Την επικεφαλής του ΔΝΤ – Στην Κύπρο την αποκαλούσαν «Δρακουλέσκου»

Aυτή την κυρία πρέπει τώρα να προσέχει ο Τσίπρας , γράφει η γερμανική εφημερίδα «Die Welt» δείχνοντας την Ρουμάνα επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ για την Ελλάδα.

«Για την Ελλάδα, η κυρία αυτή δεν είναι άγνωστη. Ανέλαβε επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ για την Ελλάδα., σχολιάζει η γερμανική εφημερίδα. Η Ντέλια Μοράου- Βελκουλέσκου είναι μία γυναίκα που αποπνέει μία απόμακρη γοητεία. Με ύφος ντίβας, η Ρουμάνα οικονομολόγος, 40 Μαίων, με το καρέ μαλλί, τα εκφραστικά μάτια και το κλασικό ντύσιμο, έχει αφήσει δείγματα γραφής στην Κύπρο, εκεί όπου όλοι την θυμούνται για το σκληρό της πρόσωπο. Εκεί όπου της «κόλλησαν» το παρατσούκλι «Δρακουλέσκου» εμπνεόμενοι από το επίθετο και την καταγωγή της . Τότε εκπροσωπούσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στον Μηχανισμό Στήριξης που ανέλαβε την εποπτεία της κυπριακής οικονομίας . Σήμερα η σκληρή τεχνοκράτισσα καλείται να εποπτεύσει την ελληνική οικονομία.

Η Ντέλια γεννήθηκε στα Καρπάθια, είναι μητέρα τριών παιδιών και ο σύζυγός της είναι ο διάσημος ερευνητής ογκολογίας Βίκτορ Βελκουλέσκου. Αμερικανοσπουδαγμένη, πήρε απολυτήριο από το Λύκειο όπου φοιτούσαν τα παιδιά της νομενκλατούρας του Βουκουρεστίου επί Τσαουσέσκου. Μοράου είναι το πατρικό της όνομα και Βελκουλέσκου είναι το συζυγικό της επίθετο. Ο σύζυγός της, Βίκτορ Βελκουλέσκου ένας από τους κορυφαίους επιστήμονες που έχει διακριθεί για την γονιδιακή θεραπεία του καρκίνου, εργάζεται στο Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς.

Η Ντέλια γεννήθηκε το 1975 και αφότου πήρε το απολυτήριό του από το Λύκειο Γκέοργκε Λαζάρ, κέρδισε μία υποτροφία εξασφαλίζοντας σπουδές στην Αμερική. Εκεί φοίτησε στο κολέγιο θηλέων «Ουίλσον». Στις ΗΠΑ γνώρισε τον Βίκτορ, φοιτητή τότε στη σχολή Βιολογίας του Στάνφορντ με τον οποίο απέκτησε τρία παιδιά. Η Ντέλια έχει αδυναμία στις πέρλες, τα χρωματιστά φουλάρια ενώ οι φούστες των σκουρόχρωμων ταγέρ που επιλέγει ,δεν είναι ποτέ πάνω από το γόνατο.

Η Ντέλια άδραξε την ευκαιρία την κατάλληλη στιγμή όταν ο προκάτοχός της , επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ για την Ελλάδα, ο ο Ινδός Ρίσι Γκογιάλ βρέθηκε στη δίνη επικριτικών σχολίων για έλλειψη προσαρμοστικότητας στις συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές το διάστημα Σεπτεμβρίου 2014- Μαίου 2015. Κι όταν η ηγεσία του ΔΝΤ του έδειξε την… πόρτα, η Ρουμάνα Βελκουλέσκου ήταν εκεί. Γνώστης της ελληνικής πραγματικότητας και των ιδιαιτεροτήτων της ελληνικής οικονομίας, έχει ιδιαίτερες γνώσεις σε θέματα αναδιοργάνωσης των συνταξιοδοτικών προγραμμάτων και σε θέματα ενέργειας.

Το 2009 δημοσίευσε την εργασία υπό τον τίτλο: «Δομικές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, μαθήματα από άλλες χώρες στην οποία υποστήριζε την ανάγκη απελευθέρωσης της οικονομίας και συρρίκνωσης του δημόσιου τομέα».

Leave a Reply

Your email address will not be published.