ΒΙΝΤΕΟ: Διαγράφηκε ταμειακή βεβαίωση 432.979 ευρώ, από ξενοδόχο!

Να αποδεχτεί την αίτηση που κατέθεσε στις 25 Μαΐου 2015, η ανώνυμη εταιρία «Ατλάντικα Ελλάς Α.Ε.», περί μετατροπής σε χρήμα της οφειλόμενης εισφοράς σε γη, να ανακαλέσει την απόφαση (υπ’ αριθ. 120/2008) που είχε λάβει ο πρώην δήμος Αφάντου, αποφάσισε χθες το βράδυ, κατά πλειοψηφία, το Δημοτικό Συμβούλιο Ρόδου. Το Δ.Σ. Ρόδου, αποφάσισε επίσης, σε νέα συνεδρίαση να καθορίσει τιμή μονάδας αποζημίωσης (σημείο γ, του θέματος 4.19).

Ο δήμαρχος Ρόδου Φώτης Χατζηδιάκος, με έγγραφό του, προς τον πρόεδρο της επιτροπής καθορισμού τμήματος ακινήτων και κινητών πραγμάτων δήμου Ρόδου Γιώργο Κακούλη, του γνωστοποίησε τη σχετική αίτηση και τα λοιπά σχετικά έγγραφα, ώστε να εισηγηθεί στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ρόδου, τιμή μονάδας ανά τετραγωνικό μέτρο.

Η εταιρία «ΑΤΛΑΝΤΙΝΑ ΕΛΛΑΣ ΑΕ», ζητούσε να διαγραφεί ταμειακή βεβαίωση σε βάρος της ποσού 672.979,24 ευρώ, η οποία και οδήγησε στην κατάσχεση των τραπεζικών της λογαριασμών προ ολίγων ημερών από το δήμο Ρόδου. Δια μέσου της αιτήσεως, με ημερομηνία 25 Μαΐου 2015, ζητείται συγκεκριμένα:

Α) Η μετατροπή σε χρήμα της οφειλόμενης εισφοράς σε γη, για δύο ξενοδοχεία, 4.115,4ο τμ και 8.656,19 τμ, σε 25,74 ευρώ και 25,24 ευρώ, ανά τ.μ.

Β) Η διαγραφή του χρηματικού ποσού των 672.979 ευρώ που έχει ταμειακά βεβαιωθεί σε βάρος της εταιρίας, διότι φέρεται να έχει επιβληθεί παράνομα, καθώς και ο συμψηφισμός με ισόποση ανταπαίτηση του δήμου, του χρηματικού ποσού των 240.000 ευρώ, που είχε ήδη καταβληθεί για την οφειλή.

Η Κτηματική Υπηρεσία Δωδεκανήσου, είχε ορίσει την εισφορά σε χρήμα της γης (βάσει του σχετικού εγγράφου) για τα δύο συγκεκριμένα ξενοδοχεία στα 80 ευρώ το τ.μ., σύμφωνα με την οποία είχε εκδοθεί και σχετική απόφαση από το πρώην δήμο Αφάντου.

Ο νομικός σύμβουλος του δήμου Ρόδου όμως, Δημήτρης Σαλαμαστράκης, στις 11 Ιουνίου 2012, είχε ζητήσει τη διαγραφή των οφειλών από μετατροπή σε χρήμα της οφειλόμενης εισφοράς σε γη, υποστηρίζοντας ότι, «θα πρέπει να ληφθεί απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο, για την ανάκληση της με αριθμό 120/2008 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου του πρώην Δήμου Αφάντου, όσον αφορά στην παραπάνω εταιρία και τη διαγραφή του παραπάνω βεβαιωθέντος ποσού, αφού προηγούμενα συναινέσουν σε όλα τα παραπάνω οι Υπηρεσίες Οικονομικών και Δόμησης του Δήμου».

Ο πρώην δήμος Αφάντου πάντως, με απόφασή του, είχε καθορίσει την τιμή ανά τμ στα 86 ευρώ, βάσει του οποίου βεβαιώθηκε και η οφειλή της εταιρίας. Τιμή όμως, η οποία σύμφωνα με το νομικό σύμβουλο του δήμου δεν είχε υπολογιστεί σωστά!

Σε κάθε περίπτωση, ο ξενοδόχος θα έπρεπε να πληρώσει 672.979 ευρώ. Βάσει αυτών που προτείνει θα πρέπει να καταβάλλει 324.397 ευρώ (περί τις 105.920 ευρώ για το ένα ξενοδοχείο και περί τις 218.477 ευρώ για το δεύτερο). Ο ίδιος, έχει ήδη – κατά το παρελθόν – πληρώσει το χρηματικό ποσό των 240.000 ευρώ, άρα θα οφείλει 84.397 ευρώ, τα οποία όπως ξεκαθάρισε θα καταβάλλει άμεσα.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Ρόδου, αποφάσισε κατά πλειοψηφία, να ανακαλέσει την απόφαση του πρώην δήμου Αφάντου που αφορά στη βεβαίωση των οφειλών στις 672.979 ευρώ, καθώς και να αποδεχτεί την αίτηση καθορισμού εισφοράς γης σε χρήμα της εταιρίας (στην οποία αίτηση περιγράφεται και η τιμή που καθορίζεται), αλλά δεν αποφάσισε για το γ’ σκέλος που αφορά στον καθορισμό της τιμής μονάδας αποζημίωσης, που σύμφωνα όμως με τα όσα περιλαμβάνονται στο β’ σκέλος (δηλαδή στην αίτηση) θα οδηγήσει σε διαγραφεί του χρηματικού ποσού των 348.582 ευρώ.

Η χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ρόδου, ασχολήθηκε με το σχετικό θέμα για πάνω από δύο ώρες, παρουσία, τόσο του προέδρου της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου Αντώνη Καμπουράκη, όσο και του Κύπριου επιχειρηματία Νικολή Νικολαϊδη, κατόχου των ξενοδοχείων (και επενδυτή στο γκολφ Αφάντου).

ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ ΔΣ ΡΟΔΟΥ«Όλοι οι ξενοδόχοι πρέπει να προσφέρουμε, για να βοηθήσουμε το δήμο. Θα πρέπει όμως, να είμαστε ρεαλιστές. Να βοηθήσουμε το δήμο, όχι όμως κλείνοντας τα ξενοδοχεία μας. Γύρισα στην πατρίδα μου την Ελλάδα, γιατί η Κύπρος προδόθηκε – πουλήθηκε. Είμαι δύο φορές Έλληνας, αλλά έχω περάσει απ’ όλα τα δικαστήρια», είπε ο κ. Νικολαϊδης, ο οποίος από τη συγκίνηση δυσκολευόταν να εκφραστεί και ζήτησε συγνώμη.

«Η δική μου πρόταση είναι να πληρώσω την αντικειμενική αξία και κάτι παραπάνω. Όμως, η κατάσχεση των λογαριασμών, για μένα ήταν μία πράξη παράνομη και αντικανονική. Έχω μάθει να σέβομαι το μεροκάματο», πρόσθεσε ο κ. Νικολαϊδης, συμπληρώνοντας ότι ζητά την ανάκληση της απόφασης του πρώην δήμου Αφάντου, διότι σύμφωνα με το νομικό σύμβουλο του δήμου, είναι παράνομη.

Σε κάθε περίπτωση το θέμα της δέσμευσης – κατάσχεσης των λογαριασμών αυτών που χρωστούν στο δήμο από 100.000 έως και 1.400.000 ευρώ, προκάλεσε σύγχυση στο Σώμα, με αποκορύφωμα την αντιπαράθεση που ξέσπασε μεταξύ των Α. Παπουρά, Τ. Σπανού σε πρώτη φάση (βίντεο) και σε δεύτερη μεταξύ των Σ. Διακοσταματίου και Γ. Περδίκη, με κάθε πιθανή παράπλευρη εμπλοκή…!

 

Υπέρ της πρότασης (α’ και β», όπως έχουν ήδη περιγραφεί), ψήφισαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας, η παράταξη του Χατζή Χατζηευθυμίου, η κ. Μαρία Καραγιάννη από την παράταξη του Στράτου Καρίκη, η παράταξη του Γιώργου Υψηλάντη. (Οι ψήφοι αφορούν σε μέλη που συμμετείχαν στη συνεδρίαση).

*Τα ποσά αναφέρονται σε κάθε περίπτωση κατά προσέγγιση (στο περίπου).  

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.