ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ: Διεθνές Κέντρο Προστασίας Μεσαιωνικών Πόλεων, ιδρύεται στη Ρόδο – Τι ανακοίνωσε ο Αν. Υπουργός Πολιτισμού από το Καστέλο

Διεθνές Κέντρο Προστασίας Μεσαιωνικών Πόλεων, ιδρύεται στη Ρόδο – Τι ανακοίνωσε ο Αν. Υπουργός Πολιτισμού από το Καστέλο

Σε ένα μαγευτικό και ιστορικό σημείο της Ρόδου, στο Καστέλο, διοργανώθηκε χθες το βράδυ η εναρκτήρια δεξίωση του Δήμου Ρόδου, παρουσία του Αν. Υπουργού Πολιτισμού Νίκου Ξυδάκη, ο οποίος χαιρέτησε την έναρξη του Ευρωπαϊκού Θερινού Σχολείου ITN-DCH, ανακοινώνοντας δύο σημαντικές αποφάσεις. Την ίδρυση στη Ρόδο, Διεθνούς Κέντρου Προστασίας Μεσαιωνικών Πόλεων και την αναγέννηση της προγραμματικής σύμβασης, που υπογράφηκε πρώτη φορά το 1984, για τη Μεσαιωνική πόλη.

ΚΑΣΤΕΛΟ

Ως εμβληματική κίνηση, 30 χρόνια μετά την πρώτη υπογραφή Προγραμματικής Σύμβασης Δήμου με το Υπουργείο Πολιτισμού (το 1984), ο Αναπληρωτής Υπουργός, ανακοίνωσε την ίδρυση «Διεθνούς Κέντρου Εκπαίδευσης και Έρευνας για την Προστασία, Διατήρηση και Αειφόρο Ανάπτυξη Ιστορικών Πόλεων», επιβεβαιώνοντας την πολιτική βούληση του Υπουργείου να συνδυάσει την Εκπαίδευση με τον Πολιτισμό, με την ανάδειξη της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου ως ανοικτού εργαστηρίου, για την προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς.

ΧΟΡΩΔΙΑ

Την πρόταση-πλαίσιο για την ανάδειξη της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου ως ανοιχτού εργαστηρίου για την προστασία, διατήρηση και αειφόρο ανάπτυξη των Ιστορικών Πόλεων, επεξεργάζονται το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, το Δήμο Ροδίων,  την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου και τον Οργανισμό Πόλεων Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

ΚΑΣΤΕΛΟΚΑΣΤΕΛΟ

Το Ευρωπαϊκό Θερινό Σχολείο

Στο πλαίσιο της προβολής στην επιστημονική κοινότητα της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου, διοργανώνεται Ευρωπαϊκό Θερινό Σχολείο ΙΤΝ-DCH στη Ρόδο μεταξύ 1 και 7 Ιουνίου 2015, με θέμα την «Ολοκληρωμένη Τεκμηρίωση της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου».

Το Θερινό Σχολείο διεξάγεται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος ITN-DCH “Initial Training Network for Digital Cultural Heritage”, με χρηματοδότηση από τη δράση Marie Sklodowska-Curie του 7ου ΠΠ της ΕΕ, και συνδιοργανώνεται από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο σε συνεργασία με το Δήμο Ρόδου, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, το Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων δια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου, το Περιφερειακό Τμήμα Δωδεκανήσου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας και το ομόλογο ευρωπαϊκό πρόγραμμα.

Στο Θερινό Σχολείο θα πραγματοποιούνται διαδραστικές εκπαιδευτικές επισκέψεις το πρωί και ειδικές ερευνητικές διαλέξεις το απόγευμα στον Ιπποτικό Ξενώνα της Αγίας Αικατερίνης, που θα παρακολουθούν Ερευνητές Fellows, προερχόμενοι από 14 ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Ινστιτούτα, οι οποίοι θα εκπαιδεύονται από καθηγητές διεθνούς κύρους και ειδικούς επιστήμονες και μηχανικούς από τους συνεργαζόμενους φορείς της Ρόδου.

Τις ίδιες μέρες βρίσκονται στη Ρόδο οι Ευρωπαίοι Εταίροι του Προγράμματος, από σημαντικά Πανεπιστήμια της Ευρώπης, από την Κύπρο, την Ελβετία, τη Γερμανία, το Βέλγιο, την Ιταλία, την Ισπανία, τη Σλοβενία, την Αυστρία και το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι και παράγοντες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο πλαίσιο των Mid-Term Review Meeting και Annual Meeting (2-3 Ιουνίου 2015), που θα λάβουν χώρα στο ξενοδοχείο Rodos Palace.

To Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα ITN-DCH στοχεύει – για πρώτη φορά παγκοσμίως -, στην ανάλυση, στο σχεδιασμό, στην έρευνα, στην ανάπτυξη και επικύρωση ενός καινοτόμου πλαισίου διεπιστημονικής κατάρτισης που καλύπτει το πεδίο της ψηφιακής έρευνας για μια οικονομικά αποδοτική συντήρηση, τεκμηρίωση, προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η πολιτιστική κληρονομιά αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της Ευρώπης και ζωτικής σημασίας για τη δημιουργία μιας κοινής ευρωπαϊκής ταυτότητας καθώς είναι από τους καθοριστικότερους παράγοντες της κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης όπως και συναρτάται άμεσα με τη δημιουργία θέσεων εργασίας στην Ευρώπη. Ωστόσο, σε παγκόσμιο επίπεδο παρατηρείται κατακερματισμός των επιμέρους επιστημονικών πεδίων έρευνας που σχετίζονται με το στόχο της ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς με δυσκολίες στην κάλυψη του σύνολο του κύκλου ζωής της ψηφιακής πολιτιστικής κληρονομιάς., κενό το οποίο έρχεται να πληρώσει από τη φύση του ένα διεπιστημονικό πρόγραμμα όπως το ITN-DCH, μελετώντας την περίπτωση του ευπαθούς δομικού υλικού των μνημείων της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου όντας ιδιαίτερα επιδεκτικό στη φθορά από τη θαλασσινή ατμόσφαιρα.

Την εναρκτήρια εκδήλωση της Ευρωπαϊκής Συνάντησης χαιρέστησαν σήμερα στο συνεδριακό κέντρο του ξενοδοχείου Rodos Palace, οι εκπρόσωποι των φορέων που συνδιοργανώνουν τις εκδηλώσεις, και δη, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, κος Γιώργος Χατζημάρκος, ο Δήμαρχος Ρόδου, κος Φώτης Χατζηδιάκος, η Έφορος Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου, κα Μάνια Μιχαηλίδου, η κα Τώνια Μοροπούλου, Καθηγήτρια του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και Αντιπρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, ο Συντονιστής του Ευρωπαϊκού Προγράμματος ΙΤΝ-DCH, κος Μαρίνος Ιωαννίδης, Καθηγητής του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, και οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στην ειδική Συνεδρία την Τετάρτη 3 Ιουνίου 2015 το απόγευμα, στις 17:00 στον Ιπποτικό Ξενώνα της Αγίας Αικατερίνης, η οποία θα είναι ανοιχτή στο κοινό, θα παρουσιαστούν τα έργα για την προστασία της Μεσαιωνικής Πόλης και των Μνημείων της Ρόδου από την Έφορο Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου, κα Μάνια Μιχαηλίδου, τον Αντιδήμαρχο Πολεοδομικού Σχεδιασμού, Αστικής Ανάπλασης, Πολεοδομικών Εφαρμογών και Μεσαιωνικής Πόλης και Μνημείων Ρόδου, κο Γεώργιο Κακούλη, τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Τμήματος ΤΕΕ Δωδεκανήσου, κο Ιάκωβο Γρύλλη, τον Αρχιτέκτονα Μηχανικό, κο Γιώργο Ανδριωτάκη, το Διευθυντή Πολεοδομικού Σχεδιασμού Δήμου Ρόδου, κο Χάρη Λαμπρίδη, και τη Γενική Γραμματέα του Οργανισμού Πόλεων Παγκόσμιας Κληρονομιάς, κα Λη Μηναϊδη,

Την Πέμπτη 4 Ιουνίου 2015 το βράδυ, θα πραγματοποιηθεί Δείπνο υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, στον προμαχώνα του Αγίου Γεωργίου στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου. Τα Δείπνα στο Καστέλλο και τον Προμαχώνα του Αγίου Γεωργίου θα πλαισιώνονται μουσικά υπό την ευθύνη του Αντιδημάρχου Πολιτισμού, Επικοινωνίας και ΜΜΕ Ρόδου, κο Ελευθέριο Χατζηιωάννου.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.