Η Ελλάδα είναι μια χώρα με πλούσιο και ποικιλόμορφο πολιτισμό, γεγονός που οφείλεται τόσο στην τοποθεσία της ιστο σταυροδρόμι μεταξύ Ανατολής και Δύσης, αλλά και στις αλλεπάλληλες ξένες κατοχές κατά τη διάρκεια της ιστορίας της.

Τα ήθη και τα έθιμα, η θρησκεία, η μουσική, η γλώσσα, η κουζίνα και τα κρασιά είναι οι σημαντικότερες συνισταμένες του ελληνικού πολιτισμού, με τις οποίες οφείλετε να εξοικειωθείτε εάν θέλετε πραγματικά να κατανοήσετε την κουλτούρα αυτή.

Ελληνική γλώσσα

Η γλώσσα είναι μια από τις σημαντικότερες συνισταμένες του πολιτισμού καθώς και το κυριότερο όργανο διάσωσης αυτού. Ας δούμε λοιπόν, εν συντομία, την ιστορία της Ελληνικής και το γιατί οι σύγχρονοι Έλληνες κατέληξαν να γράφουν και να ομιλούν τη συγκεκριμένη «Νεοελληνική».

Τα ελληνικά ήθη και έθιμα

Οι παραδόσεις έχουν άμεση σχέση με τη χριστιανική θρησκεία, αλλά ορισμένες από αυτές έχουν καθαρά παγανιστικές καταβολές. Η πλειοψηφία των Ελλήνων είναι προληπτικοί και πιστεύουν στη μαγγανεία. Οι παραδόσεις και οι δεισιδαιμονίες διαφέρουν από νησί σε νησί, χωριό σε χωριό και από περιοχή σε περιοχή.

Η θρησκεία στην Ελλάδα

Το 97% των κατοίκων είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι. Στο υπόλοιπο 3% συμπεριλαμβάνονται οι Μουσουλμάνοι, οι Καθολικοί και οι Εβραίοι. Ένα τόσο σημαντικό ποσοστό χριστιανών ορθόδοξων απαντάται μόνο στη Ρωσία. Η Ορθόδοξη Εκκλησία αποτελεί το 3ο μεγαλύτερο παρακλάδι της Χριστιανοσύνης.

Η Ελληνική μουσική

Η Ελληνική Μουσική χαρακτηρίζεται από μια εκπληκτική πολυποικιλότητα, που οφείλεται στη δημιουργική αφομοίωση τόσο των ανατολικών ακουσμάτων όσο και των δυτικοευρωπαϊκών.

Ελληνική Κουζίνα και τα κρασιά

Η Ελληνική κουζίνα φημίζεται διεθνώς για την ποιότητα των προϊόντων που χρησιμοποιεί και τις γευστικότατες συνταγές της. Στην Ελλάδα υπάρχουν κάποια πιάτα που απαντώνται σε όλες τις περιοχές, ενώ κάποια άλλα είναι τοπικές σπεσιαλιτέ ή αποτελούν παραλλαγή μια πανελλαδικής συνταγής.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.