7 Ιουλίου 2016, η Ηλεκτρονική Εφημερίδα της Δωδεκανήσου Black Monday.gr, γράφει για τα επεισόδια που εκτυλίχθηκαν μεταξύ μεταναστών και αστυνομικών στη Λέρο. Στο νησί, φτάνουν ειδικές δυνάμεις ενίσχυσης, οι οποίες και παραμένουν εναλλασσόμενες μέχρι και σήμερα εκεί.

Μετανάστες, είχαν επιτεθεί σε αστυνομικούς και στη συνέχεια είχαν καταστρέψει το κοντέινερ με το γραφείο πρώτης υποδοχής. Εξαγριωμένοι πρόσφυγες, είχαν επιτεθεί με τσεκούρια, ξύλα, πέτρες και ό,τι άλλο έβρισκαν μπροστά τους, στις αστυνομικές δυνάμεις. Στο κέντρο μεταναστών (hotspot) της Λέρου, κρατούνταν πάνω από 650 μετανάστες.

13 Ιουλίου 2016, έξι (6) ημέρες μετά, δημοσιεύεται στην εφημερίδα της Κυβέρνησης (αρ. φύλλου 2177/13-7-2016 – τεύχος δεύτερο), απόφαση σύστασης «Ανοιχτής Δομής Προσωρινής Υποδοχής Αιτούντων Διεθνή Προστασία», δηλαδή ενός δεύτερου κέντρου μεταναστών με διαφορετική ονομασία στο Λακκί Λέρου και συγκεκριμένα στο κτίριο του ΠΙΚΠΑ (!) Θέση, για την οποία υπάρχει και απαγορευτική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λέρου.

«Η κυβέρνηση, όχι απλά δεν μας ενημέρωσε γι’ αυτή την απόφαση, αλλά για τη συγκεκριμένη θέση, υπάρχει και απαγορευτική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λέρου, που εμποδίζει τη δημιουργία τέτοιων δομών στη συγκεκριμένη περιοχή«, αναφέρει ο Δήμαρχος Λέρος Μιχάλης Κόλλιας, μιλώντας στην Black Monday.gr.

Παρότι λοιπόν, στο νησί λειτουργεί ήδη ένα κέντρο μεταναστών, παρότι είχαν εκδηλωθεί σοβαρά επεισόδια και παρότι υπάρχει και σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λέρου, που απαγορεύει τη δημιουργία σε αυτή την περιοχή τέτοιου είδους δομών, η κυβέρνηση βάπτισε τα μέχρι πρότινος hotspot, ανοιχτές δομές φιλοξενίας ευάλωτων ομάδων και εν μία νυκτί έφτιαξε δεύτερο κέντρο μεταναστών στη Λέρο (!) Σήμερα το νησί, διαθέτει δύο «κέντρα», ένα στα Λέπια και ένα στο Λακκί (!)

Κατά τα όσα δε, περιγράφονται στη σχετική απόφαση:

«Οι Αναπληρωτές Υπουργοί Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης – Οικονομικών», αποφάσισαν, να «Συνιστούμε ανοιχτή Δομή Προσωρινής Υποδοχής Αιτούντων Διεθνή Προστασία, ως Περιφερειακή Υπηρεσία της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης στο Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, στη νήσο Λέρο, στο χώρο του κτιρίου ΤΑΜΕΑ (πρώην ΠΙΚΠΑ) του Κεντρικού Θεραπευτηρίου / Γενικό Νοσοκομείο/ Κέντρο Υγείας Λέρου, για χρονικό διάστημα από την έναρξη ισχύος της παρούσας μέχρι 31.12.2016».

Την απόφαση υπογράφουν οι Ιωάννης Μουζάλας και Γιώργος Χουλιαράκης.

Πηγή: Black Monday.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.