Εφήμεροι … Έρωτες!

Ο  Έρως ήταν ο φτερωτός θεός της Αγάπης κατά την αρχαιότητα. Σχετίζεται με τη θεά Αφροδίτη. Σύμφωνα με το μύθο χτυπούσε με τα βέλη του δυο ανθρώπους και αυτοί ερωτεύονταν παράφορα. Στις μέρες μας φυσικά δεν υπάρχει ο φτερωτός θεός όπως πίστευαν στην αρχαιότητα. Όμως, όλοι οι άνθρωποι σε κάποια στιγμή της ζωής τους βιώνουν μια έντονη έλξη απέναντι σε ένα πρόσωπο του αντίθετου φύλου, δηλαδή ερωτεύονται.

ΜΑΡΙΑ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ

Γράφει η Μαρία Χαραλάμπους


Ένα από τα βασικά κίνητρα του ανθρώπου για να ερωτευτεί είναι το αίσθημα της αυτοβελτίωσης. Με λίγα λόγια το άτομο θέλει να γίνει καλύτερος άνθρωπος και να επεκτείνει τις ψυχολογικές του διαστάσεις.

Τι είναι αυτό που Ερωτευόμαστε;

Στον έρωτα η εξωτερική εμφάνιση δεν έχει τόση σημαντική σημασία. Άλλωστε, οι έρευνες δείχνουν  ότι το να έχει κάποιος καλή εξωτερική εμφάνιση, δεν αποτελεί προϋπόθεση για επιτυχημένες ερωτικές σχέσεις.

Τι είναι λοιπόν αυτό που μας γοητεύει στο αντίθετο φύλο;

Σύμφωνα με ερευνητικά δεδομένα τα χαρακτηριστικά που μας γοητεύουν είναι η καλοσύνη και η ευφυΐα. Προϋπόθεση όμως αυτών είναι να γνωρίσουμε κάποιον καλά ώστε να μπορέσουμε να τα διακρίνουμε.  Όλα αυτά που προαναφέραμε μας οδηγούν σε μια επιτυχημένη σχέση.

Τι συμβαίνει στους Εφήμερους Έρωτες;

Ένας έρωτας μπορεί να είναι εφήμερος;

Ο Έρωτας είναι αυταρχικός, μυστηριώδης, θυελλώδης, αυθόρμητος, παρορμητικός, ανυπότακτος, οριστικός, αμετάκλητος, παθιασμένος. Πως μπορεί να ξεπεράσει τη φύση  του και να γίνει εφήμερος;

Υπάρχουν άνθρωποι που φοβούνται τη δέσμευση και άλλοι που έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση και θέλουν να αναζωπυρώνουν το ναρκισσιστικό εγώ τους με σχέσεις “τσιρότα” που μπαλώνουν παλιά απωθημένα. Η χαμηλή αυτοεκτίμηση καθώς και η σύγχρονη τάση της εποχής μας για τη «γρήγορα» όπως την αποκαλούμε, έχουν δημιουργήσει συναισθηματικά αδιέξοδα στις ανθρώπινες σχέσεις. Αποτέλεσμα αυτών είναι  ο έρωτας , οι σχέσεις να αρχίζουν και να τελειώνουν στο άψε σβήσε όσο γρήγορα θα ανάψει και θα σβήσει ένα τσιγάρο.

Απομεινάρια στον απολογισμό του τέλος είναι κάτι ξεθωριασμένα αγαπώ … σ΄ αγαπώ από μακριά.

Πως γίνεται ένας παθιασμένος έρωτας να ξεθωριάσει και να πληγωθεί;  Πάντα η καρδιά του ενός θα χτυπάει πιο δυνατά. Έτσι και αλλιώς όταν αγαπάς ώριμα και αληθινά αφήνεις τον άλλο ελεύθερο, το μόνο που φοβάσαι είναι να μην πληγωθεί και ας πονάς ακόμα για εκείνον.

Όμως τα εφήμερα, αυτά που αναλώνονται και υποκαθίστανται από άλλους ενθουσιασμούς είναι άτιμο να αποκαλούνται έρωτες. Η αλήθεια είναι ότι επικαλούνται το όνομα του παθιασμένου έρωτα, με επικείμενο σκοπό τη σαρκική επιθυμία. Η συναισθηματική κάλυψη είναι μηδενική και επωμίζονται ότι δεν έχουν την αντοχή να νιώσουν, να αγαπήσουν απλά θέλουν κάτι σαν τονωτική ένεση για την κάλυψη της περηφάνιας τους. Άνθρωποι συναισθηματικά κενοί, ανίκανοι να δώσουν και ας χάσουν. Ανούσιες αγάπες , ανούσια φιλιά.

Δεν γίνεται λόγος ότι το θύμα γίνεται θύτης και το αντίστροφο. Ως συνέπεια αυτών είναι τα απωθημένα που δημιουργούνται, οδηγούν στις εφήμερες σχέσεις τα λεγόμενα μπαλώματα. Σκέψεις, όπως ερωτηματικά γιατί που ποτέ δεν απαντήθηκαν, αν είχαμε περισσότερο χρόνο τι θα γινόταν, κάτι  σ’ αγαπώ που δεν ειπώθηκαν  ποτέ και κάτι λάθος  timing στριφογυρνούν στο μυαλό. Πώς να κρυφτούν τα απωθημένα; Kαι να θέλει η καρδιά να τα ξεχάσει το μυαλό θα στα θυμίζει πάντα και εκεί οδηγούμαστε σε αδιέξοδα και ανεξήγητους χωρισμούς. Δεν μου φταις σε κάτι…. Αλλά να έτσι πήρα μια απόφαση ένα πρωί.

Είναι στη φύση του ανθρώπου να θυμάται και να μετράει τις πληγές του, γεμάτος πληγές προσέχεις που θα σε αγκαλιάσει η επόμενη σχέση γιατί πονάς παντού και θέλει προσοχή κάθε άγγιγμα, να γίνει επούλωση της λαβωμένης σου ψυχής. Μέγιστο αγαθό να αγαπάς και ακόμη πιο μέγιστο να αγαπιέσαι  αυτούσιος με τα λάθη και τα πάθη σου και όχι να λες ότι ο άλλος είναι το άλλο σου μισό αλλά το άλλο σου ολόκληρο, δυο ολόκληρα που αγαπιούνται με τις ιδιαιτερότητες τους, που τους κάνουν τόσο ξεχωριστούς και μοναδικούς, αναντικατάστατους…

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.