Μεταβίβαση της ευθύνης από το κοινοβούλιο στους ψηφοφόρους αναφέρει οικονομολόγος της Investec

«Tsipras Asking Grandma to Figure Out If Greek Debt Deal Is Fair» τιτλοφορείται σημερινό δημοσίευμα του Βloomberg που καυτηριάζει το δημοψήφισμα και αμφισβητεί την απόφαση του πρωθυπουργού να θέσει στην κρίση του λαού την οικονομική συμφωνία με τους θεσμούς.

«Οικονομολόγοι με διδακτορικά και hedge fund traders μπορούν μετά βίας να παρακολουθήσουν τις εξελίξεις της κρίσης χρέους της Ελλάδας. Τώρα, προσπαθήστε να βάλετε τη γιαγιά να ψηφίσει για αυτήν. Αυτό κάνει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας με το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου.» αναφέρει το άρθρο το οποίο σημειώνει πως ο πρωθυπουργός καλεί τους ψηφοφόρους να πουν την άποψή τους σχετικά με δύο έγγραφα γεμάτα τεχνικούς όρους που δεν είχαν δημοσιοποιηθεί πριν από την απόφαση του δημοψηφίσματος και μεταφράστηκαν στα ελληνικά το Σάββατο.

Σύμφωνα με το Bloomberg, το χειρότερο σε όλη την κατάσταση είναι πως αυτή η πρόταση δεν βρίσκεται πια στο τραπέζι και η Λαγκάρντ δήλωσε πως το δημοψήφισμα είναι άκυρο γιατί γίνεται σε μια πρόταση που δεν ισχύει πια.

«Aυτή η απόφαση του Τσίπρα σημαίνει ότι όλοι, από ψαράδες και οδηγούς ταξί μέχρι εργάτες σε εργοστάσια θα πρέπει να σχηματίσουν άποψη για το πακέτο μέτρων, με το οικονομικό μέλλον της χώρας τους να κρέμεται σε λεπτές ισορροπίες. Απόρριψη των όρων του πακέτου διάσωσης θα οδηγούσε σε έξοδο από την Ευρωζώνη και οικονομική συμφορά, η αποδοχή τους θα κρατούσε πιθανότατα την Ελλάδα στο ευρώ, αλλά με περισσότερη λιτότητα» προσθέτει το άρθρο.

«Αυτό που συνήθως γίνεται στις δημοκρατίες, είναι οι τεχνοκράτες και οι πολιτικοί να φροντίζουν τις λεπτομέρειες, ενώ οι ψηφοφόροι ρωτιούνται για ευρύτερα ζητήματα και αρχές», αναφέρει ο Philip Shaw, επικεφαλής οικονομολόγος στο Λονδίνο διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων Investec. «Αυτή η περίπτωση είναι μια μεταβίβαση της ευθύνης από το κοινοβούλιο στους ψηφοφόρους».

http://m.lifo.gr/

Leave a Reply

Your email address will not be published.