Ηλίας Καματερός:

Συνολικό σχέδιο για τη νησιωτικότητα.

Ανατροπή του τουριστικού μοντέλου

Την εκπόνηση, από την Κυβέρνηση, συνολικού σχεδίου για την ανάπτυξη των νησιών, που δε θα έχει ανάγκη αποσπασματικές εξαιρέσεις (όπως το ΦΠΑ) αλλά θα αντιμετωπίζει ριζικά, με θεσμικό τρόπο, τα προβλήματα της νησιωτικότητας, ζήτησε ο Βουλευτής Δωδεκανήσου Ηλίας Καματερός κατά την ομιλία του στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής που συνεδρίασε με θέμα «Περιφερειακή ανάπτυξη και τουρισμός» παρουσία της Αναπληρώτριας Υπουργού Τουρισμού Έλενας Κουντουρά.

Ο κ. Καματερός προέβαλλε τη θέση του ότι η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ πρέπει να δει με διαφορετικό τρόπο, από ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις, τα ζητήματα της νησιωτικότητας, τα οποία, παρά τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ από χρόνια, δεν αντιμετωπίστηκαν μέχρι σήμερα, όπως το κόστος συγκοινωνιών και μεταφορών, τα προβλήματα Υγείας και η γενικότερη προβληματική λειτουργία πολλών δημόσιων υπηρεσιών, χαρακτηρίζοντας παράλληλα ως δικαιολογημένες τις διεκδικήσεις Φορέων των νησιών για τη διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ.

Ο κ. Καματερός επισήμανε ότι αποτελεί ευκαιρία να επαναπροσδιορίσουμε τους στόχους μας ώστε σε πιθανή κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ να επιτύχουμε ισχυρά αντισταθμιστικά οφέλη, όπως π.χ. το μεταφορικό ισοδύναμο.

Όσον αφορά στην τουριστική πολιτική δήλωσε ότι κυρίαρχο ζήτημα παραμένει το πώς μοιράζεται η πίτα των τουριστικών εσόδων, που μέχρι σήμερα γίνεται σε βάρος των εργαζομένων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, της εθνικής και τοπικής οικονομίας, γι αυτό ζήτησε εθνικό σχέδιο που θα ανατρέπει το υφιστάμενο μοντέλο σε όφελος των τοπικών κοινωνιών.

«Οι προηγούμενες κυβερνήσεις διευκόλυναν το μεγάλο μερίδιο των τουριστικών εσόδων να πηγαίνει σε αυτούς που δεν ωφελούν την οικονομία της χώρας» τόνισε ο κ. Καματερός, ζητώντας ανατροπή του υφιστάμενου μοντέλου.

Στο ακόλουθο link βρίσκεται η ομιλία του κ. Καματερού:

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.