες καταφέρνει να συνεδριάσει το περιφερειακό συμβούλιο , ιδιαίτερα την χειμερινή περίοδο, λόγω της γνωστής κατάστασης στην ακτοπλοϊκή συγκοινωνία όπως και την εφαρμογή των αποφάσεων που λαμβάνονται, εξ αιτίας της ανυπαρξίας της εκάστοτε κεντρικής εξουσίας. Ο κ. Συρμαλένιος, ως νησιώτης, μάλλον δεν έχει καταφέρει να αντιληφθεί ότι τα νησιά τα χωρίζει θάλασσα και οι μετακινήσεις δεν γίνονται με διάφορα οχήματα.

Ξεχνάει ο ίδιος την αναφορά του στην νησιωτικότητα των τριών ταχυτήτων. Βέβαια το ανέφερε για να μεταφέρει περισσότερες ευθύνες στον δεύτερο βαθμό της αυτοδιοίκησης , θεσμικά μεν αλλά χωρίς την ανάλογη και αναγκαία χρηματοδότηση, χωρίς ξεκάθαρο νομικό πλαίσιο , χωρίς πρόγραμμα, χωρίς προσωπικό και χωρίς κανένα όραμα.

Με τις σκέψεις του ως «νησιώτης» μας βαφτίζει εκτελεστική κυβέρνηση και μου προκαλεί εντύπωση γιατί τοποθετεί εκτός της ενιαίας περιφέρειας που οραματίζεται, την Κρήτη και την Εύβοια.

Μήπως ο μεγαλύτερος αριθμός βουλευτών από την Κρήτη και την Εύβοια τον φοβίζει και δεν ενισχύει την πρόταση του για την αποκέντρωση που έχει στο μυαλό του? Δηλαδή κ. βουλευτά «άλλα λόγια να αγαπιόμαστε».

Ωστόσο, αγαπητέ πρώην συνάδελφε της περιφέρειας ενδεικτικά  θα σας θέσω  δύο-τρεις προβληματισμούς με εκατοντάδες επιχειρήματα. Σε ποια πόλη-νησί θα βρίσκεται η έδρα της περιφέρειας? Που θα διεξάγονται οι συνεδριάσεις? Μήπως στον Πειραιά λόγω της εύκολης προσέγγισης και μετακίνησης? Ποιος θα είναι ο αριθμός  των εκλεγμένων συμβούλων που θα το απαρτίζουν το περιφερειακό συμβούλιο? 200?300?Η  μεγάλη αγαπημένη τακτική της αριστεράς λόγια-λόγια χωρίς αποτέλεσμα, προτάσεις-προτάσεις , πράγματα που δεν είναι εφικτό να πραγματοποιηθούν και κινούνται στην σφαίρα της ουτοπίας. Θα σας θυμίσω την λαϊκή ρήση « Όπου λαλούν πολλοί κοκκόροι, αργεί να ξημερώσει». Ελπίζω να έχετε κοκκόρια στο νησάκι σας. Ιστορικά θα σας παραθέσω ένα ακόμη γεγονός που προήλθε από έναν συμπατριώτη σας Κυκλαδίτη, ο οποίος μαράζωσε τα νησιά μας με τον  περιβόητο «Καλλικράτη». Μήπως ακολουθείτε με αγάπη την…δόξα του, η οποία έφερε σε «πολύ μεγάλη ανάπτυξη» τα νησιά μας?

Σας παρακαλώ σοβαρευτείτε επιτέλους  και αποδείξτε ότι είστε νησιώτης και πραγματικά ενδιαφέρεστε για τα νησιά μας. Δεν θα έμπαινα στον κόπο να αναφερθώ στα όσα σχεδιάζετε στο μυαλό σας, εάν δεν υπηρετούσα εδώ και 16 χρόνια τον θεσμό της πρώην Νομαρχιακής και πλέον τώρα Περιφερειακής αυτοδιοίκησης, από την ίδρυση της το 1994. Πιστεύω ότι έχω έστω μια μικρή άποψη και μια ελάχιστη εμπειρία για να μπορώ σήμερα να απευθύνομαι σε εσάς!

Ως εκπρόσωπος του κράτους και της κεντρικής εξουσίας, φροντίστε να επανδρωθούν επαρκώς οι υπηρεσίες της περιφέρειας μας, που αφορούν ελλείψεις προσωπικού σε ποσοστό 50% , ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει σωστά και να υπάρχουν αποτελέσματα τόσο για τους νησιώτες όσο και για την ίδια μας την πατρίδα. Αφήστε κατά μέρος τέτοιου είδους πειράματα-οράματα, διότι μου δίνετε την εντύπωση ότι υποβάλλετε προτάσεις σε συνέδριο του κόμματος σας και δεν έχετε αντιληφθεί πλήρως ότι κυβερνάτε την χώρα  μας.

Υ.Γ  Αν κατάλαβα καλά έχετε ενημερώσει τους συναδέλφους σας νησιώτες βουλευτές Κυκλάδων και Δωδεκανήσου αλλά δεν πράξατε το ίδιο και για τους νησιώτες βουλευτές του Βορείου Αιγαίου. Θεωρώ ότι και εκείνοι δεν θα συμφωνήσουν  με την πρόταση σας εκτός και εάν δεν είναι και δεν νοιώθουν νησιώτες.

 

 

Με εκτίμηση

Μιχάλης  Μπαριανάκης

Περιφερειακός Σύμβουλος Νοτίου Αιγαίου

Leave a Reply

Your email address will not be published.