Στον Άγιο Ισίδωρο, δημοτικό διαμέρισμα του νησιού της Ρόδου, κάθε χρόνο, κατά τη διάρκεια εορτασμού του Πάσχα, αναβιώνει το έθιμο που είναι γνωστό με την ονομασία “ΒΟΥΡΝΕΣ”. Το έθιμο έχει διάρκεια από το Μεγάλο Σάββατο έως και τη Λαμπρή Δευτέρα και σε αυτό συμμετέχουν όλοι οι ελεύθεροι από το χωριό του Αγίου Ισιδώρου.

  • Το Μεγάλο Σάββατο οι ελεύθεροι του Αγίου Ισιδώρου, φέρνουν κουτσούρους (μεγάλους κορμούς δέντρων), με τους οποίους θα ανάψουν τον καλαφουνό (μεγάλη φωτιά) πριν την Ανάσταση και φτιάχνουν και κρεμούν ένα ομοίωμα του Ιούδα στην πλατεία του χωριού. Την ίδια ημέρα εκλέγουν το Προεδρείο τους, το οποίο θα είναι υπεύθυνο για το έθιμο και θα δικάσει όλους τους Λεύτερους τη Λαμπρή Δευτέρα.
  • Την Κυριακή του Πάσχα, μετά την Δεύτερη Ανάσταση, κάποιος που συμμετέχει τελευταία φορά στο έθιμο, επειδή πρόκειται να παντρευτεί, βάζει φωτιά στον Ιούδα.
  • Τη Λαμπρή Δευτέρα γίνεται το Δικαστήριο,  η αποκορύφωση του εθίμου. Το Προεδρείο δικάζει έναν – έναν τους συμμετέχοντες και όσοι δεν τήρησαν τους κανόνες του εθίμου τους επιβάλλονται χρηματικές ποινές. Όσοι αρνούνται να πληρώσουν τους επιβάλλεται η εσχάτη των ποινών, που είναι η ΒΟΥΡΝΑ, δηλαδή τους ρίχνουν σε μία γούρνα με νερό. Τα χρήματα που θα μαζευτούν από το έθιμο δίδονται για κοινωφελείς σκοπούς.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.