Πρόγραμμα Εκδήλωσης

 

‘’10 Χρόνια Σύγχρονη Καλλιθέα’’

 

Κυριακή,  17 η Σεπτεμβρίου 2017,

στις εγκαταστάσεις του μνημείου των Ιαματικών Πηγών Καλλιθέας

 

 

19:30 – Προσέλευση / καλωσόρισμα

20:00 – Ομιλία του Προέδρου της  ‘ΔΕΡΜ Α.Ε.’ κ. Γιώργου ΚΑΚΟΥΛΗ

20:15 – Ομιλία του Δημάρχου Ρόδου κ. Φώτη ΧΑΤΖΗΔΙΑΚΟΥ

20:25 – Χαιρετισμοί / τοποθετήσεις κοινοβουλευτικών εκπροσώπων

20:35 – Χαιρετισμός /τοποθέτηση του Περιφερειάρχη

κ. Γιώργου ΧΑΤΖΗΜΑΡΚΟΥ

 

20:45 –  Απονομή τιμητικών διακρίσεων :

 

ü  Στον τέως Δήμαρχο του Δήμου Καλλιθέας,  κ. Γιάννη ΙΑΤΡΙΔΗ

ü  Στον πρώην Δήμαρχο του Δήμου Ρόδου, κ. Στάθη ΚΟΥΣΟΥΡΝΑ

ü  Στον Δήμαρχο Ρόδου, κ. Φώτη ΧΑΤΖΗΔΙΑΚΟ

ü  Στον τ. Πρόεδρο της εταιρείας Πηγές Καλλιθέας ΑΕ, κ. Ηλία ΗΛΙΑΔΗ

ü  Στον πρώην Πρόεδρο της εταιρείας ‘ΔΕΡΜ.Α.Ε.’, κ. Γιάννη ΠΕΡΔΙΚΗ

ü  Στον πρώην Πρόεδρο της εταιρείας ‘ΔΕΡΜ.Α.Ε.’, κ. Γιάννη ΚΟΥΡΤΗ

ü  Στην Δημοτική Κοινότητα Κοσκινού

ü  Στον Δ.Σ. του Συνδέσμου Δήμων με Ιαματικές Πηγές κ. Βασίλη Ψυλλάκη

ü  Στον Προϊστάμενο της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων & Τεχνικών Έργων Δωδεκανήσου του  ΥΠΠΟ, κ. Γιώργο ΚΑΡΥΔΑΚΗ

 

 

Εγκαίνια έκθεσης γελοιογραφίας SWEET EUROPE – ΓΛΥΚΕΙΑ ΕΥΡΩΠΗ

Θα εκτεθούν  γελοιογραφίες  29 Ελλήνων γελοιογράφων και 28 σημαντικών Βρετανών σκιτσογράφων που δημοσιεύουν στις μεγαλύτερες εφημερίδες του Ηνωμένου Βασιλείου. Αφορμή το Brexit αλλά και όλα όσα συμβαίνουν στις μέρες μας στη Γηραιά Ήπειρο.

 

 

Παράθεση Δεξίωσης

ΣΥΝΤΟΜΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

 

Οι πηγές της Καλλιθέας και η ιαματική τους δράση ήταν γνωστές ήδη από την περίοδο της ‘Δωρικής Εξάπολης’ και τα χρόνια των Ιπποτών.

 

Το 1927 ο πολιτικός διοικητής των Ιταλοκρατούμενων Δωδεκανήσων  Μάριο Λάγκο (Mario Lago), αντιλαμβανόμενος την σπουδαιότητα των πηγών συνέλαβε την ιδέα ανάπτυξής και ανέθεσε στον γιατρό Αινεία Μπρουνέττι (Aeneas Brounetti) και στους του υδρολόγους Γουσταύο και Κάρλο Γκασπερίνι (Gustavo eCarlo Gasperini) την τεκμηρίωση του εγχειρήματος.

 

Η μελέτη ανετέθη στον αρχιτέκτονα-γλύπτη Πιέτρο Λομπάρντι (PietroLompardi) ο οποίος προσκλήθηκε στη Ρόδο από το διοικητή Μάριο Λάγκο.

 

Τα σχέδια για τις θερμοπηγές της Καλλιθέας κατετάγησαν μεταξύ των καλυτέρων αρχιτεκτονικών συνθέσεων της χρονιάς για ολόκληρη την Ιταλία.

 

Το έργο ανέλαβε και κατασκεύασε η εταιρεία ‘Ούρμπαν’ (Urban) με εργοταξιάρχη  τον μηχανικό Τζιοβάννι Τακκόνι (GiovanniTacconi)

 

Τη διακόσμηση και τη συμπλήρωση των σχεδίων του Λομπάρντι ανέλαβε ο αρχιτέκτονας Αρμάντο Μπερναμπίτι (ArmandoBernabiti) που δημιουργεί και το «Σπίτι του Αμπελουργού’’ στα δυτικά του χώρου.

 

Τα εγκαίνια έγιναν το 1929 και μέχρι την έναρξη του Β’ Παγκοσμίου Πόλεμου, η Καλλιθέα διανύει την λαμπρή εποχή της.

 

Με την κλιμάκωση των πολεμικών επιχειρήσεων στην περιοχή των Δωδεκανήσων, σταμάτησε η λειτουργία των θερμοπηγών και το προσωπικό αντικατέστησε στρατός και στις σπηλιές τοποθετήθηκαν πυροβολαρχίες.

 

Με τη συνθηκολόγηση της Ιταλίας, το Σεπτέμβριο 1943, οι Γερμανοί τοποθετούν νάρκες και συρματοπλέγματα στην περιοχή της Καλλιθέας, χρησιμοποιώντας τις εγκαταστάσεις της ως πρώτο στρατόπεδο συγκέντρωσης.

 

Η απελευθέρωση βρίσκει την περιοχή της Καλλιθέας τελείως κατεστραμμένη και ερειπωμένη. Οι εγκαταστάσεις έχουν κυριολεκτικά λεηλατηθεί.

 

Η Ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου βρίσκει τις θερμοπηγές όπως ήταν κατά την Απελευθέρωση από τα συμμαχικά στρατεύματα. Το 1948 δόθηκε μια μεγάλη χρηματοδότηση, μέρος του σχεδίου Μάρσαλ, για την αποκατάσταση και την αξιοποίηση των πηγών, όμως τα χρήματα δεν ήταν αρκετά για να αλλάξουν την μοίρα της Καλλιθέας. Εγκατάλειψη, μαρασμός, πέτρινα χρόνια.

 

 

 

Το 1980 ο ΕΟΤ   παραχώρησε δικαίωμα διοίκησης και διαχείρισης των Ιαματικών Πηγών Καλλιθέας για 20 χρόνια και χωρίς αντάλλαγμα με σύμβαση χρησιδανείου στην τότε Κοινότητα Κοσκινού.

Δυστυχώς παρά τις προσπάθειες της Κοινότητας, η μελέτη δεν είχε αίσιο πέρας και το έργο της αποκατάστασης της Α’ Φάσης σταμάτησε τον Οκτώβριο του 1997, χωρίς την ολοκλήρωση του φυσικού αντικειμένου του. Το 1999 δόθηκε νέα Παράταση της παραχώρησης στο νεοσύστατο Δήμο Καλλιθέας έως το 2026.

Το επίτευγμα της αποκατάστασης του μνημείου της Καλλιθέας οφείλεται στον Δήμαρχο Γιάννη Ιατρίδη και τους συνεργάτες του, αιρετούς και υπηρεσιακούς.

Την 18η Απριλίου 2007 και μετά την απόφαση 1286 της 9ης Μαρτίου 2007 της εταιρείας ‘’Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα Α.Ε.’’ παραδίδεται το μνημείο (συνολική έκταση 63 στρεμμάτων), στον Δήμο Καλλιθέας.

Την 1η Ιουλίου 2007, 72 χρόνια μετά τα πρώτα εγκαίνια, παραδίδεται το μνημείο στους ντόπιους και τους επισκέπτες με την σύγχρονη του χρήση.

Παράλληλα συστήνεται και λειτουργεί η εταιρία διαχείρισης του Πολιτιστικού Μνημείου με την επωνυμία «Πηγές Καλλιθέας ΑΕ».

Tο 2011 από τον Ενιαίο Δήμο Ρόδου, επί δημαρχίας Στάθη Κουσουρνά, νέα φάση του συνολικού έργου, αποπερατώνει το κυκλικό κτίριο των κρηνών (Μικρή Ροτόντα) και συμπληρώνει τις λοιπές υποδομές του μνημείου. Από το 2011, με την σύσταση του Ενιαίου Δήμου Ρόδου, την διαχείριση του μνημείου αναλαμβάνει η εταιρεία Δημοτικές Επιχειρήσεις Ρόδου Μονομετοχική Ανώνυμη Εταιρεία με τον δ.τ. ‘Δ.Ε.Ρ.Μ.Α.Ε.’ με προέδρους διαδοχικά τους Γιάννη Περδίκη (2011-14), Γιάννη Κούρτη (2014-2017) και Γιώργο Κακούλη (2017 έως σήμερα ).-

Στις 12 Φεβρουαρίου 2012 παραχωρήθηκε με Νόμο (Ν.4049/2012) οριστικά και κατά κυριότητα στον ενιαίο πλέον Δήμο Ρόδου το ακίνητο της Καλλιθέας.

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.