48 ώρες ELA για την Ελλάδα,

χωρίς επιπλέον χρηματοδότηση

Τελείωσε γύρω στις 3 το μεσημέρι η τηλεδιάσκεψη της ΕΚΤ για την παροχή ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες.

Οι κεντρικοί τραπεζίτες αποφάσισαν να παγώσουν τον ELA στα σημερινά επίπεδα και να παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις. Υπονοούν δε ότι οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες τις επόμενες ημέρες και το τραπεζικό σύστημα με την ελληνική οικονομία να συνεχίσει θα βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση:

«Το Διοικητικό Συμβούλιο παρακολουθεί στενά την κατάσταση στις χρηματοπιστωτικές αγορές και τις πιθανές επιπτώσεις στην κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής και την ισορροπία των κινδύνων για τη σταθερότητα των τιμών στη ζώνη του ευρώ.

Το Διοικητικό Συμβούλιο είναι αποφασισμένο να χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα μέσα στο πλαίσιο της εντολής του.

Μετά την απόφαση των ελληνικών αρχών για τη διενέργεια δημοψηφίσματος και την μη παράταση του προγράμματος προσαρμογής, το Διοικητικό Συμβούλιο δηλώνει ότι θα συνεργαστεί στενά με την Τράπεζα της Ελλάδας για τη διατήρηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.

Λαμβάνοντας υπόψη τις τρέχουσες συνθήκες, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να διατηρήσει το ανώτατο όριο για την παροχή έκτακτης ρευστότητας (ELA) στις ελληνικές τράπεζες στο επίπεδο που αποφασίστηκε την Παρασκευή (26 Ιουνίου, 2015).

Το Διοικητικό Συμβούλιο είναι έτοιμο να επανεξετάσει την απόφασή του.

Ο Μάριο Ντράγκι δήλωσε:

Θέλουμε να συνεργαζόμαστε στενά με την Τράπεζα της Ελλάδας και υποστηρίζουμε σθεναρά τη δέσμευση των κρατών μελών στην υπόσχεση να αναλάβουν δράση για την αντιμετώπιση των αδυναμιών των οικονομιών της ευρωζώνης».

Ο Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε:

«Η Τράπεζα της Ελλάδας, ως μέλος του Ευρωσυστήματος, θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας για τους Έλληνες πολίτες σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες».

imerisia.gr

 

Άλλα μετά και άλλα πριν από το Βαρουφάκη

Νωρίτερα είχε διαρρεύσει από ξένους δημοσιογράφους πως έχει πει ότι θα μπουν κεφαλαιακοί περιορισμοί από Δευτέρα

«Ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης ποτέ δεν δήλωσε ότι η  ελληνική κυβέρνηση προκρίνει την επιβολή capital controls. Αντίθετα, επανειλημμένως έχει δηλώσει ότι η κυβέρνηση θεωρεί ότι τα capital controls δεν είναι συμβατά με την έννοια της νομισματικής ένωσης».

Με αυτή την ανακοίνωση ο Γ. Βαρουφάκης, διαψεύδει αυτό που διέρρευσε από ξένους δημοσιογράφους αλλά και από το ίδιο το BBC ότι είχε πει στο ραδιόφωνό του και τον δημοσιογράφο Mark Mardell πως η κυβέρνηση εξετάζει capital controls και κλειστές τράπεζες από αύριο. 
 
 .@yanisvaroufakis tells @BBCMarkMardell: Greek Govt will be looking overnight at imposing capital controls & closing banks on Monday. #tw2
 
 Ο ίδιος μετά τη δημοσιοποίηση της «δήλωσής» του από το BBC και την αναπαραγωγή της από όλα τα ΜΜΕ έγραψε στο twitter ότι η κυβέρνηση δεν συμφωνεί με αυτή τη σκέψη:

«Τα capital controls μέσα σε μια νομισματική ένωση, είναι μία αντίφαση. Η ελληνική κυβέρνηση αντιτίθεται σε αυτή τη σκέψη».

Λίγο αργότερα υπήρξε και η ανακοίνωση-διάψευση του υπουργείου Οικονομικών.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης είπε στο ραδιόφωνο του BBC πως η κυβέρνηση σκέφτεται να προχωρήσει σε capital controls και κλείσιμο των τραπεζών την Δευτέρα. Ο δημοσιογράφος του BBC Νικ Σάτον ήταν αυτός που έκανε γνωστή την είδηση μέσω twitter αναπαράγοντας τα όσα είπε στο ραδιόφωνο του BBC ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών. Μάλιστα ο κ. Βαρουφάκης τόνισε πως αν η ΕΚΤ σταματήσει να υποστηρίζει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα τότε η Ευρώπη θα έχει αποτύχει.

iefimerida.grΕCB "to end Greek bank lifeline"

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να σταματήσει το δανεισμό  προς τις τράπεζες στην Ελλάδα την Κυριακή. Οι τράπεζες της χώρας εξαρτώνται από τη ρευστότητα της ΕΚΤ(ELA).

Το άρθρο στο BBC

The European Central Bank is expected to end emergency lending to Greece’s banks on Sunday, the BBC understands.

The country’s banks depend on the ECB’s Emergency Liquidity Assistance (ELA). Its governing council is meeting later.

Greece will probably have to «announce a bank holiday on Monday, pending the introduction of capital controls», a source told the BBC’s Robert Peston.

The bailout for heavily indebted Greece expires on Tuesday and talks have broken down.

Greek banks would find themselves in serious straits as soon as Monday if the ECB went ahead and cut the lifeline, the BBC economics editor says.

Capital controls are restrictions on how much customers can withdraw from banks. Until now, the Greek government has signalled that it does not want to impose such controls.

In recent weeks, Greeks have withdrawn billions of euros from banks, and long queues formed at cashpoints on Saturday, amid fears that banks would not open on Monday.

The ECB has been sending emergency funds on a daily basis to the Greek central bank, which then allocates it to the high-street banks.

Austria’s Finance Minister Hans Jorg Schelling said a Greek exit from the euro now «appears almost inevitable».

http://www.bbc.com/

Leave a Reply

Your email address will not be published.