Την ανάγκη τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αναλάβουν περισσότερες ευθύνες στο θέμα της μετανάστευσης υπογράμμισε ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος και πρόσθεσε ότι «ήλθε η ώρα να δείξουν αλληλεγγύη, ενεργοποιώντας τους απαραίτητους πόρους, ιδιαίτερα όταν υπάρχει σημαντική εισροή μεταναστών στα εξωτερικά μας σύνορα, όπως συμβαίνει σήμερα με την Ιταλία και την Ελλάδα».

Στο πλαίσιο των επαφών του κ. Αβραμόπουλου με γειτονικά κράτη της ΕΕ που αντιμετωπίζουν αυξανόμενες ροές παράτυπων μεταναστών, επισκέφθηκε το Μαρόκο και συναντήθηκε με τον υπουργό Εσωτερικών Μοχάμεντ Χασάντ και τον υπουργό Μετανάστευσης Ανί Μπιρου. «Το Μαρόκο είναι σημαντικός εταίρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αντιμετωπίζουμε τις ίδιες προκλήσεις στους τομείς της μετανάστευσης της ασφάλειας» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Επίτροπος Μετανάστευσης.

«Στην Ευρώπη, περισσότεροι από 10.000 μετανάστες διασώθηκαν από την περασμένη Παρασκευή με τη συμμετοχή της Frontex και της κοινής συνοριακής επιχείρησης «Τρίτων». Γνωρίζουμε ότι η κατάσταση στη Μεσόγειο επιδεινώνεται. Όλοι μαζί πρέπει άμεσα να συνεννοηθούμε και να βρούμε λύσεις. Είναι ιδιαίτερα σημαντική η συνεργασία με τους γείτονές μας και το Μαρόκο είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα» επεσήμανε ο κ. Αβραμόπουλος, ενώ εξέφρασε την εκτίμησή του ότι θα υπάρξει η ίδια αποφασιστικότητα και στις άλλες χώρες που θα επισκεφθεί το επόμενο διάστημα.

Ο κ. Αβραμόπουλος επανέλαβε ότι η Επιτροπή είναι εδώ για να στηρίξει τα κράτη μέλη και τους γείτονες της Ε.Ε., ενώ επεσήμανε ότι τα κράτη μέλη είναι υπεύθυνα για την εφαρμογή της πολιτικής της Ένωσης.«Η Ευρώπη κάνει τη δουλειά της. Έχουμε ήδη λάβει μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία. Μέχρι το τέλος Μαΐου η Ευρώπη, για πρώτη φορά, θα έχει μια ολοκληρωμένη, οριστική πολιτική για τη μετανάστευση», πρόσθεσε.

«Όπως σας ανέφερα, η Ευρώπη επιτελεί το καθήκον της είναι, ωστόσο, στο χέρι των κρατών μελών να την εφαρμόσουν. Έχει μεγάλη σημασία να μοιράζονται οι ευθύνες και βέβαια να υπάρχει αλληλεγγύη», κατέληξε ο κ. Αβραμόπουλος.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.