Θέμα: «Η πρόταση των θεσμών δεν είναι πρόταση για λύση. Είναι πρόταση για ρήξη. Συνέντευξη Νεκτάριου Σαντορινιού στο ΣΚΑΙ και στην Άννα Μπουσδούκου»

Στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ και στην εκπομπή «ΤΩΡΑ» μίλησε το πρωί από το περιστύλιο της Βουλής ο Νεκτάριος Σαντορινιός. Αφορμή της συνέντευξης ήταν η συνάντηση που ήταν προγραμματισμένη να γίνει σήμερα ανάμεσα σε φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, παραγωγικούς φορείς του Αιγαίου και τον Υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, με θέμα το ΦΠΑ στα νησιά.

Όπως σχολίασε στην εισαγωγή της συνέντευξης, η κα. Μπουσδούκου, δημοσιογράφος της εκπομπής, ο κ. Σαντορινιός ήταν από αυτούς, μεταξύ άλλων, που κίνησαν τις διαδικασίες για την πραγματοποίηση την συνάντηση και για αυτό είχε μεγάλο ενδιαφέρον η τοποθέτηση του ίδιου τόσο για τα αποτελέσματα που αναμένονται από την συνάντηση, όσο και για τα μέχρι τώρα δεδομένα της διαπραγμάτευσης.

Ο βουλευτής Δωδεκανήσου σχολίασε την αντιπρόταση των δανειστών για δυο συντελεστές, 11% και 23% στον οποίο και προτείνουν να ενταχθεί το κομμάτι του τουρισμού, ως μια αντιπρόταση που δε μπορεί να γίνει αποδεκτή σε καμία περίπτωση. Είναι μια αντιπρόταση, είπε, η οποία θα βάλει λουκέτο στα νησιά, θα βάλει λουκέτο στον τουρισμό, θα βάλει λουκέτο στις ζωές μας. Είναι μια πρόταση συνέχισε, που όπως πιστεύω,  ούτε η ίδια η κυβέρνηση θα την αποδεχτεί και δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αποτελέσει βάση συζήτησης.

Όταν ρωτήθηκε ο Νεκτάριος Σαντορινιός, για τη θέση του ως βουλευτής απέναντι στις ανατιμήσεις που σημαίνουν οι αυξημένοι συντελεστές ΦΠΑ που ζητούνται από τους δανειστές, σημείωσε ότι δε μπορεί να γίνει αποδεκτή μια πρόταση που αυξάνει τα φάρμακα. Δε μπορεί να γίνει αποδεκτή μια πρόταση που αυξάνει τα τρόφιμα. Άλλωστε, συνέχισε, και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας, είπε ότι μια πρόταση η οποία φέρνει την ΔΕΗ 10 μονάδες πάνω στο ΦΠΑ δε μπορεί να γίνει αποδεκτή. Νομίζω ότι η πρόταση των θεσμών δεν είναι πρόταση για λύση. Είναι πρόταση για ρήξη, είπε με σημασία ο Νεκτάριος Σαντορινιός. Δε ξέρω για ποιο λόγο κάνουν τέτοιου είδους προτάσεις από τη στιγμή που ξέρουν ότι η λαϊκή εντολή είναι τελείως διαφορετική, αναρωτήθηκε. Από τη στιγμή που ξέρουν ότι οι πολίτες αυτής της χώρας δεν αντέχουν άλλα υφεσιακά μέτρα. Είναι ξεκάθαρο ότι αυτές οι προτάσεις είναι καθαρά υφεσιακές, τη στιγμή που η χώρα χρειάζεται αποδέσμευση από το μνημόνιο και ανάπτυξη. Τέτοια πρόταση δεν αποτελεί λύση, αλλά κόλαφο, κατέληξε.

Ακόμη, στην εκτίμηση της δημοσιογράφου για το αν η κυβέρνηση πρόκειται να δεχτεί την πρόταση των δανειστών για τους συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά σαν ένδειξη καλής θέλησης απέναντί τους, ώστε να προχωρήσει και η συμφωνία, ο βουλευτής Δωδεκανήσου απάντησε πως για όλους τους νησιώτες βουλευτές και για τον ίδιο προσωπικά, η κατάργηση των ειδικών συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά, είναι κόκκινη γραμμή. Και συνέχισε εξηγώντας ότι οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ στο Αιγαίο δεν είναι προνόμιο. Είναι αντιστάθμισμα, και μάλιστα το ελάχιστο, σε σχέση με τα προβλήματα που δημιουργεί η νησιωτικότητα. Η νησιωτικότητα δεν είναι προνόμιο, είναι ένα πλέγμα ανισοτήτων που υπάρχουν στα νησιά. Το κόστος μεταφοράς για να πάει ένα προϊόν στα νησιά είναι πολλαπλάσιο για να πάει στο Μόναχο, μεταφέροντας ταυτόχρονα σαν παράδειγμα την τοποθέτηση του κ. Μίχαλου στην χθεσινή συνεδρίαση της εξεταστικής επιτροπής για το Μνημόνιο- στην οποία είναι μέλος ο Νεκτάριος Σαντορινιός–  όπου είπε πως για να σταλεί μια παλέτα στο Μόναχο θα κοστίσει 57€, ενώ αν σταλεί στη Ρόδο 78€!

Τέλος στην ερώτηση για το τι προσδοκίες υπάρχουν από τη προγραμματισμένη συνάντηση των φορέων με τον Γιάνη Βαρουφάκη, ο βουλευτής Δωδεκανήσου απάντησε πως αυτό που, κατ’ ουσίαν, θέλουν οι φορείς είναι να ακουστούν. Να μεταφέρουν τις προτάσεις της τοπικής κοινωνίας. Θέλουν να ακουστεί η άποψή τους για το σύνολο του προβλήματος.

Άλλωστε, όπως εκτίμησε ο Νεκτάριος Σαντορινιός, η πρόταση στο σύνολό της, δε θα κριθεί μόνο από το ΦΠΑ. Θα κριθεί από μια σειρά άλλα πράγματα. Μια σειρά από αναπτυξιακά ή μη μέτρα, μια σειρά από μέτρα για την προστασία της εργασίας. Και υπογράμμισε πως, ειδικά στα νησιά μας έχουμε πάρα πολλούς ξενοδοχοϋπαλλήλους που βρίσκονται ουσιαστικά σε ένα εργασιακό μεσαίωνα. Πολλοί από αυτούς είναι απλήρωτοι. Η προστασία της εργασίας αναφορικά με τα εργασιακά δικαιώματα έχει καταβαραθρωθεί τα τελευταία χρόνια. Αυτό είναι ένα μείζον ζήτημα που θα πρέπει να το αντιμετωπίζει η οποιαδήποτε η συμφωνία. Αν δεν αντιμετωπίζεται και αυτό, αναρτήθηκε ο Νεκτάριος Σαντορινιός, από κει και πέρα δε καταλαβαίνω ποια συμφωνία θα είναι αυτή η οποία θα γίνει αποδεκτή όχι από την κοινωνία, όχι από την κοινοβουλευτική ομάδα, αλλά από την ίδια την κυβέρνηση.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.