Αυστηρά εμπιστευτικό έγγραφο του ΔΝΤ που διέρρευσε στον Τύπο μιλά για ορισμένη βελτίωση στις συνομιλίες με την Ελλάδα, όμως υπογραμμίζει πως η πρόοδος είναι αργή και η κατάσταση «απέχει πολύ από το να είναι ιδανική».

Το έγγραφο δείχνει μεταξύ άλλων διάσταση απόψεων με την ευρωπαϊκή πλευρά στο ζήτημα της χρηματοδότησης και της βιωσιμότητας του χρέους, αλλά τονίζει η κατάσταση στο μέτωπο της ελληνικής ρευστότητας είναι τόσο επείγουσα ώστε η χώρα δεν θα μπορέσει να εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις της τον Ιούνιο χωρίς συμφωνία.

Το αυστηρά εμπιστευτικό έγγραφο, με ημερομηνία 14 Μαΐου, δημοσίευσε το Σάββατο ο δημοσιογράφος του Channel 4, Πολ Μέισον.

Το έγγραφο επισημαίνει ότι «ξεκινώντας από τον Ιούνιο, και μετά τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, πρέπει να αποπληρωθούν 11 δισ. ευρώ και δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να μπορέσουν οι ελληνικές αρχές να τα αποπληρώσουν στο σύνολό τους αν δεν έχουν φτάσει σε συμφωνία με τους εταίρους».

Οι συνολικές υποχρεώσεις της χώρας προς το ΔΝΤ για τον Ιούνιο ανέρχονται σε 1,5 δισ. ευρώ και η αποπληρωμή τους ξεκινάει στις 5 Ιουνίου. Στο εν λόγω έγγραφο αναφέρεται πως υπάρχει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις σχετικά με το ΦΠΑ, τους φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς και την απλοποίηση των διαδικασιών αναδιάρθρωσης και πτώχευσης των ελληνικών επιχειρήσεων.

Επίσης στο έγγραφο ως τα «αγκάθια» των διαπραγματεύσεων παρουσιάζονται «το συνταξιοδοτικό και η επαναπρόσληψη των δημόσιων υπαλλήλων». Ακόμη καταγράφονται οι σημαντικές διαφορές μεταξύ των τριών θεσμών Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ, οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε κατάρρευση των διαπραγματεύσεων. Στο έγγραφο, αναφέρει ο Πολ Μέισον, οι Ευρωπαίοι εμφανίζονται να αναζητούν μια «επιφανειακή» λύση (μπαλώματα), ενώ το ΔΝΤ αντιτίθεται στο «γρήγορο και βρωμικό» αποτέλεσμα, όπως το αποκαλεί.

«Έχει διαπιστωθεί πως υπάρχει μια αντίστροφη σχέση μεταξύ των μεταρρυθμίσεων και της βιωσιμότητας» τους χρέους, αναφέρεται. Ο Πολ Μέισον σημειώνει πως αυτό μεταφράζεται ως εξής: «Όσο περισσότερη λιτότητα απαιτούν οι Ευρωπαίοι, τόσο αυξάνεται η πιθανότητα η Ελλάδα να χρεοκοπήσει αδυνατώντας να αποπληρώσει το χρέος της. Το ΔΝΤ σε αντίθεση με την Κομισιόν δεν μπορεί να υπογράφει για ένα σχέδιο λιτότητας που θα φέρει τη χρεοκοπία».

kerdos.gr

«ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΚΗΣ ΕΔΡΑΣ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ»

ΔΝΤ: Δεν είναι δικό μας το έγγραφο περί χρεοκοπίας της Ελλάδας τον Ιούνιο

 

Στους συμβούλους της ιταλικής έδρας στο Ταμείο και όχι σε αναλυτές του ΔΝΤ απέδωσε την πατρότητα του εγγράφου που κάνει λόγο για πιθανότητα ελληνικής στάσης πληρωμών τον Ιούνιο, η εκπρόσωπος του ΔΝΤ, η οποία μάλιστα αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε άλλο σχόλιο.

ΔΝΤ: Δεν είναι δικό μας το έγγραφο περί χρεοκοπίας της Ελλάδας τον Ιούνιο

Όπως σημείωσε ο ανταποκριτής του «Έθνους» Μιχάλης Ιγνατίου, η εκπρόσωπος είπε ότι “δεν έχει τίποτα να προσφέρει” για το θέμα αυτό.

Επίσης, αξιωματούχος υπό τον όρο της ανωνυμίας, είπε ότι το έγγραφο ΔΕΝ ανήκει στο ΔΝΤ και ότι περιγράφει τη συζήτηση της Τετάρτης κατά την οποία έκανε ενημέρωση ο Πολ Τόμσεν και απάντησε σε ερωτήσεις μελών του Δ.Σ., κυρίως αναδυομένων χωρών.

Νωρίτερα, το απόρρητο έγγραφο που έφερε στο φως της δημοσιότητας το Channel 4 ανέφερε ότι οι Ευρωπαίοι διαπραγματευτές έχουν μόλις λίγες μέρες για να καταλήξουν σε συμφωνία με την Ελλάδα, αλλιώς η κρίσιμη πληρωμή δόσης στο ΔΝΤ στις 5 Ιουνίου είναι πιθανό να αθετηθεί.

«Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να αποπληρώσουν οι ελληνικές αρχές ολόκληρο το ποσό αν δεν επιτευχθεί συμφωνία με τους εταίρους», αναφέρει το έγγραφο με ημερομηνία 14 Μαΐου.

Τον Ιούνιο μόνο πρέπει να καταβληθούν 1,56 δισ. ευρώ, τμηματικά, με την πρώτη δόση να πρέπει να πληρωθεί στις 5 του μήνα.

Σύμφωνα με το Channel, το έγγραφο αυτό επιβεβαιώνει ότι υπήρξε «κάποια πρόσφατη πρόοδος» στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές της: στην μεταρρύθμιση του ΦΠΑ, τα φορολογικά και τους κανονισμούς που θα κάνουν πιο εύκολη την αναδιάρθρωση των ελληνικών επιχειρήσεων.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, το ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα και η αυξανόμενη ένταση ανάμεσα στο ΔΝΤ και τους Ευρωπαίους δείχνει ότι η Σύνοδος Κορυφής της επόμενης εβδομάδας στη Ρίγα είναι η τελευταία ευκαιρία για συμφωνία, πριν η Ελλάδα αθετήσει τεχνικά την αποπληρωμή της δόσης στις αρχές Ιουνίου.

Αναφέρει δε ως κύρια ζητήματα που εμποδίζουν μία συμφωνία το συνταξιοδοτικό, τα εργασιακά και την επαναπρόσληψη 4.000 δημοσίων υπαλλήλων. Αναγνωρίζει ότι υπήρξε πρόοδος στη μεταρρύθμιση στα εργασιακά «στο παρελθόν», επισημαίνοντας ότι τα ζητήματα της επαναπρόσληψης και των συντάξεων είναι αυτά που στέκονται ως εμπόδιο για τη συμφωνία αυτή την εβδομάδα.

«Όχι» σε μια «γρήγορη και βρώμικη» συμφωνία
Ομως, το έγγραφο αποκαλύπτει και κρίσιμες διαφορές ανάμεσα στην ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην κατάρρευση των διαπραγματεύσεων. Ουσιαστικά, η ΕΕ επιζητά μία συμφωνία που θα βγάλει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα από τη «μηχανική υποστήριξη», ενώ το εν λόγω υπόμνημα επιβεβαιώνει ότι οι κανονισμοί του ΔΝΤ δεν επιτρέπουν αυτό που αποκαλείται ένα «γρήγορο και βρώμικο» αποτέλεσμα.

Η «πρόοδος» όμως έχει προκαλέσει μία μεγάλη διαμάχη στο παρασκήνιο, ανάμεσα στην ΕΕ και το ΔΝΤ, σχολιάζει το δημοσίευμα.

Συμφωνώντας να ρίξουν τις απαιτήσεις τους για πρωτογενές πλεόνασμα 3% για τα επόμενα δύο χρόνια, οι διαπραγματευτές της ΕΕ άνοιξαν το δρόμο για μία ενδιάμεση συμφωνία που θα τους επιτρέψει να επαναφέρουν το τραπεζικό σύστημα που είναι προς το παρόν σε προσωρινή «τεχνική υποστήριξη».

Ομως το έγγραφο αναφέρει ότι «έχει γίνει ξεκάθαρο πως καμία εκταμίευση δεν θα γίνει πριν επιτευχθεί μία πλήρης συμφωνία για συνολική αξιολόγηση» και καταλήγει υπενθυμίζοντας ότι το ΔΝΤ πρέπει «να παίξει με τους κανόνες και να μην επισκιάσει την εντολή του Ταμείου».

ethnos.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.