Έντονη επίθεση εξαπολύει στην κυβέρνηση η Αντιπολίτευση για την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά, μετά την ανακοίνωση της πρώτης ομάδας νησιών. «Ο κ. Τσίπρας το καταργεί, 30 χρόνια μετά τη θέσπισή του από το ΠΑΣΟΚ» αναφέρει το Κίνημα, τονίζοντας ότι το μέτρο αυτό ήταν πρόταση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ενώ καταθέτει προτάσεις για επαναδιαπραγμάτευση του ζητήματος.
«Η αύξηση του ΦΠΑ πλήττει τα λαϊκά στρώματα των νησιών, μετατρέπει τις διακοπές σε ‘απαγορευμένο είδος’ για τη λαϊκή οικογένεια και αποτελεί ένα ακόμα χτύπημα για τους αυτοαπασχολούμενους στα νησιά» τονίζει το ΚΚΕ.

Οι προτάσεις της Φ.Γεννηματά για επαναδιαπραγμάτευση

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωσή του ΠΑΣΟΚ, «α) Η κυβέρνηση καταργώντας το ευνοϊκό καθεστώς που για εθνικούς, κοινωνικούς και οικονομικούς λόγους θεσπίστηκε το 1986 για τα νησιά του Αιγαίου, από το ΠΑΣΟΚ, προχώρησε στην αύξηση του ΦΠΑ στην πρώτη ομάδα των νησιών. Θα ακολουθήσουν το 2016 και οι σχετικές αποφάσεις για τα υπόλοιπα.»

» Επισημαίνουμε ότι αυτή ήταν πρόταση του ίδιου του κ. Τσίπρα και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, στο περιβόητο υπόμνημά τους των 47 σελίδων προς τους ‘θεσμούς’. Και αυτό παρά τις προεκλογικές υποσχέσεις των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ για την εξεύρεση ‘ισοδύναμων’. Υποσχέσεις που πολύ γρήγορα εγκαταλείφθηκαν. Καμία διαπραγμάτευση δεν έγινε.»

» β) Η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το ΠΑΣΟΚ έχουν πρόσφατα προτείνει διά της Προέδρου Φώφης Γεννηματά:

1) την εξαίρεση ορισμένων νησιών (και την διατήρηση του ευνοϊκού μέτρου σ’ αυτά) με κριτήρια εθνικά, κοινωνικά, οικονομικά.

2) Την έγκαιρη διαμόρφωση ενός πλαισίου, ισοδύναμων αντισταθμιστικών για το σύνολο του νησιωτικού χώρου. Με προστασία ευαίσθητων κατηγοριών του πληθυσμού και την αντιμετώπιση των συνεπειών τυχόν εφαρμογής του μέτρου της εξίσωσης του ΦΠΑ στην οικονομική ζωή των νησιών και ειδικά τον τουρισμό και την εστίαση (όπου εφαρμόζονται και οι άλλες αυξήσεις του ΦΠΑ).

» Επαναφέρουμε τις προτάσεις μας και επιμένουμε στην ανάγκη υιοθέτησής τους και διαπραγμάτευσης για την εφαρμογή τους.»

»γ) Η στάση της κυβέρνησης δυστυχώς προδικάζει και υποχώρηση σε άλλα κρίσιμα σχετικά θέματα, όπως αυτό του ΦΠΑ στην εκπαίδευση. Θέμα που αφορά εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες».

ΚΚΕ: …ενώ οι μεγαλοξενοδόχοι μένουν στο απυρόβλητο

«Η αύξηση του ΦΠΑ πλήττει τα λαϊκά στρώματα των νησιών, μετατρέπει τις διακοπές σε ‘απαγορευμένο είδος’ για τη λαϊκή οικογένεια και αποτελεί ένα ακόμα χτύπημα για τους αυτοαπασχολούμενους στα νησιά» τονίζει το ΚΚΕ και προσθέτει:

«Την ίδια στιγμή μεγάλοι ξενοδοχειακοί όμιλοι θα παραμείνουν στο απυρόβλητο, αφού με τις δυνατότητες νόμιμων φοροαπαλλαγών μέσα από αναπτυξιακά πακέτα, αφορολόγητα αποθεματικά και τριγωνικές πωλήσεις του τουριστικού εμπορεύματος, όχι απλά δεν θα επιβαρυνθούν, αλλά θα συγκεντρώσουν ακόμα μεγαλύτερο τμήμα της τουριστικής αγοράς».

Το ΚΚΕ «καλεί σε αγωνιστική συμπόρευση τα λαϊκά στρώματα για ν’ αποτρέψουμε τα νέα δυσβάσταχτα μέτρα, ν’ ανακτήσουμε τις απώλειες των προηγούμενων ετών και ν’ ανοίξουμε τον ελπιδοφόρο δρόμο της ριζικής ανατροπής».

ΛΑΕ: Χρονικό προαναγγελθέντος φόνου των νησιών

«’Χρονικό ενός προαναγγελθέντος φόνου’ για τη νησιωτική Ελλάδα είναι η εκκίνηση από την 1η Οκτωβρίου της επιβολής αυξημένου ΦΠΑ στα νησιά, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Τρίτου Μνημονίου. Πλέον τα νησιά μας θα είναι η μόνη νησιωτική περιοχή της Ευρώπης όπου δεν θα ισχύει μειωμένος ΦΠΑ» αναφέρει η Λαϊκή Ενότητα σε ανακοίνωσή της.

«Η αύξηση του ΦΠΑ θα επιβαρύνει το κόστος ζωής των λαϊκών στρωμάτων και θα έχει αλυσιδωτά αποτελέσματα στις τοπικές οικονομίες που ήδη πληρώνουν ακριβά την ύφεση και τα λουκέτα, την ώρα που έχουν να αντιμετωπίσουν τον ΕΝΦΙΑ και τα άλλα χαράτσια.»

» Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επιδιώκει να πιάσει τους στόχους που επιβάλουν οι δανειστές μέσα από τη καταιγίδα φόρων σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, αφήνοντας ανενόχλητο το μεγάλο κεφάλαιο να φοροδιαφεύγει και να διοχετεύει πλούτο σε φορολογικούς παραδείσους και off-shore εταιρίες. Πριν καν ξεκινήσει η συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων γίνεται σαφές ότι ήταν κενές περιεχομένου οι προεκλογικές εξαγγελίες για ‘παράλληλο πρόγραμμα’ και ‘ισοδύναμα’, μια που το μόνο ‘προεκλογικό πρόγραμμα’ που θα εφαρμοστεί θα είναι το ίδιο το Μνημόνιο.»

» Όσο για τις ανακοινώσεις για το θέμα που έβγαλαν η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το ΠΟΤΑΜΙ, θα θέλαμε να τους ρωτήσουμε: τώρα πλάκα μας κάνετε; Διότι όταν ψήφιζαν όλοι μαζί το συγκεκριμένο μέτρο, το να έρχονται εκ των υστέρων και να κάνουν κριτική, μόνο ως κακόγουστο αστείο μπορεί να εκληφθεί.»

» Στο χέρι των μαζικών φορέων και του λαϊκού κινήματος, η οργάνωση της πάλης για την ανατροπή αυτής της πολιτικής» καταλήγει η ΛΑΕ.

Newsroom ΔΟΛ

http://news.in.gr/

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.