Η ΚΑΡΕΤΤΑ «ΚΛΕΟΠΑΤΡΑ» ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΝΕΤΑΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ

ΚΑΙ ΑΝΑΡΡΩΣΗ ΤΗΣ ΣΤΟΝ ΥΔΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΡΟΔΟΥ

Ο Υδροβιολογικός Σταθµός Ρόδου (Υ.Σ.Ρ.) λειτουργεί από το 1963 σαν Ενυδρείο-Μουσείο και ερευνητική μονάδα του Ελληνικού Κέντρου θαλασσιών Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.) της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων. Δραστηριοποιείται στην ευρύτερη περιοχή του Ν.Α. Αιγαίου και αποτελεί σηµείο αναφοράς για την προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος γενικότερα και των απειλούμενων υδρόβιων ειδών ειδικότερα.

Μια από τις δράσεις του Υ.Σ.Ρ. είναι η άµεση και ταυτόχρονα μοναδική σε τοπικό επίπεδο ανταπόκριση σε περίπτωση εκβρασμού νεκρών, τραυματισμένων ή σε δυσχέρεια θαλάσσιων απειλούµενων ζώων (όπως θαλάσσιων χελωνών, κητωδών, Μεσογειακών φωκιών-βλέπε CITES, IUCN, ΕΕ) που προστατεύονται από την Εθνική και Διεθνή νομοθεσία. Λειτουργεί λοιπόν, ως “σταθµός πρώτων βοηθειών” για την ευρύτερη περιοχή της ∆ωδεκανήσου, µε την προσφορά φροντίδας στα χρήζοντα βοηθείας ζώα, από το επιστημονικό προσωπικό του (Μ. Corsini-Φωκά, βιολόγος, Γ. Κονδυλάτος και Η. Σαντορινιός, ιχθυολόγοι). Η όλη διαδικασία εντοπισμού, συλλογής και καταγραφής επιστημονικών δεδομένων και φωτογραφιών εκ μέρους των τελευταίων, πραγματοποιείται ανεξαρτήτως ημέρας και ώρας.

Σημαντικό ρόλο στην πολυετή αυτή δράση του Υ.Σ.Ρ. παίζει η άριστη συνεργασία µε το Κεντρικό Λιµεναρχείο Ρόδου και τις Λιμενικές Αρχές των γειτονικών νησιών της Δωδεκανήσου, και στην περίπτωση των θαλάσσιων χελωνών και με το Σύλλογο για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας «Αρχέλων». Τα τελευταία χρόνια ο Σταθμός έχει την κτηνιατρική υποστήριξη του Π. Μαργιέ, κτηνιάτρου Α.Π.Θ., εξειδικευμένου στη διάσωση και περίθαλψη Θαλάσσιων Χελωνών. Αξίζει να σημειωθεί η αυξανόμενη ευαισθητοποίηση των πολιτών, οι οποίοι σπεύδουν να αναφέρουν οποιοδήποτε σχετικό συμβάν στις Λιμενικές αρχές ή τον Υ.Σ.Ρ.

Στις 1 Δεκεμβρίου 2014, μια ζωντανή θηλυκή θαλάσσια χελώνα Caretta caretta,  βρέθηκε παγιδευμένη με ακρωτηριασμένο το μπροστινό δεξί πτερύγιο στο Πλημμύρι Ρόδου και μεταφέρθηκε από συμπολίτες μας στις εγκαταστάσεις του Υ.Σ.Ρ.

Σε ειδικό χώρο των εγκαταστάσεων του Υ.Σ.Ρ. της παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες υπό την επίβλεψη του κτηνίατρου Π. Μαργιέ και κατόπιν τηλεφωνικής και γραπτής καθοδήγησης του Π. Τσάρου, ειδικού υπεύθυνου του «Αρχέλων».

Η χελώνα – που ονομάστηκε «Κλεοπάτρα» – ζύγιζε 26,4 κιλά, το καμπύλο μήκος του κελύφους της ήταν 59 εκ. και το καμπύλο πλάτος του 59 εκ. Σήμερα ύστερα από τη συνεχή φροντίδα ζυγίζει  28,5 κιλά. Στο μπροστινό αριστερό της πόδι τοποθετήθηκε το TAG A921/Sea turtle Protection Society-Kifisia-Greece.

Η «Κλεοπάτρα» μετά την 6μηνη καθημερινή περίθαλψή της είναι τώρα σε θέση να βρει ξανά το φυσικό της περιβάλλον. Την Τρίτη 9 Ιουνίου 2015 και ώρα 10:00, θα αφεθεί ελεύθερη στην παραλία της Ιαλυσού – πλησίον της παιδικής χαράς – στην πλατεία Ράπτη (με κατεύθυνση το αεροδρόμιο, στρίβουμε δεξιά στην οδό Ιαλυσού, συνεχίζουμε στην προέκτασή της, την οδό Ιερού Λόχου. Στο τέλος της και αμέσως μόλις στρίψουμε δεξιά βρίσκεται η παιδική χαρά). Στο ίδιο σημείο πριν ένα περίπου χρόνο είχε απελευθερωθεί μια άλλη χελώνα καρέττα καρέττα –η «Λάουρα»- ύστερα από 9μηνη περίθαλψή στον Υ.Σ.Ρ.

Παρακαλούνται οι συμπολίτες καθώς και οι επισκέπτες του νησιού που επιθυμούν να παρακολουθήσουν το σπάνιο γεγονός, να πλησιάζουν την τοποθεσία πολύ προσεκτικά, χωρίς φωνές και θόρυβο και να αφήσουν απόσταση από το ζώο: η χελώνα δεν πρέπει να ενοχληθεί ούτε να φοβηθεί ούτε να στρεσαριστεί!

       Ο Προϊστάμενος του Υ.Σ.Ρ.

    Δρ. Ανδρέας Σιούλας

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.