Ένας Ροδίτης ανάμεσα στους καλύτερους του κόσμου!

ΚΙΟΥΠΙΑΠριν από μερικές ημέρες είχα τη χαρά και την τιμή, να γνωρίσω τον Μιχάλη Κουμπιάδη, έναν εξαίρετο άνθρωπο, από τους λιγοστούς ίσως που μπορεί να συναντήσεις στη ζωή σου. Έναν άνθρωπο που σε αγκαλιάζει ακόμη και εάν δεν σε ξέρει καλά, έναν άνθρωπο που σου ανοίγει την καρδιά του μόνο όταν δει αυτό που θέλει στο βλέμμα σου, αλλά κυρίως που σου αποκαλύπτει τις μοναδικές γευστικές του εμπειρίες και σε κάνει να νιώθεις πραγματικά τυχερός. 

Ο Μιχάλης Κουμπιάδης, αποκαλύπτει στο Black Monday.gr, αυτό που ποτέ δεν κατάφερε να ακούσει από το στόμα του ο Larry King. Μιλά για τον αείμνηστο Παπανδρέου, τη Μιμή και την «πόρτα» που έριξε στον τότε καγκελάριο της Γερμανίας, με εντολή του αείμνηστου Ανδρέα. Μιλάει για τη μητέρα του, τα χωριά που ταξίδεψε, την ανάγκη κάποιος να δουλεύει, την τύχη, αλλά και το ρόλο του Θεού.  Αποκαλύπτει πως τα Αρχαγγελίτικα κιούπια και ο ξυλόφουρνος, έγιναν η έμπνευσή του, εκφράζει το μοναδικό παράπονό του και δοξάζει την Ελλάδα, στο πέρασμα των ετών.

ΚΙΟΥΠΙΑΣτο εστιατόριο του, που βρίσκεται στη Μεσαιωνική πόλη, φιλοξένησε την οικογένεια Ντάγκλας, τη Σοφία Λόρεν, τον Κένεντι, την Ορνέλα Μούτι, τον Ωνάση και πολλούς ακόμη. Το Armani cafe, του ζήτησε τη συνταγή του αγαπημένου γλυκού της εθνικής star Αλίκης Βουγιουκλάκη, το φρέσκο μαντολάτο, έναντι εκατομμυρίων, το οποίο και δεν αποκάλυψε ποτέ, διότι – όπως λέει – αποτελεί την περιουσία του, μαζί με ένα χαρτί που του άφησε η Αλίκη, με την υπογραφή και τα χείλη της…

Το 2009, η μελιτζάνα του ψηφίστηκε το πιο νόστιμο πιάτο του πλανήτη, ενώ το όνομά του συγκαταλέγεται σε αυτά των σπουδαιότερων σεφ του πλανήτη στο θεσμό “Gran Crus Classes – Top Chefs of the World”, ένας θεσμός που λαμβάνει χώρα στη Γαλλία. Η συνταγή του, Συμιακό νεροκεφτεδάκι με πιλάφι από χυμό πορτοκαλιού.

Πως ξεκίνησε ο Μιχάλης Κουμπιάδης; Πως αποφάσισε να ασχοληθεί με τη μαγειρική;

Ο Μιχάλης Κουμπιάδης, ο Ροδίτης που περιλαμβάνεται στους καλύτερους σεφ του κόσμου!

Ο Μιχάλης Κουμπιάδης, ο Ροδίτης που περιλαμβάνεται στους καλύτερους σεφ του κόσμου!

«Με διάλεξε ο Θεός. Τα πρώτα μου ερεθίσματα τα πήρα από τη μητέρα μου που καμάρωνα τον τρόπο που προσπαθούσε μέσα από το τίποτα να ταΐσει τα οκτώ παιδιά της. H δεύτερη μου «σχολή», είναι ότι δεν άφησα χωριό ανά την Ελλάδα, αλλά και απέναντι, έφτασα μέχρι τη Μέση Ανατολή, δεν άφησα γιαγιάκα και χωριό. Από ‘κει και πέρα ήρθαν όλα μόνα τους. Τάισα σχεδόν όλη την Ελλάδα δύο – τρεις φορές. Μιλάμε για εκατομμύρια κόσμο και έχω να καυχηθώ ότι δεν δηλητηρίασα κανένα. Αυτό το είχα πει και σε μία συνέντευξη στον Χατζηνικολάου, στα πρώτα του βήματα, αλλά μου τα έκοψαν…»

Κωνσταντίνος Καραμανλής για Κιούπια: Έχετε πετύχει κορυφές πρέπει να ανεβείτε και το βουνό

Πότε ανοίξατε το πρώτο σας μαγαζί, πως ξεκινήσατε;

ΚΙΟΥΠΙΑ«Το πρώτο μου μαγαζί το άνοιξα στην Αθήνα και επειδή είχα κισμέτ την τύχη, μου βγήκε σε κακό. Ο κόσμος ερχόταν κατά χιλιάδες, αλλά το Υγειονομικό Ανατολικής Αττικής, δεν μου έδωσε άδεια, διότι έχανα πέντε εκατοστά στο υψόμετρο. Ο ιδιοκτήτης του κτιρίου ήταν προσωπικός οδηγός του τότε πρωθυπουργού και δεν μπορούσε να κάνει τίποτα. Έτσι έχασα το πρώτο μαγαζί. Ήταν στην Αθήνα, στη Λαμπρινή, το έλεγα «Γαρδένια», είχε μία γλάστρα απ’ έξω. Μετά βρέθηκα στην Κηφισιά, εκεί είχα σχεδόν την ίδια σύγκρουση, προβλήματα με άδειες κτλ και χάθηκε και αυτό το μαγαζί».

Φρανσουά Μιτεράν για Κιούπια: H κρέπα γεννήθηκε στη Γαλλία αλλά φτιάχνεται στα ΚΙΟΥΠΙΑ

Και στη Ρόδο, πότε ήρθατε στη Ρόδο;

ΚΙΟΥΠΙΑ«Το ‘72 πήρα τα δύο μωρά μου και με τη Βάσω, δύο βαλίτσες και μερικά ψίχουλα, επέστρεψα στη γενέτειρά μου. Περπατούσε σε κάτι λιβάδια και είδα ένα γκρεμισμένο στρατώνα, εκεί στους Τρεις. Εκείνη τη στιγμή περνούσε κάποιος κύριος καλοντυμένος, ήταν ο κ. Παπαβασιλείου, και μου λέει “τι κάνεις εδώ, θα σε φάνε οι λύκοι”. Του απάντησα ότι θέλω να κάνω το μαγαζί μου εδώ και αναρωτήθηκε εάν είμαι τρελός. Κύριε Παπαβασιλείου, του λέω – μετά έγινε και κουμπάρος μου βέβαια – ακούστε, όταν έχεις το κισμέτ και το ταλέντο, δεν κοιτάζεις να πληρώσεις βιτρίνες, πιάτσες, γωνία μπακλαβά, αέρηδες κτλ, γιατί εγώ έχω έναν κανόνα. Πιστεύω ότι ο κόσμος πάει στα μαγαζιά και όχι τα μαγαζιά στον κόσμο. Το άνοιξα και όλοι οι δρόμοι οδηγούσαν στους Τρεις, στα «Κιούπια». Εκεί ξαφνικά, είδα το όνομά μου να λάμπει μέσα στα δέκα πρώτα του κόσμου! Εγώ απλά δούλευα, έβαζα κάτω το κεφάλι δούλευα και όλα τα άλλα ερχόντουσαν μόνα τους».

Ανδρέας Παπανδρέου: Οι πιο μικρές μεγάλες στιγμές της ζωής μου

Πότε ξεκινήσατε να μαγειρεύετε;

ΚΙΟΥΠΙΑ«Ήμουν 13 ή 14 ετών. Η αδελφή μου είχε το Έλλη και σέρβιρα εκεί. Είχα μπει στο θόρυβο του ποτηριού και του πιάτου, δέθηκα με αυτόν το θόρυβο».

Ορνέλα Μούτι: Το νερό είναι το μόνο πράγμα που έχετε κοινό με τα άλλα εστιατόρια

Μία ολόκληρη ζωή, τι ήταν αυτό που τι σημάδεψε;

«Η μελιτζάνα μου. Αυτό με σημάδεψε. Ψηφίστηκε το 2009, ως το πιο νόστιμο πιάτο του πλανήτη. Το 2009 έγινε και αναζήτηση της καλύτερης γαστρονομίας του πλανήτη στη Γαλλία. Προσκλήθηκαν 280 σεφ από 180 χώρες του κόσμου. Ήρθε ένα γράμμα στα γαλλικά, εγώ γαλλικά δεν ξέρω, το μόνο που ξέρω να κάνω καλά είναι το φαγητό, από εκεί και πέρα είμαι άχρηστος. Ανοίγω το φάκελο, διαβάζω γαλλικά, γαλλικά δεν ξέρω, εκείνη τη στιγμή στη «μαγική ΚΙΟΥΠΙΑαυλή», περνούσε ο Ηλίας Ζωϊδης, δικηγόρος και του λέει ξέρεις γαλλικά; Διάβασε μου στα γρήγορα και μου απάντησε ότι έκλεισε το γραφείο πριν λίγο και θέλει να πιεί ένα ποτάκι. Του απάντησα να πάρει μαζί του το χαρτί και να μου πει τη Δευτέρα. Εκείνος έφυγε, πήγε στο μπαρ, το άνοιξε και γύρισε πίσω τρέχοντας. Μου λέει Δευτέρα με Τρίτη το αργότερο, πρέπει να είσαι στο Παρίσι. Μου εξήγησε ότι προσκαλούν και εμένα στη Γαλλία και αναρωτήθηκα, ποιον εμένα, τον γιό του λιμενεργάτη; Εγώ θα πάω στα πανεπιστήμια και στις σχολές; Ηλία δεν πάω πουθενά του είπα, άδικος κόπος, όπως πάω θα γυρίσω κτλ υπάρχει οικονομική αδυναμία δεν μπορώ. Τότε μου λέει, γράψε μία συνταγή, δώσε μου και μία φωτογραφία και θα τα στείλουμε. Πληρώσαμε 200-300 ευρώ μια κοπέλα να κάνει τη μετάφραση και στείλαμε τη συνταγή. Μετά από τρεις μήνες συνέβη το θαύμα! Ήρθε το βιβλίο και είδα το όνομά μου ανάμεσα στους μεγαλύτερους σεφ του πλανήτη, εγώ ο μόνος Έλληνας από το 1985 που στο συγκεκριμένο θεσμό Ελληνικό κουνούπι δεν είχε περάσει ούτε απ’ έξω. Εγώ τα κατάφερα και η συνταγή μου ήταν κάτι απλό, ένα Συμιακό νεροκεφτεδάκι με πιλάφι από χυμό πορτοκαλιού, αντί από νερό. Όταν η απάντηση είναι σωστή στο πιάτο και οι πρώτες ύλες αγνές και καλές, κερδίζεις πολλούς πόντους, δεν θέλει παιχνίδια –  υποπροϊόντα».

Εκείνη τη στιγμή πως νιώσατε;

ΚΙΟΥΠΙΑ«Το φαγητό είναι μία από τις πιο όμορφες στιγμές του ανθρώπου, το παράπονο μου είναι ότι δόξασα την Ελλάδα και αυτή δεν έκανε τίποτα για μένα. Μούγκα στην στρούγκα. Ούτε ένα συγχαρητήρια, ούτε ένα μπράβο. Εγώ δεν θα πάω να παρακαλέσω και να πω είμαι αυτός κτλ, ούτε θα πω στους ανθρώπους, περάστε από το μαγαζί, έχουμε καιρό να σας δούμε. Κρατάω χαμηλούς τόνους. Δεν παρακαλάω ποτέ και τώρα πως μιλάμε μαζί ένας Θεός το ξέρει».

Τα Κιούπια πότε ήρθαν στη Μεσαιωνική πόλη, και πως γεννήθηκε το όνομα Κιούπια;

«Πριν οκτώ χρόνια άνοιξα το μαγαζί στη Μεσαιωνική πόλη, αλλά το όνομα Κιούπια υπήρχε από το μαγαζί μου στους Τρεις. Μαγείρευα μέσα σε πιθάρια, Αρχαγγελίτικα κιούπια σε ξυλόφουρνο. Δεν θα αφήσω ποτέ το κάρβουνο και το ξύλο να φύγει από την πορεία μου, όταν γίνονται όλα με τον ηλεκτρισμό, χάνεις τη γεύση, όποιος έχασε το ξύλο και το κάρβουνο έχασε».

Ποιοι πέρασαν από τα Κιούπια;

ΩΝΑΣΗΣ«Τα Κιούπια είναι του λιμανιού και του σαλονιού. Πέρασαν όλοι οι φτωχοί και όλοι οι ζάμπλουτοι του κόσμου. Εγώ έφερα κόσμο, κάποιοι άλλοι έδιωχναν και σε αυτό το σημείο θα ήθελα παρενθετικά να ευχαριστήσω τον κ. Καστελοριζιό, πρώην πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου, που με τίμησε και με έβαλε και εγκαινίασα το κτίριο στεγάζεται σήμερα η Ένωση και μου έδωσε και μία πλακέτα, ως τον άνθρωπο που προσέφερα πολύτιμες υπηρεσίες στον τουρισμό. ΣΟΦΙΑ ΛΟΡΕΝΌπως ο Καστελοριζιός, ο Καμπουράκης, ο Καραγιάννης, είμαι μέσα σε αυτούς που άναψαν πρώτοι τα φώτα του τουρισμού. Κάποτε έλεγαν – θυμάμαι – είναι 4 οι λόγοι για να έρθουν στη Ρόδο, η Παλιά Πόλη, οι Πεταλούδες, η Λίνδος και τα Κιούπια, και εγώ το βαστάω ακόμη, θα το παλέψω μέχρι τελικής πτώσης. Ποιοι πέρασαν τώρα, εάν αρχίσω να λέω ονόματα θα ξημερωθούμε εδώ. Πέρασε η οικογένεια Ντάγκλας, ο Άντονυ Κουήν, ο Φρανσουά Μιτεράν, η Σοφία Λόρεν, ο Κένεντι, η Ορνέλα Μούτι, ο Ωνάσης και πολλοί ακόμη».

Μία φράση και μία συμβουλή;

«Χαμηλοί τόνοι. Να μην παίρνουν τα μυαλά μας αέρα. Όταν προσφέρεις έργο, δεν χρειάζεται να γλύφεις και να πηγαίνεις από εδώ και από εκεί και να κάνεις δημόσιες σχέσεις, γιατί τα πολλά περίσσα περνούν τα ίσια. Εγώ πέρασα πολύ φτωχά πιτσιρικάς και η φτώχεια είναι μία αρρώστια που εάν σε πιάσει δεν σε αφήνει εύκολα γι’ αυτό πιάσε την από τα μαλλιά πριν σε πιάσει. Επιμένω και παλεύω γιατί τη φοβάμαι, όπως καταντήσαμε σήμερα».

Ποια είναι η αγαπημένη συνταγή του Μιχάλη;

ΚΙΟΥΠΙΑ«Απαγορεύεται η λέξη σπεσιαλιτέ. Εάν ρωτήσεις πόσα παιδιά έχουν, δεν θα διαλέξουν ένα. Ποιο είναι το special παιδί… Όλα είναι με μεράκι φτιαγμένα, εγώ μιλάω με τα προϊόντα μου, δεν τα ξεπαστρεύω, καλές πρώτες ύλες και καθετί στο καιρό του και ο κολιός τον Αύγουστο. Πρέπει να συμβαδίζεις με τις θερμοκρασίες και με τις εποχές. Δεν μπορείς να λες καρπούζι τον Ιανουάριο, καρπούζι θα πεις τον Ιούλιο και τον Αύγουστο».

Ένα υπάρχει ένα μυστικό, ένα βασικό συστατικό ποιο είναι;

«Καλή διάθεση, καλές πρώτες ύλες, τίποτα άλλο και μετά σε έχει διαλέξει ο Θεός και έχεις τον σπόρο μέσα σου, είναι να το έχεις και στο Βόρειο Πόλο να με ρίξεις θα πιάσω τον πάγο και θα τον κάνω κάτι. Θυμάμαι όταν βρέθηκα στο Νομό Αττικής, έκανα μία έρευνα με τον Κώστα Βουτσά, τον κουμπάρο μου, και ανακαλύψαμε ότι έχει 35.000 χώρους εστιάσεως. Στο Παρίσι στα 20 εκ. ανθρώπων έχει 6.500, στην Αθήνα των 5 εκ. είχε 35.000. Τότε είχα βγάλει κάρτες και έλεγα 35.000 χώροι εστιάσεως και ένας».

Τα «Κιούπια» είναι όνομα βαρύ σαν ιστορία. Είναι και ακριβό;

ΚΙΟΥΠΙΑ«Καλύτερα να σου βγει το μάτι, παρά το όνομα, δεν τσακώθηκα, δεν λήστεψα, δεν έκαναν καμία παράβαση, δεν έχασε ποτέ χρήματα κανένας από μένα, κάτι έπρεπε να μου φορτώσουν. Για να φας στα Κιούπια, έπρεπε να έχεις γνωστό το Θεό. Έκαναν κράτηση τρεις – τέσσερις μήνες πριν».

Πείτε μου μία χαρά σε αυτή τη διαδρομή και μία λύπη;

«Οι χαρές είναι ατέλειωτες όχι μία, κοντά μου πέρασε καλά όλη η Ελλάδα και εγώ πέρασα καλά μαζί τους. Δεν λήστεψα κανένα, δεν πίκρανα κανέναν, όλο χαρές. Η λύπη μου είναι αυτή που έχουμε όλοι μας σήμερα. Πως καταντήσαμε την Ελλάδα, το πιο όμορφο οικόπεδο του πλανήτη. Να μη το βάλουμε κάτω, εμείς που παλεύουμε, εμείς που δημιουργήσαμε και δεν κληρονομήσαμε, να μη το βάλουμε κάτω, να βάλουμε μέσα μας τη νίκη για να νικήσουμε και εγώ είμαι ένας απ’ αυτούς, θα το παλεύω μέχρι τελικής πτώσεως».

Μία συνταγή, θα αποκαλύψετε;

ΚΙΟΥΠΙΑ«Εγώ δεν αποκαλύπτω τις συνταγές μου. Είναι σα να μου λες πόσα οικόπεδα έχεις δώσε μου ένα. Το Armani cafe, μου είχε ζητήσει το φρέσκο μαντολάτο του και μου έδινε πάρα πολλά εκ. για να το αποκαλύψω και είπα το οικόπεδο δεν το πουλάω ακόμα. Είπα να τα πάρω μαζί μου σαν το Ιπποκράτη. Θα σου δώσω μία συνταγή ή μία συμβουλή. Κάτι απλό, μία ομελέτα. Για να γίνει σωστά μία ομελέτα πρέπει να ψηθεί σε χαμηλή φωτιά για ακριβώς 6 λεπτά, χρονομετρημένα. Να χτυπήσεις τα αυγά, να είναι ζεστό το τηγάνι, αλλά σε πολύ χαμηλή φωτιά, για 6 λεπτά».

Το φρέσκο μαντολάτο, το γλυκό της Αλίκης Βουγιουκλάκη;

Το αγαπημένο γλυκό της Αλίκης Βουγιουκλάκη!

Το αγαπημένο γλυκό της Αλίκης Βουγιουκλάκη!

«Αυτό είναι η περιουσία μου, δεν είναι μόνο το γλυκό της, έχω μία σφραγίδα της Αλίκης στο σπίτι μου, την υπογραφή της και τα χείλη της. Ήθελε να αγοράσουμε το ρολόι, εδώ στην παλιά πόλη και ήμασταν κοντά στα παζάρια με τον ιδιοκτήτη, αρρώστησε, έφυγε, μου έμεινε το χαρτί. Μου δίνει το δικαίωμα να εκθέτω τα πράγματά της, να εμφιαλώνω ποτά με το όνομά της, αρώματα κτλ. Το γλυκό της είναι το φρέσκο μαντολάτο που φτιάχνω, αυτό είναι η περιουσία μου, δεν μπορώ να στο πω. Η Αλίκη ήταν ένα χαρούμενο πλάσμα, από το πρωί μέχρι το βράδυ μέσα στη χαρά, αυτός ο άνθρωπος ήταν μοναδικός, μία φορά στους εκατό αιώνες γεννιέται αυτό το άτομο».

Θα μου αποκαλύψετε τώρα αυτό που δεν αποκαλύψατε στο Larry King;

ΛΙΑΝΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ«Ναι (γελάει με νόημα). Είχε κλείσει τραπέζι στα Κιούπια ο αείμνηστος Ανδρέας Παπανδρέου. Ήρθε το πήγα μέσα στο δωμάτιο, αλλά οι Ρόδιοι το έμαθαν και ήρθαν να τον δουν. Γινόταν χαμός έξω από το μαγαζί. Τότε ήταν εδώ και ο καγκελάριος της Γερμανίας και ήθελε να βγουν με τον Παπανδρέου, αλλά εκείνος δεν ήθελε γιατί τότε ζούσε τον έρωτά του με τη Μιμή. Του είπε λοιπόν ότι έχει την καρδιά του και είναι αδιάθετος και δεν μπορεί να βγει μαζί τους. Όμως, κάποιος τους κάρφωσε και τους είπε ότι ο Παπανδρέου είναι με τη Μιμή στα Κιούπια. Ξαφνικά η φρουρά του Παπανδρέου, που ήταν έξω από το μαγαζί, τον ειδοποιεί ότι ο καγκελάριος της Γερμανίας είναι απ’ έξω και θέλει να μπει στο μαγαζί. Εκείνος με φωνάζει αμέσως στο τραπέζι του και μου λέει: Ελλάδα – Γερμανία 10 – 0, διώξε τους. Εκείνη τη στιγμή ένιωσα σαν παιδάκι που θα έλεγε μάθημα στην Πανωραία, τη δασκάλα μου στο νηπιαγωγείο. Πηγαίνω στην πόρτα και λέω: Που πάτε. Μου απαντούν: Να καθίσουμε. Τους ρωτάω: Σε τι όνομα έχετε κάνει κράτηση; Δεν έχουμε κάνει, μου απαντούν. Το μαγαζί είναι γεμάτο, θα θέλατε να σηκώσω κάποιον φτωχούλη για να καθίσετε εσείς, τους είπα και απάντησαν αμέσως όχι, σας ευχαριστούμε. Σε μισή ώρα με πήρε τηλέφωνο η Αλίκη από το Grand Hotel που είχε τσακωθεί με τη Μιμή για μία κονκάρδα. Την ίδια ώρα με καλούσε και ο Larry King, ο οποίος με ρώτησε: Διώξατε τον καγκελάριο της Γερμανίας, επειδή βρίσκεται ο Παπανδρέου στο μαγαζί; Τότε άρχισα τα τρελά μου και απάντησα, συγνώμη δεν ξέρω αγγλικά, δεν καταλαβαίνω τι μου λέτε. Την επόμενη μέρα τα «Κιούπια» ήταν στη New York με τίτλο «Ο αδίστακτος Κιούπιας, έριξε πόρτα στον Χέλμουτ Κόλ»

Πηγή: Black Monday.gr 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.