Συνέντευξη του Δημήτρη Γάκη στην εβδομαδιαία εφημερίδα της Δωδεκανήσου ΓΝΩΜΗ 

«Οι μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης θα επιφέρουν μια σειρά αλλαγών που θα οδηγήσουν στην ανάκαμψη της οικονομίας. Προχωρούμε με μεθοδικότητα και αποφασιστικότητα»

1.     Η κυβέρνηση βρίσκεται μπροστά σε μια δύσκολη συγκυρία…Να ξεκινήσω από το ασφαλιστικό με αγρότες και  επιστημονικούς φορείς στους δρόμους…Θα βρεθεί γλώσσα συνεννόησης; Τι λέτε;

Η κυβέρνηση έχει σχέδιο και την αποφασιστικότητα να προχωρήσει σε όλες εκείνες τις κοινωνικές, διοικητικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις για να βγει η χώρα από το «βάλτο» της κρίσης. Η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων είναι το «κλειδί» ώστε να μην ανακοπούν οι προσπάθειες και η δυναμική των τελευταίων μηνών για ανάκαμψη της οικονομίας και η επιτυχής ολοκλήρωση τους θα βοηθήσει ώστε να μπούμε σε μια πορεία παραγωγικής ανασυγκρότησης με μακροχρόνιο ορίζοντα. Είναι μια δύσκολη προσπάθεια στρωμένη με αγκάθια και «πεπονόφλουδες» από το ντόπιο και ξένο κατεστημένο. Στην πορεία όμως αυτή έχουμε δίπλα μας, συμπαραστάτες και αρωγούς, την πλειονότητα της κοινωνίας. Οι Έλληνες πολίτες, μας παρακολουθούν με κριτικό μάτι. Κατανοούν παράλληλα την ανάγκη άμεσης απόδοσης των μεταρρυθμίσεων και των αλλαγών που προωθούμε σε όλους τους τομείς. Είμαστε σε συνεννόηση και με τους επαγγελματικούς φορείς και σίγουροι, ότι η πρότασή μας θα γίνει αποδεκτή από τους Θεσμούς.

Θέλω όμως να υπογραμμίσω,  ότι ήρθε η ώρα της ευθύνης και για την αντιπολίτευση. Εμείς με διαφάνεια και σε δημόσια διαβούλευση καταθέσαμε προτάσεις που διασφαλίζουν την βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος. Περιμένουμε να δούμε και τη σοβαρότητα της αντιπολίτευσης σε αυτό θέμα. Χωρίς προκαταλήψεις και επικοινωνιακές ρητορικές, που συνηθίζονται κατά κόρον από τις συντηρητικές δυνάμεις του παρελθόντος, με χειρότερους εκφραστές σήμερα το ΠΑΣΟΚ, τους «Θεοδωράκηδες» και τους «Λεβέντηδες». Είμαι βέβαιος, ότι οι πολίτες δεν θα εξαπατηθούν από τα ευχολόγια και τη φθηνή δημαγωγία τους.

Είναι η τελευταία ευκαιρία μας.

2.     Υπάρχει και η αξιολόγηση από τους δανειστές…Θα καταφέρει η κυβέρνηση να συμφωνήσει μαζί τους η θα ζήσουμε μια νέα κρίση;

Η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί έγκαιρα . Τηρούμε τις υποχρεώσεις μας, παρά τα «εμπόδια» που κάποιοι «καλοθελητές» μας θέτουν, άλλοτε με επιλεκτικές «διαρροές» και άλλοτε με στημένες διαφορές εντός του κουαρτέτου, προσπαθώντας να δημιουργήσουν «αρνητικό κλίμα». Θέλουν πάλι να μας «στριμώξουν στα σχοινιά» αλλά τώρα πια μάθαμε. Γνωρίζουμε πια να εκτιμούμε κατάλληλα τον διαπραγματευτικό χρόνο. Δεν θα βάλουμε τη χώρα σε δοκιμασία. Γνωρίζουμε ότι η δημιουργία κρίσεων εξυπηρετεί την επιβολή των θέσεων των εχθρών της χώρας μας.

 Είμαστε έτοιμοι. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε τεράστια προβλήματα. Αξιολόγηση, μεταναστευτικό κα εξωτερικό χρέος. Η αντιμετώπιση τους πρέπει να γίνει ένα-ένα και γρήγορα. Μόλις τελειώσει η φάση της αξιολόγησης, ξεκινάει η συζήτηση για το χρέος και η πορεία για την οικονομική ανάκαμψη . Προχωράμε στα επόμενα βήματα του προγράμματός μας, με κοινωνικά μέτρα και παράλληλες δράσεις, για να διορθώσουμε σταδιακά τις κοινωνικές αδικίες.

3. Σε κρίσιμη καμπή είναι και το προσφυγικό που αγγίζει τη περιοχή μας με την Κω…Τα ΜΑΤ πως τα είδατε; Κάποιοι λένε ότι θα έπρεπε και οι τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να είστε εκεί και να διαχειριστείτε την κατάσταση…Θα αναλάβετε κάποιες πρωτοβουλίες;

Από την πρώτη στιγμή της ανθρωπιστικής αυτής κρίσης, που βιώνουν έντονα τα ακριτικά νησιά του Αιγαίου, έχουμε υπογραμμίσει την ανάγκη της αντιμετώπισης του προσφυγικού προβλήματος μέσα στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών κεκτημένων και των ανθρωπιστικών αξιών.

Δυστυχώς η Κως είναι το μόνο νησί που επιδεικνύει αυτή την αρνητική συμπεριφορά με την δραστηριοποίηση ακραίων κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων. Κάποιοι έχουν ευθύνη γι’ αυτό και αν δεν την αναλάβουν είναι σίγουρο πως θα τους τη χρεώσει η ίδια η κοινωνία.

Η κρισιμότητα των στιγμών επιβάλει να μιλήσουμε τη γλώσσα της σοβαρότητας και της κοινωνικής υπευθυνότητας, στέλνοντας ταυτόχρονα από την ακριτική Δωδεκάνησο ένα δυνατό μήνυμα αλληλεγγύης, ανθρωπισμού και πολιτισμού. Αυτό που πρέπει όλοι μας να κατανοήσουμε είναι ότι στην αλληλεγγύη που οι κάτοικοι της ακριτικής νησιωτικής Ελλάδας με περίσσευμα ψυχής εκδηλώνουν στο προσφυγικό, δεν έχουν/ δεν θα πρέπει να βρίσκουν χώρο ακραίες και αντιδραστικές θέσεις που προσβάλλουν το δημοκρατικό συναίσθημα μας και το πραγματικό πρόσωπο αξιών, ανθρωπισμού και αλληλεγγύης.

Οι συγκρούσεις μεταξύ ΜΑΤ και κατοίκων στους δρόμους του νησιού πρέπει άμεσα να σταματήσουν. Οι εικόνες αυτές έρχονται να ενισχύσουν την αρνητική προβολή του καλοκαιριού. Δεν το καταλαβαίνουν αυτό ο δήμαρχος και οι φορείς του νησιού;

4.     Η δημοτική αρχή της Κω εξήγγειλε δημοψήφισμα…Υπάρχει πιθανότητα να γίνει;

Ο προσωπικός, αλλά χειρότερα ακόμα, ο πολιτικός εγωισμός είναι καταστροφικό μειονέκτημα για ανθρώπους που θέλουν να υπηρετούν το κοινωνικό σύνολο. Οδηγεί σε κοινωνικούς διχασμούς και πολώσεις.

Η έννοια του δημοψηφίσματος επιχειρείται να χρησιμοποιηθεί σαν το δημοκρατικό περιτύλιγμα των σκοτεινών σκοπιμοτήτων που οι τελευταίες εκδηλώσεις έβγαλαν στο φως. Η Συνταγματική  επιταγή της προστασίας των αξιών του ανθρωπισμού και των κοινωνικών δικαιωμάτων δεν μπορεί να τεθούν στην κρίση τοπικών δημοψηφισμάτων.

Οι διαδικασίες για τη διενέργεια δημοψηφίσματος είναι συγκεκριμένες και δεν χωρούν καμιάς αμφισβήτησης. Η λύση για το πραγματικό – και όχι για το φανταστικό πρόβλημα που προβάλλει ο  δήμαρχος, είναι ο οργανωμένος τρόπος διαχείρισης, υποδομές σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανόνες και κανονισμούς, ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης. Δεν παίζουμε με τα ευρωπαϊκά κεκτημένα. Είναι εποχή δύσκολων διλλημάτων και πρέπει να κάνουμε επιλογές ζωής, ενώνοντας τις δυνάμεις μας για να εξαλείψουμε το πρόβλημα και να στηρίξουμε τους ανθρώπους που έχουν χάσει τις εστίες τους και κατευθύνονται στην Ευρώπη για ένα καλύτερο μέλλον.

Ας σταματήσουν λοιπόν τα επικίνδυνα παιχνίδια με την εμπλοκή και κορυφαίων συνταγματικών διαδικασιών. Κανείς δεν δικαιούται με μεθόδους λαϊκισμού και ανευθυνότητας να καταστρέψει το πραγματικό πρόσωπο της Κω, το πρόσωπο του ουμανισμού και του πολιτισμού.

5. Τη νέα ηγεσία της Ν.Δ πως την βλέπετε;

Θα κριθεί από τις πράξεις της και τον τρόπο που θα συμβάλλει στην πολιτική ζωή της χώρας. Τα πρώτα όμως δείγματα γραφής, είναι μάλλον απογοητευτικά. Και αυτό δεν αφορά μόνο στις ιδεολογικές εμμονές του αποτυχημένου νεοφιλελεύθερου μοντέλου που πρεσβεύει ο νέος πρόεδρος της ΝΔ – μοντέλου που συνέβαλε τα μέγιστα ώστε να οδηγηθούμε στην κρίση – αλλά στη μεγάλη σημασία στην «επικοινωνία», που κατασκευάζει συνεχώς εμπόδια, διώχνει και χωρίζει αντί να ενώνει. Και το κυριότερο, τόσο ο αρχηγός της, όσο και ο τρόπος που στέκεται η ΝΔ στο Κοινοβούλιο, δείχνουν ότι δεν διαθέτουν τη κουλτούρα της συνεργασίας σε κρίσιμα εθνικά και αναπτυξιακά ζητήματα, τη λογική της δημιουργίας προς όφελος των εργαζομένων. Είναι φανερό, ότι υπάρχει έλλειμμα επιχειρημάτων, «γύμνια» σοβαρών προτάσεων και προγράμματος, στοιχεία που θα επέτρεπαν στην αξιωματική αντιπολίτευση να σχεδιάσει και να δράσει σύγχρονα και ολοκληρωμένα, σε μια δύσκολη εποχή για την Ελλάδα και την Ευρώπη.

6. Μας λέτε εδώ και καιρό για πρωτοβουλίες και μέτρα για τις νησιωτικές πολιτικές…Εκτός από υποσχέσεις υπάρχει κάτι πιο χειροπιαστό;

Οι πρωτοβουλίες μας, γνωρίζεται, είναι αρκετές και σε πολλά επίπεδα. Με «αιχμή του δόρατος», την ουσιαστική – έμπρακτη – εφαρμογή της Νησιωτικότητας. Θα ήθελα σταθώ σε ένα πρόσφατο «απτό» αποτέλεσμα καλής συνεργασίας, συνεχών και πιεστικών προσπαθειών και τεκμηριωμένης παρέμβασης, που εκφράστηκε με την υπερψήφιση της τροπολογίας της Ευρωομάδας της Αριστεράς για τη «Νησιωτικότητα» από την Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου. Όπως έχω τονίσει αρκετές φορές από το βήμα του προέδρου της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής για τις νησιωτικές και ορεινές περιοχές, «μόνο με υπευθυνότητα και γνώση μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις κοινωνικές και αναπτυξιακές προκλήσεις στο Αιγαίο». Έτσι, κάθε τεκμηριωμένη πρότασή μας, από το σχεδιασμό δράσεων εναλλακτικού τουρισμού και την προβολή της πολιτιστικής μας κληρονομίας μαζί με τις τοπικές κοινωνίες, μέχρι τις μάχες που δίνουμε για το νησιωτικό ΦΠΑ, όλα αυτά, μετατρέπονται σε ισχυρά διαπραγματευτικά εργαλεία προς όφελος των κατοίκων των νησιωτικών περιοχών.

Σε κάθε μας πρωτοβουλία, στόχος είναι η στήριξη της καινοτομίας για την τοπική οικονομική ανάπτυξη, η δημιουργία θέσεων εργασίας και η βιώσιμη ανάπτυξη στη νησιωτική χώρα. Όπως, και αυτό είναι επίσης σημαντικό, η ανάδειξη του πραγματικού προσώπου της Δωδεκανησιακής κοινωνίας απέναντι στο προσφυγικό, που εκφράζεται με τον ουμανισμό και την αλληλεγγύη. Όπως θα είδατε την Παρασκευή (12/2/16), μετά από πρωτοβουλία και πρότασή μου, ανακοινώθηκε η συνεργασία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και της Λέσχης Ελλήνων Γελοιογράφων για τη συνδιοργάνωση Έκθεσης έργων Ελλήνων σκιτσογράφων για το μεταναστευτικό και προσφυγικό πρόβλημα. Αυτή η έκθεση θα ταξιδεύσει σε μεγάλα αλλά και μικρά νησιά του Αιγαίου που έχουν υποδεχθεί τον μεγαλύτερο όγκο των μεταναστών και των προσφύγων και βιώνουν έντονα το πρόβλημα. Θα συνεχίσει στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Ελλάδας και θα καταλήξει στην καρδιά της Ευρώπης, τις Βρυξέλες. Φιλοδοξούμε με την δύναμη του σκίτσου να μεταστρέψουμε την εικόνα της χώρας μας προς το θετικότερο, αλλά κυρίως να ευαισθητοποιήσουμε τους Ευρωπαίους πολίτες. Η έκθεση θα εγκαινιαστεί από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, κύριο Προκόπη Παυλόπουλο. Η ιδέα αυτή με την βοήθεια των δικών μας – Δωδεκανήσιων – γελοιογράφων, του Μιχάλη Κουντούρη και του Βαγγέλη Παυλίδη, αγκαλιάστηκε αμέσως τόσο από τα μέλη της Λέσχης όσο και από τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργο Χατζημάρκο, τους οποίους ευχαριστώ και συγχαίρω για την ανταπόκριση. Φιλοδοξία όλων των φορέων είναι ώστε αυτή η Έκθεση να αποτελέσει την αρχή μιας σειράς παρεμβάσεων που σε συνδυασμό με την διεκδίκηση της πολιτιστικής πρωτεύουσας να αφήσουν στα νησιά μας ένα έντονο πολιτιστικό αποτύπωμα.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.