Η «Ανοιχτή Αγκαλιά» αρωγός στην περίθαλψη μεταναστών στην Αστυπάλαια

1.428 ΔΩΡΕΑΝ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΣΕ ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΦΗ

            2. DSC_5901Με προορισμούς την Αστυπάλαια και την Ανάφη η «Ανοιχτή Αγκαλιά» ολοκλήρωσε το πρόγραμμα προληπτικής ιατρικής «Υποστηρίζουμε τη ζωή», για το 2015, με τη σύμπραξη του ΓΕΝ/ΓΕΕΘΑ. Το κλιμάκιο αποτελείτο από 25 άτομα, εθελοντές γιατρούς όλων των ειδικοτήτων και νοσηλευτές και πραγματοποιήθηκαν και στα δύο νησιά συνολικά 1.428 δωρεάν ιατρικές πράξεις εκ των οποίων οι 718 αφορούν τα παιδιά και οι 710 τους ενήλικες.

            Πρώτος σταθμός, η Αστυπάλαια, όπου εξετάστηκαν όλα τα παιδιά, από βρέφη έως και παιδιά Γυμνασίου. Η προσέλευση των ενηλίκων ήταν εντυπωσιακή, γεγονός που δηλώνει τις αυξημένες ανάγκες και την αδυναμία των κατοίκων, οι οποίοι λόγω κρίσης αδυνατούν να επισκεφθούν τα νοσοκομεία στην περιοχή ευθύνης του νησιού.

            Παράλληλα, η Ομάδα των γιατρών και νοσηλευτών στάθηκε αρωγός στην προσπάθεια του Δήμου Αστυπάλαιας να περιθάλψει 60 πρόσφυγες, οι οποίοι «εγκαταλείφτηκαν» στο νησί. Εξετάστηκαν όλα τα παιδιά των προσφύγων και όσοι ενήλικες κρίθηκε  αναγκαίο να εξεταστούν και  διαγνώστηκαν όπως πάντα σοβαρά περιστατικά.

            1. DSC_5896Αξίζει όμως να σημειωθεί το περιστατικό μιας εγκυμονούσης. Διακεκριμένος γυναικολόγος του Μαιευτηρίου  «Έλενα Βενιζέλου», μέλος του κλιμακίου της «Ανοιχτής Αγκαλιάς», διέγνωσε ότι υπήρχε πρόβλημα στο έμβρυο. Έγινε εισαγωγή στο Μαιευτήριο «ΕΛΕΝΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ» όπου επιβεβαιώθηκαν τα παθολογικά ευρήματα και διεκόπη η κύηση. Το παιδί παρουσίαζε μηνιγγομυελοκήλη στην περιοχή της σπονδυλικής στήλης.

Χάρις στην εμπειρία του γιατρού, απηλλάγη η οικογένεια από ένα μαρτύριο ζωής του παιδιού και όλων των μελών της. Πολλές φορές  η ιατρική παρέμβαση και το αποτέλεσμα δεν προσμετρείται οικονομικά και δεν είναι λίγες οι φορές που οι γιατροί της «Ανοιχτής Αγκαλιάς» προσφέρουν στους κατοίκους των ακριτικών νησιών αυτήν την ποιότητα ιατρικής φροντίδας και κυρίως υψηλής ποιότητας ανθρώπινη συμπαράσταση.

            Οι Φίλοι Κοινωνικής Παιδιατρικής και Ιατρικής ευχαριστούν το ΓΕΝ/ΓΕΕΘΑ για την αμέριστη συμπαράστασή του, την Τοπική Αυτοδιοίκηση Αστυπάλαιας και Ανάφης για την υποστήριξη τους και όλους τους κατοίκους για την εμπιστοσύνη και την αγάπη τους, γεγονός που κάνει τους εθελοντές γιατρούς και νοσηλευτές της «Ανοιχτής Αγκαλιάς» να προσπαθούν να προσφέρουν όσο μπορούν περισσότερες υπηρεσίες στον τομέα της Υγείας και τους  δίνει το κουράγιο και τη δύναμη  να συνεχίσουν.

4. DSC_6803

Leave a Reply

Your email address will not be published.