Τι έγινε τελικά τις δραματικές μέρες του περασμένου καλοκαιριού;

Λίγα μόλις 24ωρα μετά τις αποκαλύψεις Στουρνάρα για όσα έγιναν το καλοκαίρι του 2015, η ιστοσελίδα tvxs αποκαλύπτει σήμερα ότι φρουρά της ΕΥΠ είχε μπει τις δραματικές εκείνες μέρες στο Νομισματοκοπείο.

Η ιστοσελίδα που αναφέρει πως επικαλείται «αποκλειστικές, και απολύτως διασταυρωμένες πληροφορίες» γράφει ότι όταν ο Τσίπρας πληροφορήθηκε ότι υπήρχε σχέδιο να «απαλλοτριωθούν» τα χρηματικά αποθέματα της Τράπεζας της Ελλάδος που φυλάσσονται στο Νομισματοκοπείο σήμανε συναγερμό στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών με αποτέλεσμα η ΕΥΠ να αναλάβει τότε να φρουρεί το σημείο προκειμένου να αποτραπεί οποιαδήποτε επιχείρηση εφόδου.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στο Νομισματοκοπείο υπήρχαν τότε αποθέματα σε ρευστό ύψους περίπου 10 δισεκατομμυρίων ευρώ. Πρόκειται, στη πραγματικότητα, για το χρηματικό απόθεμα με το οποίο η Τράπεζα της Ελλάδος εφοδιάζει τις ελληνικές τράπεζες, πάντοτε κατόπιν εγκρίσεως της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Το σχέδιο δέσμευσης των συγκεκριμένων αποθεμάτων είχε στόχο να χρησιμοποιηθεί το ποσό αυτό για να καλυφθούν ― για μικρό χρονικό διάστημα – οι πληρωμές μισθών και συντάξεων, μετά την επιβολή των capital controls και έως ότου γίνει η μετάβαση σε εθνικό νόμισμα. Το tvxs αναφέρει ότι ζήτησε σχόλιο για το θέμα από κυβερνητικές πηγές, οι οποίες απάντησαν: «Ουδέν σχόλιο».

Δεν λείπουν πάντως οι εκτιμήσεις ότι υπάρχει προσπάθεια να μεταφερθούν στην πλευρά Λαφαζάνη οι ευθύνες για τις δραματικές εκείνες ημέρες, ενώ άπαντες θυμούνται ότι μέχρι το δημοψήφισμα ο κ. Τσίπρας ήταν απολύτως στην ίδια γραμμή με τον τότε υπουργό Ενέργειας.

Μιλώντας την Τρίτη στην εκπομπή του ΣΚΑΪ «Ιστορίες» ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας αποκάλυψε ότι είχε ενημερωθεί για τα σχέδια εισβολής στο Νομισματοκοπείο (σ.σ. σε αυτά είχε αναφερθεί ο Παναγιώτης Λαφαζάνης το διάστημα που ήταν υπουργός Περιβάλλοντος) και δημιουργίας ενός άτυπου διπλού νομίσματος. «Ναι, είχα τέτοια πληροφόρηση. Γι’ αυτό συγκάλεσα τους νομικούς συμβούλους της τράπεζας, παράγοντες του δημοσίου βίου που είχαν χρηματίσει πρωθυπουργοί. Μίλησα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και φτιάξαμε έτσι, να το πω, ένα τείχος, μια άμυνα για εξελίξεις τέτοιου είδους. Όσο τηρούμε τις υποσχέσεις μας θα είναι θλιβερή μειοψηφία όσοι επιμένουν ακόμη στο Grexit» είπε χαρακτηριστικά. Τα λόγια του κ. Στουρνάρα περί παραγόντων του δημοσίου βίου που είχαν χρηματίσει πρωθυπουργοί προκάλεσαν ερωτηματικά, αναφορικά με το ποιους εννοεί. Κύκλοι του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος επισημαίνουν ότι η μόνη επικοινωνία ήταν με τον πρώην πρωθυπουργό Παναγιώτη Πικραμμένο, ενώ δεν υπήρξε καμία επαφή ή επικοινωνία με τους Κώστα Σημίτη και Αντώνη Σαμαρά.

www.protothema.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.