Γράφει η Άννα Σαρρή: Σε κίνδυνο τα Δωδεκάνησα…;

Τι σημαίνει η μη στάση του πρωθυπουργικού αεροσκάφους στη Ρόδο

και γιατί δεν έρχεται το ΝΑΤΟ;

Ή θα «πνιγούμε» στους μετανάστες ή θα …

Ο εύστοχος, συγκροτημένος και έγκαιρος χειρισμός θεμάτων που αφορούν το Έθνος της Ελλάδος, την Εθνική ασφάλεια και την Εθνική κυριαρχία, απαιτούν οξυδέρκεια, γνώση και σύνεση. Επιβάλλουν ουσιαστικές δράσεις και κινήσεις που θα προκαταβάλλουν όλες τις πιθανές αντιδράσεις και συνέπειες, ώστε να είναι απόλυτα ορθές, και να μην οδηγούν σε περαιτέρω κινδύνους. Με απλά λόγια, όταν «ανοίγεις» μία συζήτηση, οφείλεις να γνωρίζεις που θα σε οδηγήσει, τι συνέπειες θα έχει, τι αποφάσεις πρέπει να πάρεις και που θες να καταλήξεις.

ΑΝΝΑ ΣΑΡΡΗΓράφει η Άννα Σαρρή

Εκδότρια – Δημοσιογράφος

www.blackmonday.gr

email: anasanews@yahoo.gr

Όταν αποκαλύφθηκε ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μαζί με το υπουργικό του επιτελείο, αναγκάστηκε να καταθέσει και να εφαρμόσει διαφορετικό σχέδιο πτήσης από εκείνο που είχε αποφασίσει, άνοιξε ο Ασκός του Αιόλου. Τι συνέβη; Η Αθήνα – όπως είναι γνωστό – κατέθεσε σχέδιο πτήσης του πρωθυπουργικού αεροσκάφος με τελικό προορισμό το Ιράν, το οποίο περιλάμβανε στάση στη Ρόδο, για ανεφοδιασμό. Η Τουρκική πλευρά, αντιτάθηκε στο σχέδιο αυτό, προφανώς έχοντας δύο ή και περισσότερες σκέψεις στο μυαλό της. Πρώτον, πως η Ελλάδα, αποδεχόμενη τη μη πραγματοποίηση της στάσης στη Ρόδο, αναγνωρίζει ότι τα νησιά θεωρούνται αποστρατικοποιημένα, και δεύτερον, ότι οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ – με αυτό το σκεπτικό – δεν μπορούν να ενεργήσουν στην περιοχή της Δωδεκανήσου. Δηλαδή, με ένα σμπάρο κέρδισε δύο τρυγόνια…

Η Ελληνική κυβέρνηση, αναγνωρίζοντας ότι το πρωθυπουργικό αεροσκάφος είναι στρατιωτικό και υπάγεται στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, έχει στρατιωτικούς πιλότους και πλήρωμα – όπως εισηγήθηκε η Τουρκία – κατέθεσε νέο σχέδιο πτήσης χωρίς να συμπεριλαμβάνει την Τουρκία, προκειμένου η αλλαγή αυτή να μην εκθλιφθεί ως αποδοχή της Τουρκικής αξίωσης. Η αλήθεια όμως, φαίνεται πως είναι λίγο διαφορετική…

Μερικές ημέρες νωρίτερα και αφού ερήμην της Ελληνικής κυβέρνησης, αποφασίστηκε μεταξύ Μέρκελ και Νταβούτογλου, πλοία της Νατοϊκής δύναμης να αναλάβουν δράση στο Αιγαίο, η Τουρκική πλευρά διασφάλισε ότι το ΝΑΤΟ δεν θα πραγματοποιεί περιπολίες στα Δωδεκάνησα, αφού είναι (γι’ εκείνους) αποστρατικοποιημένα… Δωδεκάνησα και Λήμνος εξαιρέθηκαν από τις επιχειρήσεις με συνοπτικές διαδικασίες, με επιχείρημα το σύμφωνο των Παρισίων, που υπογράφηκε το 1948.

ΝΑΤΟ ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΑΙΓΑΙΟΚατά συνέπεια, ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν έκανε στάση στη Ρόδο, η Τουρκία επανέλαβε την αξίωσή της για αποστρατικοποίηση των νησιών, ενώ απομάκρυνε και το ενδεχόμενο το ΝΑΤΟ να πραγματοποιήσει περιπολίες στο Αιγαίο, αφού το ΝΑΤΟ (North Atlantic Treaty Organization), είναι μία στρατιωτική συμμαχία που διαθέτει μέσα που δεν μπορούν να δραστηριοποιηθούν σε … αποστρατικοποιημένες περιοχές. Με αυτόν τον τρόπο λοιπόν, πέραν όλων όσων έχουν ήδη αναφερθεί – φυλάσσεται το Βόρειο Αιγαίο από τις προσφυγικές ροές, και όλο το βάρος του μεταναστευτικού ρεύματος οδηγείται στα Δωδεκάνησα (!) Το θετικό σημείο της παρουσίας του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, επικεντρωνόταν στη δυνατότητα που έχει να διασώζει τους μετανάστες, οδηγώντας τους ξανά στην Τουρκία, σε αντίθεση με τις άξιες Λιμενικές Αρχές της Ελλάδας, που βάσει των ισχυσάντων, οφείλουν να τους διασώζουν και να του παράσχουν άσυλο.

Με βάση τα ανωτέρω, θα μπορούσαμε να τιτλοφορήσουμε το επίμαχο άρθρο ως εξής: «Διχοτομούν» το Αιγαίο ή «Βουλιάζουν» τα Δωδεκάνησα. Ίσως να ήταν περισσότερο εύηχο, κεντρίζοντας σε μεγαλύτερο βαθμό των ενδιαφέρον των αναγνωστών, όμως, το πρόβλημα που έχει ανακύψει είναι ουσιαστικότερο και ογκωδέστερο. Η Τουρκία, επιτυγχάνει να εμποδίσει τη συμμετοχή των Δωδεκανήσων στον επιχειρησιακό σχεδιασμό, ενώ τα νησιά είναι αποδέκτες τουλάχιστον του 25% των μεταναστευτικών ροών. Δηλαδή, μετατοπίζεται η ροή των προσφύγων από τη Λέσβο στα Δωδεκάνησα. Δεν αναγνωρίζει – με αυτό τον τρόπο – τη συμφωνία οριοθετήσεως που υπέγραψε το 1932 με την Ιταλία για τα Δωδεκάνησα, και διασφαλίζει τις αξιώσεις της.

Συνοψίζοντας θα πρέπει να ευχηθούμε καλή τύχη στην Ελλάδα μας, που με τη σημερινή της κυβερνητική εκπροσώπηση, πέτυχε μία άνευ προηγουμένου ήττα, η οποία δυστυχώς, μπορεί να αποτελέσει την απαρχή δεινών για το μέλλον της και τα Δωδεκάνησα.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.