Του Ηλία Γ. Μπέλλου

Για ξεκάθαρη δέσμευση στο ύψιστο δυνατό πολιτικό επίπεδο των δανειστών να προχωρήσουν σε ελάφρυνση του ελληνικού χρέους αμέσως μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του τρίτου προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας, έκαναν  λόγο οι εκπρόσωποι των θεσμών  στη Νέα Υόρκη.

Απευθυνόμενοι σε ακροατήριο εκατοντάδων ξένων funds και τραπεζιτών στα πλαίσια του έβδομου ετήσιου επενδυτικού φόρουμ για την Ελλάδα που διοργανώνει η Capital Link Invest in Greece Forum σήμερα στο Metropolitan Club στη Νέα Υόρκη, οι εκπρόσωποι των θεσμών Ντέκλαν Κοστέλο της Κομισιόν, Νίκολα Τζιαμαρόλι του ESM, Ράσμους Ρέφερ της EKT και, βέβαια, Ντέλια Βελκουλέσκου του ΔΝΤ, εμφανίστηκαν θετικοί για την μέχρι τώρα πρόοδο που έχει επιτευχτεί στην Ελλάδα, αν και ξεκαθάρισαν .ότι παραμένουν ακόμα σημαντικές ανοιχτές προκλήσεις. Διαβεβαίωσαν όμως το ακροατήριο πως παραμένουν αισιόδοξοι ότι τα όποια προβλήματα θα καταστεί δυνατόν να επιλυθούν και πως αναμένουν ότι με την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης που αναμένεται να ξεκινήσει στα μέσα Ιανουαρίου, θα ανοίξει η συζήτηση και για το ζήτημα της διευθέτησης της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Ειδικότερα, η κα Βελκουλέσκου υπογράμμισε την ανάγκη για πρόσθετες μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό και το συνταξιοδοτικό προκειμένου να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα , ενώ υποστήριξε παράλληλα και την πάγια θέση του Ταμείου, περί της ανάγκης μίας αξιoσημείωτης απομείωσης του Δημόσιου Χρέους. Όπως ανέφερε οι πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής στο μέτωπο αυτό δεν ήταν ικανές να αποκαταστήσουν τη βιωσιμότητα του Δημόσιου Χρέους της χώρας. Συμπλήρωσε δε, ότι η αδύναμη δημοσιονομική θέση της Ελλάδος αποτελεί πρόκληση για την οικονομική πολιτική. Η ίδια υποστήριξε ότι θα πρέπει να δοθεί έμφαση σε μεταρρυθμίσεις που βελτιώνουν το επίπεδο του ανταγωνισμού διευκολύνοντας την είσοδο στην αγορά νέων επιχειρήσεων.

Από την πλευρά του ο Ντέκλαν Κοστέλο επέμεινε στην ύπαρξη πολιτικής βούλησης από την πλευρά των εταίρων της χώρας για πρόοδο στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους.

Υπενθυμίζεται ότι οι θεσμοί της ευρωζώνης, με χθεσινή συνέντευξη τόσο του κ. Thomas Weiser όσο και του Klaus Regling στον ελληνικό κυριακάτικο τύπο προδικάζουν σύγκλιση των απόψεων της ευρωζώνης όσον αφορά την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους με το ΔΝΤ. Τα επίπεδα σύγκλισης συγκεκριμενοποιούνται αφενός στην επιμήκυνση τόσο της διάρκειας λήξης όσο και της περιόδου χάριτος αλλά παραμένει «γκρίζα» περιοχή το πώς θα ενσωματωθεί στην αναδιάρθρωση του χρέους η απαίτηση της Γερμανίας για την δημιουργία ενός μηχανισμού παρακολούθησης και εποπτείας καθ όλη τη διάρκειά του.

Συγκεκριμένα οι φορείς, αφού τόνισαν ότι έχει συντελεσθεί σημαντική πρόοδος στις επαφές και τις διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση, έδωσαν ένα ξεκάθαρο μήνυμα αισιοδοξίας για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρηθεί το πρόγραμμα και θα συνεχιστεί η ομαλή συνεργασία των θεσμών με την ελληνική κυβέρνηση. Αρχικά εξέφρασαν την έκπληξή τους για τις αντοχές που έχει επιδείξει η ελληνική οικονομία, παρά τις δυσκολίες της τελευταίας περιόδου. Είναι χαρακτηριστική η φράση που χρησιμοποίησε ο κ. Costello «Αιφνιδιαστήκαμε ευχάριστα από την αντοχή της ελληνικής οικονομίας», ο οποίος μάλιστα τόνισε ότι έχουν αναθεωρηθεί προς το καλύτερο οι προβλέψεις για την ύφεση του 2015, σε σχεδόν μηδενικά επίπεδα.

Σύμφωνα με τον Declan Costello, είναι πλέον ορατός και επιτεύξιμος ο στόχος να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου. Ιδιαίτερης σημασίας ήταν η παρέμβαση της Delia Velculescu, η οποία σημείωσε ότι είναι ουσιώδους σημασίας για την ελληνική  οικονομία η ρύθμιση του δημόσιου χρέους της χώρας από την πλευρά των Ευρωπαίων εταίρων.  O εκπρόσωπος της ΕΚΤ   Rasmus Ruffer τόνισε ότι η επιτευχθείσα ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών αποτελεί σημαντικό βήμα για την σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος, ενώ ο εκπρόσωπος του ESM Nicola Giammarioli σημείωσε χαρακτηριστικά ότι είναι βέβαιος πως «αν η Ελλάδα τηρήσει το πρόγραμμα υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ».

http://www.capital.gr/

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.