26o Ετήσιο Συνέδριο “Η Ώρα της Ελληνικής Οικονομίας”
– Επενδύσεις και Ανάπτυξη: Διαμορφώνοντας ένα Εθνικό Σχέδιο 
«Μεταρρυθμίσεις και Αλλαγή Μοντέλου Ανάπτυξης»
Πρώτη ημέρα

Η πρώτη ημέρα του πολυαναμενόμενου 26ου Ετήσιου Οικονομικού Συνέδριου του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου “Η Ώρα της Ελληνικής Οικονομίας” με θέμα:«Επενδύσεις και Ανάπτυξη: Διαμορφώνοντας ένα Εθνικό Σχέδιο»,  αποτελεί γεγονός. Κατά την διάρκεια της πρώτης ημέρας από το βήμα του συνεδρίου πέρασαν σημαντικοί εκπρόσωποι του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα όπως και εκπρόσωποι  σημαντικών διεθνών   funds, οι οποίοι και κατέθεσαν τις απόψεις τους πάνω στα κρίσιμα ζητήματα της Ελληνικής Οικονομίας και της επιχειρηματικής  κοινότητας εν γένει.

Ο Πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, κ. Σίμος Αναστασόπουλος κατά την διάρκεια του χαιρετισμού του δήλωσε: «Το Ελληνο Αμερικανικό Επιμελητήριο αντιλαμβάνεται πλήρως την κρισιμότητα της στιγμής. Πρόθεση μας είναι να αναδείξουμε τα θέματα εκείνα που άπτονται της ανάπτυξης και της προσέλκυσης επενδύσεων. Με την συμμετοχή των εκπροσώπων των θεσμών θα επιχειρήσουμε μια βαθιά ανάλυση για τους λόγους που μας οδήγησαν στα Μνημόνια και την ανάγκη αναδιάρθρωσης του χρέους σαν παράγοντα επιτάχυνσης της ανάταξης των δημοσιονομικών της Ελλάδας». Επιπλέον πρόσθεσε «υπάρχει ανάγκη να τρέξουν βαθιές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, είτε περιλαμβάνονται είτε όχι στο μνημόνιο, ώστε να υπάρξει ανάταξη της οικονομίας και τελικά ανάπτυξη. Με δεδομένη την βούληση του Πρωθυπουργού να τρέξει ένα ‘παράλληλο πρόγραμμα με αναπτυξιακό πρόσημο’ και την αναγκαία συνειδητοποίηση εκ μέρους της κοινής γνώμης και της πλειοψηφίας των πολιτικών δυνάμεων για την αναγκαιότητα της αλλαγής του μοντέλου ανάπτυξης της χώρας, παρουσιάζεται μια μοναδική, και τελευταία ίσως, ευκαιρία να προχωρήσουν όλες εκείνες οι αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να αναπτυχθεί στο μέλλον».

Από τον χαιρετισμός του Πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, κ. David Pearce δεν έλειψε η αναφορά του στο πρόσφατο τρομοκρατικό χτύπημα στο Παρίσι, υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα και η Η.Π.Α. είναι μαζί στον αγώνα κατά του ISIS. Ο χαιρετισμός του επικεντρώθηκε κυρίως στην ενεργειακή στρατηγική που θα έπρεπε να ακολουθήσει η Ελλάδα αναφέροντας ότι: «Η Ελλάδα μπορεί να γίνει ένα πραγματικό ενεργειακό κέντρο για όλη την περιοχή και μπορεί να ανταμειφθεί για το βήματα που έχει επιτύχει τα τελευταία 5 χρόνια».
 
Ο Υπουργός Οικονομικών, κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος  επικεντρώθηκε στις σύγχρονες οικονομίες και πιο συγκεκριμένα δήλωσε ότι δεν μπορούν να βασιστούν μόνο στον ανταγωνισμό χρειάζονται και συνεργασία. «Αν η παγκόσμια οικονομία δεν πάει καλά έχει υποχρέωση η ΕΕ να αντιδράσει, είναι σημαντικό για την Ελλάδα να ξέρει τους κανόνες του παιχνιδιού και τι ισχύει για όλους». Επιπλέον ανέφερε ότι η μεταρρύθμιση του κράτους είναι η αρχή για μια διαφορετική Ελλάδα: «Θέλουμε να αναδείξουμε τον κοινωνικό τομέα μαζί με το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα και έχει σημασία η σειρά με την οποία γίνονται οι μεταρρυθμίσεις». Ενώ ολοκληρώνοντας την ομιλία δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην στάση της Κυβέρνησης απέναντι στα θέματα που έχουν να κάνουν με την φοροδιαφυγή και την διαφθορά: »  Κάνουμε αυτοκριτική γιατί στην πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν έγιναν άμεσα βήματα για φοροδιαφυγή και διαφθορά και πρέπει να μην επιστρέψουμε στις λύσεις που δόθηκαν έως τώρα για το χρέος».
 
Ο Πρόεδρος του Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, Αθηνών, κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος κατά την διάρκεια του χαιρετισμού του υποστήριξε ότι: «Για την ελληνική επιχειρηματική κοινότητα ήταν μια χρονιά δύσκολη. Μια χρονιά που σημαδεύτηκε από τον εφιάλτη της ακραίας αβεβαιότητας, από τη διακοπή της λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος και από την επιβολή ελέγχων στις κινήσεις κεφαλαίων. Το 2015 ήταν μια χρονιά ενηλικίωσης της ελληνικής πολιτικής τάξης. Μιας ενηλικίωσης, που σφραγίστηκε από την ψήφο των πολιτών στις τελευταίες εκλογές και από την ξεκάθαρη εντολή για διασφάλιση της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας. Τώρα θα πρέπει να προχωρήσουμε και στο επόμενο βήμα, να αλλάξουμε τα δομικά χαρακτηριστικά της ελληνικής οικονομίας, ώστε να πάψει να είναι ο αδύναμος κρίκος της ευρωζώνης. Να μπορέσει να αναπτυχθεί με ταχείς ρυθμούς, στηριζόμενη αυτή τη φορά σε υγιείς σε σταθερές βάσεις».

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, κ. Αθανάσιος Σαββάκης από το βήμα του 26ου Συνεδρίου ζήτησε: » ‘Άμεσα εθνικό σχέδιο υποστήριξης της παραγωγικής βάσης της χώρας. Ο σχεδιασμός και η εφαρμογή συγκεκριμένης βιομηχανικής πολιτικής με βεβαιότητα θα δώσει ελπίδα σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους. Πιο συγκεκριμένα ζήτησε: «Εφαρμογή μιας Εθνικής Βιομηχανικής Πολιτικής – Συμφωνία σε έναν εθνικό στόχο για τη μεταποίηση έως το 2020 – Συγκροτημένη ενίσχυση της εξωστρεφούς δραστηριότητας της ελληνικής οικονομίας – Προσήλωση σε κεφαλαιώδους σημασίας μεταρρυθμίσεις για τη μεταποίηση, όπως η σταθερότητα του φορολογικού συστήματος, η απλοποίηση της αδειοδότησης των επιχειρήσεων, οι σχέσεις με το τραπεζικό σύστημα, η μετουσίωση της εγχώριας γνώσης, σε προϊόντα καινοτόμα και διεθνώς εμπορεύσιμα».

Ο Paul Kazarian, Founder Chairman & CEO, Japonica Partners, USA, στο πλαίσιο της ομιλίας του, αναφέρθηκε στα 3 πράγματα που πρέπει να γνωρίζουμε αναφορικά με δημοσιονομικό χρέος: «Μπορείτε να επιταχύνετε την ανάκαμψη των δημοσιονομικών στην Ελλάδα, θέτοντας τα σωστά ερωτήματα. Το δημοσιονομικό χρέος της Ελλάδας αποτελεί ένα τεράστιο συγκριτικό πλεονέκτημα και όχι έναν αδιόρατο σκόπελο και τέλος η ελληνική πραγματικότητα αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα οικονομικής ανάκαμψης». Παράλληλα, τόνισε πως υπάρχει μια καταστροφική εμμονή με ανούσιους συμβολισμούς για τη μελλοντική ονομαστική αξία του χρέους και την ελάφρυνσή του, υπογραμμίζοντας πως: » Η Ελλάδα είναι θύμα των 300 και πλέον δισεκατομμυρίων χρέους. Αιτία των τωρινών προβλημάτων της Ελλάδας αποτελεί ο χρεωστικός σκόπελος που αποτρέπει την ευημερία και περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους αποτελεί τη μοναδική λύση.

Το συνέδριο το οποίο πραγματοποιείται στο ξενοδοχείο Athenaeum InterContinental θα συνεχιστεί και αύριο και θα ολοκληρωθεί με την κεντρική ομιλία του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα.

Κατά την διάρκεια της δεύτερης ημέρας, το παρόν θα δώσουν οι: Γιάννης Πλακιωτάκης – Πρόεδρος Νέας Δημοκρατίας, Ιωάννης Μουρμούρας – Υποδιοικητής Τράπεζας της Ελλάδος, Αριστείδης Ξενόφος – Δ.Σ. Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Λάμπρος Τσόλκας – Αντιπρόεδρος, Accenture Greece/Υπεύθυνος Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών, Γιώργος Σταθάκης – Υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού,Αντώνιος Κεραστάρης – Δ.Σ. Όμιλος Intralot, Μάριος Κυριακού – Πρόεδρος και Δ.Σ. KPMG Ελλάδας, Νίκος Θεοχαράκης – Πρόεδρος & Επιστημονικός Διευθυντής, ΚΕΠΕ, Διονύσης Κολοκοτσάς – Διευθυντής Εταιρικών Σχέσεων Google, Δρ. Παναγιώτης Καρκατσούλης – Διευθ. Ινστιτούτο Έρευνας Ρυθμιστικών Πολιτικών & Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Το Ποτάμι, Νικόλαος Πέππας – Country Manager Greece, Cyprus & Bulgaria, SAS Institute, Μυλαίδη Στούμπου, Διευθύντρια Τεχνολογίας, Microsoft Hellas, Νathan Aronsh – Partner, Managing Director Global R&D and Government Incentives, Deloitte LLP, Νίκος Βερροιόπουλος – Γενικός Γραμματέας Ενέργειας, Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Νικόλαος Χατζηαργυρίου – Πρόεδρος & Δ.Σ. διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε.) και καθηγητής, Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Η/Υ, Ε.Μ.Π., Γεώργιος Περιστέρης – Δ.Σ. ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Μαθιός Ρήγας – Πρόεδρος & ΔΣ, Energean Oil & Gas, Έλενα Κουντουρά – Αναπληρώτρια Υπουργός Τουρισμού, Ανδρέας Στυλιανόπουλος – Πρόεδρος & ΔΣ, Navigator Travel & Tourism Services, Tim Ανανιάδης – Γενικός Διευθυντής & ΔΣ, Hotel Grand Bretagne & King George, Ιωάννης Παράσχης – CEO, Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, Αλέξης Χαρίτσης – Υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης & Τουρισμού, Σωκράτης Λαζαρίδης – Δ.Σ. Όμιλος Χρηματιστηρίου Αθηνών, Antony Bartzokas – Board Director, European Bank for Reconstruction & Development, Ιωάννης Τσακίρης – Head of Division SE Europe & EU Neighbouring Countries in the Mandate Management Department, European Investment Fund, Γιάννης Παπαδόπουλος – Πρόεδρος Hellenic Venture Capital Association, Συνιδρυτής & ΔΣ Attica Venture, Νικόλαος Παπαπολίτης – Εταίρος, Παπαπολίτης & Παπαπολιτης, John Stamler – Director Credit Enhanced Strategies Europe, Blackrock International Fixed Income, Chris Papachristophorou – Operating Partner, Apollo Management International LLP, Aziz Francis – Portofolio Manager, Spinnaker Capital, Chetan Gulati – Managing Director, Perry Capital, Γεώργιος Λινάτσας – Founding Parthner & Group Managing Director, Axia Ventures Group.

Το αναλυτικό πρόγραμμα  συνεδρίου μπορείτε να το βρείτε εδώ

Sponsors: Τράπεζα Πειραιώς – Japonica Partners
Supporters: Attica Bank – Consolidated Contractors Company – Cosmote – EY – ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Intralot – KPMG
Contributors: AIG – Deloitte – Energean – Google – Lockheed Martin – Microsoft – Navigator – Παπαστράτος – SAS Institute
Communication Sponsors: Ναυτεμπορική – Real News – CNN – Business Partners – Business File – Οικονομική Επιθεώρηση
Online Communication Sponsors: Naftemporiki.gr – Real.gr  – Voria.gr
ΤV & Radio Sponsors: Real FM – SBC
Video Webcasting Sponsor: Mdata
Conference E-Services Sponsor: Eventora

 


Leave a Reply

Your email address will not be published.