Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

Γράφει ο Γιώργος Νικολής

Κοινωνικός Λειτουργός

Βρίσκεσαι δίπλα μας, στην σκέψη μας, τριγύρω μας και κοντά μας κάθε μέρα. Υπάρχουν αυτοί που σε περιφρονούν, σε εκμεταλλεύονται  και σε κακοποιούν, και υπάρχουν και αυτοί που σέβονται τα ανθρώπινα και δημοκρατικά δικαιώματα σου και σε αγαπούν, σε προστατεύουν και σε λατρεύουν. Έχεις πολλές μορφές. Είσαι το φωτομοντέλο, η τηλεπαρουσιάστρια, η αθλήτρια, η σύζυγος, η αδελφή, η φίλη και συνάδελφος μας. Η θεία, η γιαγιά, η μητέρα και η νονά μας. Είσαι η επιχειρηματίας, η τραγουδίστρια,  η σκληρά εργαζόμενη, η αγρότισσα, η άνεργη. Η Αντιγόνη, η Μήδεια, η Ωραία Ελένη, η Αθηνά, η Αφροδίτη και η Ευρώπη. Είσαι η Μπουμπουλινα μας, η αμαζόνα, και η Κυρά της Ρω. Είσαι το άλλο μισό του άνδρα και μαζί στυλοβάτης της οικογένειας, και στο πρόσωπο της Παναγίας μας είσαι το σύμβολο της φροντίδας και της αγάπης. Κοντά στους στρατιώτες και αγωνιστές της πατρίδος μας τους εμψύχωνες στην μάχη, όταν χρειαζόταν στα βουνά της Πίνδου, τους κουβαλούσες τροφές και πολεμοφόδια στις δύσκολες στιγμές του έθνους. Έκρυψες και βοήθησες κυνηγημένους πατριώτες από τους κατακτητές. Η συμβολή σου στην ιστορία και εξέλιξη του ανθρώπου είναι σημαντική, χωρίς εσένα για να συμπληρώσεις τον άνδρα δεν θα υπήρχαμε καν. Ακόμα και ο θεός κατάλαβε την απουσία σου στον κόσμο και σε έπλασε δίπλα στον άντρα για να ολοκληρώσει την ανθρωπότητα.

Και όμως ακόμα μέχρι σήμερα υπάρχουν άνθρωποι και κοινωνικές καταστάσεις που σε εκμεταλλεύονται και σε κακοποιούν. Υπάρχουν ακόμα χώρες που σε λιθοβολούν μέχρι θανάτου για πράξεις που σε μοντέρνες και προοδευμένες χώρες ούτε καν  τιμωρούνται. Ο αγώνας σου ανά τους αιώνες είναι αγώνας αγάπης, φροντίδας, μόχθου, υπομονής και επιμονής, ένας αγώνας ατελείωτος. Είσαι εσύ που με μια απλή λέξη σε αποκαλούμε  ΓΥΝΑΙΚΑ!

Σήμερα 8 Μαρτίου είναι η ημέρα σας, να περάσετε όλες σας καλά!

Ιστορικά οι σημαντικές  μετά την εποχή του μεσαίωνα, διεκδικήσεις των γυναικών για τα δικαιώματα τους ξεκίνησαν σε μια εποχή επέκτασης του βιομηχανικού κόσμου, ριζοσπαστικών ιδεολογιών και μιας  βαθιάς υποτίμησης του γυναικείου φύλου, αλλά και πολιτικών και οικονομικών αδιεξόδων. Πέρασαν πάνω από 100 χρόνια από τότε στις αρχές του 20ου αιώνα που κάποιες ελάχιστες,  όμως πρωτοπόρες στη σκέψη και στη δράση γυναίκες, διεκδικούσαν, εν μέσω χλευασμών και συνήθως προπηλακισμών, ισότητα των φύλων και δικαίωμα ψήφου. Ο Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) αναγνωρίζοντας τα δικαιώματα της γυναίκας  καθιέρωσε και θεσμοθέτησε για πρώτη φορά την 8 Μαρτίου 1977 ως παγκόσμια ημέρα της γυναίκας περισσότερο για να στηρίξει τα ανθρώπινα δικαιώματα της αλλά και για να τιμήσει τους αγώνες της και την προσφορά της στην ανθρωπότητα. Για να καθιερωθεί όμως αυτή η ημέρα έγιναν αγώνες χρόνων με πολλές θυσίες από την πλευρά της γυναίκας. Η σημαντικότερη αρχή έγινε στις 8 Μαρτίου του 1857 όταν οι εργάτριες της υφαντουργίας στη Νέα Υόρκη κατέβησαν στους δρόμους ντυμένες στα λευκά ζητώντας μείωση των ωρών εργασίας τους που ήτανε μέχρι 16 ώρες την ημέρα. Ζητούσαν επίσης ίσα μεροκάματα με τους άνδρες και καλύτερες συνθήκες εργασίας. Η διαμαρτυρία αυτή των γυναικών στην Νέα Υόρκη και μετά από επέμβαση και επίθεση της αστυνομίας, τελείωσε με απώλειες ζωής από τις γυναίκες. Αυτή η προσπάθεια για ισότητα και δικαιοσύνη των γυναικών της Νέας Υόρκης όμως δεν ξεχάστηκε, αλλά έγινε σύμβολο αγώνα για τις γυναίκες όλου του κόσμου όπου μερικές δεκαετίες αργότερα προσθέσανε  ακόμα μια από τις σημαντικότερες βάσεις για τα δικαιώματα της γυναίκας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Συγκεκριμένα η Κλάρα Τσεκ, μια διεθνής αγωνιστική φυσιογνωμία του γυναικείου κινήματος της εποχής, πρότεινε το 1910 στην διεθνή γυναικεία συνδιάσκεψη της Κοπεγχάγης να καθιερωθεί η 8 Μαρτίου ημέρα της εξέγερσης των γυναικών της Νέας Υόρκης ως παγκόσμια ημέρα της γυναίκας κάτι που τελικά και μετά από μερικές δεκαετίες, το 1977 θεσμοθέτησε και επισήμως ο ΟΗΕ. Από τότε ακολούθησαν σιγά αλλά σταθερά, σημαντικές αλλαγές για την ισότητα της γυναίκας και τα δικαιώματα της σε διεθνές επίπεδο όπως η διεθνής συνδιάσκεψη του Πεκίνου το 1995 και που μεταξύ άλλων αποφασίστηκε η συντονισμένη διεθνής δράση για τα δικαιώματα και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών.  Στην Ελλάδα ψηφίστηκε το 2006 ο νόμος Ν 3500/2006 για την αντιμετώπιση της Ενδοοικογενειακής βίας.  Δυστυχώς όμως και παρά τις μέχρι σήμερα θετικές και σημαντικές αλλαγές σε παγκόσμιο επίπεδο όπως και στην χώρα μας όσον αφορά τα δικαιώματα της γυναίκας, ακόμα υπάρχουν πολλές αδικίες εις βάρος της, με σημαντικότερο την κακοποίηση, σωματική, ψυχική και σεξουαλική εκμετάλλευση της γυναίκας.  Είναι για τους λόγους αυτούς κοινωνική ανθρώπινη, νομική  και ηθική υποχρέωση όλων μας σε μια πολιτισμένη κοινωνία, να  στηρίξουμε τα δίκαια ανθρώπινα και δημοκρατικά δικαιώματα της ΓΥΝΑΙΚΑΣ ως ισότιμο μέλος της κοινωνίας μας. Το άρθρο αυτό το αφιερώνω στις γυναίκες όλου του κόσμου και ιδιαίτερα στην πολυαγαπημένη μου σύζυγο και στην γυναίκα/ μητέρα μου που έφυγε ξαφνικά από την ζωή όταν ήμουν μονό 9 ετών.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.