Μπορεί η αγάπη να ελευθερώσει την Odette;

ΛΙΜΝΗ ΤΩΝ ΚΥΚΝΩΝ 1

Σίγουρα οι περισσότεροι από εμάς, σε μικρότερη ή μεγαλύτερη ηλικία, έχουμε παρακολουθήσει το αριστούργημα του Pyotr Ilyich Tchaikovsky «Swan Lake». Σίγουρα οι περισσότεροι από εμάς, γνωρίζουμε την Odette, τη μαγεμένη και φυλακισμένη πριγκίπισσα, που ερωτεύεται ο πρίγκιπας Siegfried, αλλά πέφτει στην παγίδα του κακού μάγου Von Rothbart και της κόρης του Odile.

Ένα έργο τεσσάρων πράξεων, με ευτυχισμένο τέλος, όπως τουλάχιστον γνωρίζουμε οι περισσότεροι. Υπάρχει όμως, και μία δεύτερη εκδοχή, αυτή που ταιριάζει περισσότερο στη σημερινή πραγματικότητα.

ΛΙΜΝΗ ΤΩΝ ΚΥΚΝΩΝ 3Ο πρίγκιπας Siegfried, πρέπει να πάρει μία απόφαση. Η μητέρα του τον πιέζει. Εγκλωβισμένος στις υποχρεώσεις του, προσπαθεί να ξεφύγει και βρίσκεται δίπλα σε μία μαγική λίμνη. Εκεί αντικρίζει την Odette, μία μαγεμένη πριγκίπισσα, που εμφανίζεται μπροστά του ως ένας κατάλευκος κύκνος, με βασιλικό στέμμα. Η Odette, κοντά στο πρίγκιπα Siegfried, μεταμορφώνεται σε μία πανέμορφη γυναίκα, την ωραιότερη που έχει δει ποτέ. Ο κακός μάγος όμως, Von Rothbart, μεταμφιεσμένος, άλλοτε σε μέντορα του πρίγκιπα και άλλοτε σε αρπακτικό πουλί, προσπαθεί να εμποδίσει την ένωσή τους, η οποία και αποτελεί το μοναδικό γεγονός που θα μπορούσε να λύσει τα μάγια.

anna sarriΜόνο μία αγνή, καθαρή και αληθινή αγάπη, μπορεί να ελευθερώσει την Odette. Την πριγκίπισσα, που την προστατεύουν με τα φτερά τους οι σύντροφοί της, στη λίμνη των κύκνων. Ο Siegfried όμως, πρέπει να διαλέξει. Δεν έχει άλλο χρόνο στη διάθεσή του. Έχει φτάσει η ώρα για το βασιλικό χορό. Εκεί διαδραματίζεται η τρίτη πράξη. Ο πρίγκιπας της Odette, διαλέγει την Odile, την κόρη του βαρόνου Von Rothbart. Ο Siegfried, έχει προδώσει την Odette, που τον κοιτάει από το παράθυρο δακρυσμένη. Η πριγκίπισσα δεν έχει άλλη επιλογή, φεύγει. Γυρνάει πίσω στη λίμνη, που έχει σχηματιστεί από δάκρυα.

Ο Siegfried, στην τέταρτη πράξη, έχει αντιληφθεί το τεράστιο λάθος του και έχει βυθιστεί στον πόνο και τη θλίψη. Το όραμα της λίμνης ζωντανεύει. Ανάμεσα στους κύκνους, η Odette, θρηνεί για το χαμό του μοναδικού της έρωτα. Ο πρίγκιπας την πρόδωσε. Η Odette, δεν θα καταφέρει ποτέ να ελευθερωθεί. Θα μείνει για πάντα ένας πανέμορφος κύκνος που όλοι θα θαυμάζουν. Ένας πανέμορφος κύκνος, φυλακισμένος και μόνος στη λίμνη των δακρύων…

ΛΙΜΝΗ ΤΩΝ ΚΥΚΝΩΝ 2 Η αγάπη δεν κατάφερε να ελευθερώσει την Odette.

 Ο πρίγκιπας Siegfried, παγιδεύτηκε για πάντα.

Η άσβεστη αγάπη, η αιώνια, η αστείρευτη, αυτή που δημιουργεί συναισθηματικό δεσμό και στοργική αφοσίωση. Αυτή που αποτελεί στον Χριστιανισμό, μαζί με τον έρωτα, το κίνητρο κάθε ανθρώπινης ενέργειας, μπορεί να υπάρχει μέσα μας, βαθιά, αλλά σήμερα κανείς από εμάς, δεν την αναγνωρίσει ως πρώτιστης σημασίας.

 Ίσως λοιπόν, να είναι ή και να μην είναι πολύ αργά…

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.