ΕΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΩΝ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΩΝ – ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ – ΓΥΜΝΑΣΙΩΝ – ΕΝΙΑΙΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ ΚΑΙ ΕΠ.Α.Λ. ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΡΟΔΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΕΥΘΥΝΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ

Το Δ.Σ. της Ένωσης Γονέων Μαθητών Δήμου Ρόδου ζήτησε και πραγματοποίησε συνάντηση με τον υπεύθυνο Παιδείας της Περιφέρειας κο Ανανία. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 16/2 όπου κατατέθηκαν από την πλευρά της Ένωσης προς την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου οι παρακάτω προτάσεις:

  1. Να δημιουργηθεί με πρωτοβουλία της Περιφέρειας ομάδα ειδικών επιστημόνων – μηχανικών, οι οποίοι θα πραγματοποιήσουν σε εύλογο χρονικό διάστημα ελέγχους σε όλα τα σχολικά κτίρια της Ρόδου και ενδεχομένως και των άλλων νησιών, προκειμένου να βεβαιωθεί η καταλληλότητά τους για τη στέγαση μαθητών και αν παρέχουν ασφάλεια σε περίπτωση σεισμού.

Μετά και το πρόσφατο παράδειγμα της Κεφαλονιάς, όπου αρκετά σχολεία αποδείχθηκαν ακατάλληλα να φιλοξενούν μαθητές λόγω των εκτεταμένων ζημιών που υπέστησαν, θεωρούμε ότι άμεσα πρέπει να λάβουμε μέτρα για να αποφύγουμε σε κάθε περίπτωση τα χειρότερα. Άλλωστε, αρκετά σχολικά κτίρια στο νησί είναι ιταλικής κατασκευής, άλλα είχαν κατασκευαστεί με άλλες προδιαγραφές (π.χ.  εργοστάσιο) και γενικά τα τελευταία χρόνια δεν έχει πραγματοποιηθεί, απ’ όσο γνωρίζουμε, γενικευμένος και οργανωμένος έλεγχος των κτιρίων.

  1. Να συζητηθεί και να σχεδιαστεί η ανέγερση νέων σχολικών κτιρίων κυρίως για την μετεγκατάσταση αυτών που στεγάζονται σε απαρχαιωμένα κτίρια, με πολλά προβλήματα και προφανώς ακατάλληλα να φιλοξενούν σύγχρονα σχολεία ( Αμαράντειος, Καζούλειο, Βενετόκλειο, Καπνοβιομηχανία, Οικοκυρική κ.α.). Έχουμε επίγνωση της μη χρηματοδότησης από το κράτος για την ανέγερση σχολείων, αυτό όμως δεν μας εμποδίζει να έχουμε σχεδιασμό και να διεκδικήσουμε σύγχρονα και ασφαλή σχολεία για τα παιδιά μας.
  2. Επαναφέραμε το αίτημα που η Ένωση Γονέων του νησιού μας είχε καταθέσει πριν από δύο χρόνια, για την παροχή ενός γεύματος σε όλους τους μαθητές των σχολείων του νησιού. Δεδομένης της εξαιρετικά δύσκολης οικονομικής κατάστασης πολλών οικογενειών εξαιτίας της ανεργίας και της συρρίκνωσης του εισοδήματος τους, θεωρούμε απαραίτητη την παροχή ενός γεύματος σε όλα τα σχολεία, για να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά και άμεσα φαινόμενα υποσιτισμού παιδιών και στην περιοχή μας. Είναι γνωστό ότι σε αρκετά σχολεία οι Σύλλογοι Γονέων αναλαμβάνουν τη σίτιση παιδιών στα σχολεία τους, όμως αυτός ο τρόπος δεν λύνει το πρόβλημα, καθώς αρκετά παιδιά δεν το αποκαλύπτουν από ντροπή αλλά  και τα έσοδα των συλλόγων είναι πενιχρά.

Ο υπεύθυνος Παιδείας κος Ανανίας δεσμεύτηκε ότι θα προωθήσει τα αιτήματά μας στους αρμόδιους. Μας ενημέρωσε ότι η κρατική χρηματοδότηση για την ανέγερση νέων σχολικών μονάδων είναι ανύπαρκτη και μόνο από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων μπορούν να χτιστούν νέα σχολεία, των οποίων ο αριθμός δεν υπάρχει περίπτωση να καλύψει τις πραγματικές ανάγκες σε κτίρια.

 ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Στις 19-1 πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας Ρόδου, στην οποία ο εκπρόσωπος της Ένωσης  υπερψήφισε τις προαγωγές σχολικών μονάδων των σχολείων Λάρδου (από 8/θέσιο σε 10/θέσιο), Σγουρού (από 9/θέσιο σε 10/θέσιο),Διμυλιάς (από 2/θέσιο σε 3/θέσιο) και καταψήφισε την κατάργηση του 2ου 2/θέσιου Σχολείου Κρεμαστής. Οι αποφάσεις στην Δημοτική Επιτροπή Παιδείας πάρθηκαν ομόφωνα. Επίσης κατατέθηκε από την πλευρά της Ένωσης πρόταση για την επανεξέταση των ορίων που καθορίζουν τις εγγραφές  για κάθε σχολείο σύμφωνα με τη διεύθυνση των μαθητών, καθώς παρατηρείται το φαινόμενο κάποια σχολεία της Πρωτοβάθμιας αλλά και της Δευτεροβάθμιας να κινδυνεύουν με συγχώνευση ή κατάργηση τμημάτων και άλλα να έχουν πολυπληθή τμήματα με αρνητικές συνέπειες για την εκπαιδευτική διαδικασία αλλά και την ασφάλεια των μαθητών. Η πρόταση έγινε αποδεκτή και αναμένουμε τις κινήσεις του Δήμου ώστε να υπάρξει λύση στο πρόβλημα με τη νέα χρονιά.

Το Δ.Σ. της Ένωσης καλεί τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων να συντονίσουν τη δράση τους για να προωθηθούν οι προτάσεις της Ένωσης σε όλους τους γονείς και μαθητές αλλά και να εμπλουτίσουν το πλαίσιο των αιτημάτων με νέες προτάσεις και δράσεις. Δεν πρέπει να πέσουμε στην παγίδα του «εφικτού» που ορίζουν άλλοι για τα παιδιά μας. Για εμάς κίνητρο και βασικό κριτήριο προσανατολισμού αγώνα και διεκδίκησης είναι η διασφάλιση του Δημόσιου και Δωρεάν Σχολείου που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες μόρφωσης των παιδιών μας, χωρίς συμβιβασμούς και μοιρολατρία.

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                              Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Καραπάνου Ειρήνη                                       Παπαδοπούλου Σπυριδούλα

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.