Μαγειρεύουμε: Το τσουρέκι της Αναστάσεως από την Κάρπαθο

 ΤΣΟΥΡΕΚΙ 3

Υλικά συνταγής:

  • 1 κιλό αλεύρι
  • 250 γρ. φρέσκο βούτυρο
  • 250 γρ. ζάχαρη
  • 5 αβγά
  • Μισό κουταλάκι μαχλέπι
  • Λίγη μαστίχα κοπανισμένη
  • 2 κουταλιές γλυκάνισο
  • 100 γρ. μαγιά
  • Ένα κοφτό κουταλάκι αλάτι

Εκτέλεση συνταγής:

                Βράζουμε το γλυκάνισο σε λίγο νερό και το σουρώνουμε, χωρίς να πετάξουμε το νερό όπου έβρασε. Μόλις κρυώσει λίγο το νερό και γίνει χλιαρό, προσθέτουμε σε αυτό λίγο αλεύρι και μαγιά, ανακατεύουμε και το αφήνουμε για περίπου είκοσι λεπτά μέχρι να φουσκώσει σε ζεστό μέρος.

Αφήνετε τα αβγά εκτός ψυγείου για να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου. Λιώνουμε το βούτυρο. Σε ένα μπολ, βάζουμε όλο το αλεύρι, ανοίγουμε ένα κενό στη μέση, σαν αυλάκι και ρίχνουμε το βούτυρο, τα αβγά, τη ζάχαρη, τη μαγιά και το σύνολο των υπολοίπων υλικών, συμπεριλαμβανομένου και του γλυκάνισου.

Ζυμώνουμε ώσπου η ζύμη να μη κολλάει στα χέρια μας και να είναι ιδιαίτερα μαλακή. Την αφήνουμε για τέσσερις με πέντε ώρες περίπου σκεπασμένη με μία πετσέτα σε μία λεκάνη μέχρι να φουσκώσει πολύ.

Αμέσως μετά χωρίζουμε τη ζύμη σε τρία μέρη, δημιουργούμε ουσιαστικά τρία κορδόνια και μπλέκουμε την πλεξούδα. Ενώνοντας στο τέλος τα δύο άκρα της πλεξούδας για να πάρει στρογγυλό σχήμα και τοποθετούμε στη μέση ένα αβγό.

Αφήνουμε το τσουρέκι σαράντα λεπτά σκεπασμένο για να φουσκώσει, εκτός φούρνου.

Το αλείφουμε με αβγό πέντε λεπτά προτού το τοποθετήσουμε στο φούρνο.

Ψήνουμε το τσουρέκι μας, για 40 λεπτά περίπου στους 180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο.

ΤΣΟΥΡΕΚΙ 1 ΤΣΟΥΡΕΚΙ 2 ΤΣΟΥΡΕΚΙ 3 ΤΣΟΥΡΕΚΙ 4 ΤΣΟΥΡΕΚΙ 5 ΤΣΟΥΡΕΚΙ 6 ΤΣΟΥΡΕΚΙ 7

Leave a Reply

Your email address will not be published.