Παρουσία πλήθους κόσμου εορτάστηκε σήμερα στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, η Κυριακή του Θωμά. Γιορτή, η οποία μνημονεύεται επτά ημέρες μετά το Άγιο Πάσχα. Με την κάρα του Αγίου Θωμά να βρίσκεται στη Μονή του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στην Πάτμου.

          Κατά τα όσα περιγράφηκαν σήμερα ο Θωμάς και ο Ιούδας ήταν εκείνοι που είχαν απομείνει να δυσπιστούν έναντι της Αναστάσεως του Κυρίου. «Είναι λογικό να υπάρχει δυσπιστία σήμερα (όχι να είμαστε άπιστοι, να δυσπιστούμε), όταν ζούμε σε μία κοινωνία που η αδικία και το ψέμα υπερτερούν», ανέφερε ο πάτερ, στο πλαίσιο του εορτασμού της Κυριακής του Θωμά, προσθέτοντας ότι σήμερα οι άνθρωποι ευελπιστούμε σε θαύματα, εάν και οι περισσότεροι από εμάς προσπαθούμε να πάντα να τα εξηγήσουμε με τη λογική.

          «Η πίστη δεν είναι αποτέλεσμα της δικής μας λογικής, είναι χάρη της επίσκεψης Του Χριστού», προσέθεσε και τόνισε τα λόγια Του Χριστού προς τον Θωμά, «αφήσου στη σχέση σου μαζί μου, μη γίνεις άπιστος».

«Πίστις ἐστίνἐλπιζομένων ὑπόστασις».

 

>

Ο Θωμάς

Ο Απόστολος Θωμάς απουσίαζε όταν ο Χριστός, μετά την Ανάστασή Του, επισκέφθηκε τους Μαθητές Του στο υπερώον όπου ήταν συνηγμένοι. Όταν πληροφορήθηκε τα σχετικά με την επίσκεψη του Χριστού, ζήτησε να Τον δη και να ψηλαφίση τις πληγές του Σταυρού στα χέρια και την πλευρά Του. Ο Χριστός όταν επισκέφθηκε και πάλι τους Μαθητές Του μετά από οκτώ ημέρες, κάλεσε τον Απόστολο Θωμά να ψηλαφήση τα σημάδια των πληγών στο Σώμα Του. Τότε ο Απόστολος Θωμάς Τον ανεγνώρισε και Τον ομολόγησε Κύριο και Θεό του. Τον ανεγνώρισε από τις πληγές του Σταυρού, οι οποίες αποτελούν σημάδι της αγάπης Του, αλλά και της δυνάμεώς Του.

Ο Απόστολος Θωμάς, μετά την Πεντηκοστή, κήρυξε το Ευαγγέλιο στους Πάρθους, τους Πέρσες, τους Μήδους και τους Ινδούς και είχε μαρτυρικό τέλος.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.