Θέμα: «Τελικά οι «Μπαλτάκοι» ζουν ανάμεσά τους»

Άρθρο- απάντηση του Νεκτάριου Σαντορινιού στην πολιτική εκμετάλλευση του θέματος των προσφύγων από τους υποψηφίους της Ν.Δ.

Μετά λύπη μας διαπιστώνουμε ότι σε αυτόν τον προεκλογικό αγώνα, η Ν.Δ. θα χρησιμοποιήσει κάθε ακραίο και συντηρητικό επιχείρημα για να καταφέρει, ίσως, να πετύχει τη συσπείρωση του κόμματός της.

Ως απαράδεκτες και αναχρονιστικές μπορούν μόνο να χαρακτηριστούν οι δηλώσεις του υποψηφίου βουλευτή της Ν.Δ., κ. Κόνσολα, δηλώσεις που εμπίπτουν μόνο στη σφαίρα της μαύρης προπαγάνδας και στοχεύουν στο ακροδεξιό κομμάτι που η Ν.Δ. κρύβει βαθιά στους κόλπους της.

Προφανώς και υπάρχουν σύνορα της χώρας μας και τα προασπιστήκαμε με κάθε τρόπο στην ιστορία μας, όμως τα θαλάσσια σύνορα της χώρας δεν μπορούν να αποτελέσουν το νεκροταφείο προσφύγων και ανθρώπων σε εξαθλίωση.

Μήπως η μόνη πρόταση που περιλαμβάνει το πρόγραμμα της ΝΔ είναι η κατασκευή θαλάσσιου φράχτη κατά των προσφύγων, αντίστοιχος με αυτόν που χτίστηκε στον Έβρο και οδήγησε τις μεταναστευτικές ροές στα νησιά μας;  Μήπως είστε χειροκροτητές της πολιτικής της Ουκρανίας και της Τουρκίας που κατηγορούνται από όλη τη διεθνή κοινότητα για μη συνεργασία και εθνικιστικές πρακτικές;

Εξηγήστε μας, γιατί αυτή η πολεμική σε μια ανθρωπιστική προσέγγιση που εμείς επιχειρούμε στο θέμα των προσφύγων; Μήπως αν γίνει το λάθος και παλινορθωθεί το κράτος της δεξιάς, εκτός από την Αμυγδαλέζα της ντροπής να περιμένουμε να δίνει ο αρχηγός σας εντολές για να βυθίζονται πλοία και να γεμίζει ο βυθός της Μεσογείου με νεκρά παιδιά;

Για μας η λύση δεν είναι ούτε οι φράχτες, ούτε το πνίξιμο τον προσφύγων. Στη διάρκεια της σύντομης, μέχρι τώρα, διακυβέρνησης μας αντιμετωπίσαμε το προσφυγικό σαν ένα ανθρωπιστικό ζήτημα με βαθιά αίτια και ευαίσθητες προεκτάσεις: Ιδρύσαμε Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, Θέσαμε το θέμα στην Ευρωπαϊκή ηγεσία. Ζητήσαμε και πετύχαμε τη πραγματοποίηση έκτακτης Συνόδου Κορυφής για το μεταναστευτικό, η οποία και ενέκρινε, για πρώτη φορά, τη μετεγκατάσταση 16.000 προσφύγων από τη χώρα μας προς άλλες χώρες της Ε.Ε, ενώ ήδη, άμεσα, δρομολογείται η μετεγκατάσταση 8.000 προσφύγων, Οργανώσαμε σε χρόνο ρεκόρ τον πρώτο ξενώνα προσφύγων στον Ελαιώνα, Μετά από δικά μας αιτήματα εγκρίθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή 470 εκ ευρώ για στελέχωση των δομών υγείας και πρόνοιας στους τόπους υποδοχής των προσφύγων, Αναμένουμε, επίσης, την έγκριση αιτήματος για την ενίσχυση του Λιμενικού ύψους 2.8 εκ. ευρώ, Προχωρήσαμε, τέλος, στην αύξηση των θέσεων στις δομές φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων, και εξασφαλίσαμε ότι όλα τα ασυνόδευτα ανήλικα καλύπτονται σε δομές φιλοξενίας.

Η πολιτική της καταστολής έχει αποτύχει πλήρως και οι αναπτυγμένες χώρες, με τα πολεμικά μέτωπα που έχουν ανοίξει στην Ανατολή, θερίζουν θύελλες. Όλοι, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο οφείλουμε να λογοδοτήσουμε και να βρούμε λύση μπροστά στο δράμα των προσφύγων. Απευθυνόμαστε στους εταίρους μας, επικαλούμαστε τις διεθνείς συνθήκες και το διεθνές δίκαιο και καλούμε για συνεργασία και εξεύρεση συνολικής λύσης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι παρών σε όλα τα νησιά, στηρίζοντας τις δομές αλληλεγγύης, δίπλα στα ναυάγια, μαζί με τις υπηρεσίες πρόνοιας, προσπαθώντας να βρει λύσεις. Το ίδιο ακριβώς πράττουν και οι πολίτες των νησιών μας, που παρά το πρόβλημα που δημιουργείται, τιμούν τους κανόνες φιλοξενίας και περιθάλπουν, με αυταπάρνηση, τους ικέτες που έφθασαν, δια πυρός και σιδήρου, στις ακτές τους.

Εσείς τώρα πρέπει να μας πείτε η Ν.Δ. σε ποια πλευρά του ποταμού βρίσκεται. Με τον άκρατο και επικίνδυνο εθνικισμό ή με την ουμανιστική και εντός ευρωπαϊκού πλαισίου λύση; Ελπίζουμε σύντομα να προσεγγίσετε τη δεύτερη λύση γιατί η ατραπός που ακολουθείτε είναι ολισθηρή και σας ταυτίζει με πρακτικές κομμάτων εκτός συνταγματικού τόξου.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.