Αύριο επιλέγουμε «Stabat Mater» στον Αγγλικανικό Ναό του Αγίου Παύλου

 

Το έργο «Stabat Mater» του G.B.Pergolesi με παράλληλες αφηγήσεις από το βιβλίο του «Εκκλησιαστή», μία απ’ τις πέντε γνωστότερες λατινικές Μεσαιωνικές Sequentiae, το «Stabat Mater», αποτέλεσε έμπνευση για πολλούς συνθέτες. Ένας απ’ αυτούς ήταν ο Giovanni Battista Pergolesi, συνθέτης της όψιμης περιόδου του μπαρόκ. Ο Pergolesi συνέθεσε αυτό το έργο το 1736, τις τελευταίες εβδομάδες της πολύ σύντομης ζωής του.

Το βιβλίο του «Εκκλησιαστή», ανήκει στην ομάδα των βιβλίων της Παλαιάς Διαθήκης. Γραμμένο σε μία ιδιαίτερη νεοεβραϊκή γλώσσα, όπου αναμειγνύονται πολλές αραμαϊκές και ελληνικές εκφράσεις, αποτελεί ίσως το μοναδικό βιβλίο της παγκόσμιας λογοτεχνίας που ασχολείται τόσο εκτεταμένα και επίμονα με το εφήμερο της ανθρώπινης ύπαρξης. Αυτό ακριβώς το θέμα του, είναι που το καθιστά διαχρονικό και πανανθρώπινο. Η ακριβής χρονολόγηση, αλλά και η πατρότητά του έχουν προκαλέσει πολλές συζητήσεις.

ΠΝΟΗ ΑΝΕΜΟΥΙωάννα Καραμολέγκου, σοπράνο,

Ζωγραφιά-Μαρία Μαδέση, άλτο,

Αναστασία Μηλιώρη, βιολί,

Βασιλική Μαζαράκη, βιολί,

Αντώνης Μανιάς, βιόλα,

Τατιάνα Θεολόγου, βιολοντσέλο και

Κλώντια Διακομιχάλη, αφήγηση.

Τετάρτη 24 Ιουνίου, 9:00 μ.μ.

Αγγλικανικός Ναός του Αγίου Παύλου

Φιλελλήνων 27.

Είσοδος 10 € / μειωμένο 5 €

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.