«Είναι επείγον να εξοπλιστούν τα νησιά με ταχύπλοα εφοδιασμένα με GPS και ραντάρ»

Κατά τη συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης του βουλευτή Δωδεκανήσου Δ. Κρεμαστινού προς τον Υπουργό Εσωτερικών Ν. Βούτση, ετέθη το φλέγον ζήτημα της αύξησης των εισερχομένων μεταναστών και προσφύγων στα νησιά του Αιγαίου.

Ο Δ. Κρεμαστινός ξεκίνησε την ομιλία του κάνοντας μνεία στον τραγικό πνιγμό των τριών μεταναστών στις ακτές της Ρόδου και επέστησε την προσοχή του αρμοδίου Υπουργού – πέρα από τη σωστή αντιμετώπιση των εισερχομένων με ανθρωπιστικά μέσα – και στην αύξηση των μέτρων αποτροπής της εισόδου, για να υπάρξουν ανάλογα αποτελέσματα με εκείνα που επέφερε ο φράχτης στον Έβρο. Είπε χαρακτηριστικά:

«Θα πρέπει η Frontex να «επεκτείνει» το τείχος του Έβρου και προς τα νησιά. Δηλαδή, να μας δώσει τις υποδομές εκείνες, πλοία με GPS και ραντάρ, που να μπορούν να εντοπίσουν μόλις ξεκινούν τα δουλεμπορικά τι ακριβώς πλοία είναι. Διότι τα σύγχρονα GPS σου δίνουν και τον τύπο του σκάφους. Σου λένε ποιο σκάφος είναι, το όνομά του, τι φορτίο έχει, με τι ταχύτητα κινείται. Εκεί που δεν θα δώσουν τον τύπο, θα είναι τα δουλεμπορικά. Είναι το σύστημα Navigator που πρέπει να το υιοθετήσουμε άμεσα, διότι αυτομάτως οι δουλέμποροι θα αρχίσουν να ανησυχούν.

Εάν, λοιπόν, χθες τους είχαμε εντοπίσει εγκαίρως –διότι η απόσταση από τις τουρκικές ακτές είναι από δέκα έως δεκαπέντε μίλια, ανάλογα με το σημείο της Ρόδου που πλησιάζει- αυτοί δεν θα είχαν έρθει και θα είχαν σωθεί οι άνθρωποι. Στα μέτρα που εισηγείται η Κυβέρνηση είναι ανάγκη να εισηγηθεί και αυτό το μέτρο και πιστεύω ότι θα είναι πρακτικό και αποτελεσματικό.»

Επίσης, ο Δ. Κρεμαστινός τόνισε προς τον Υπουργό Εσωτερικών τον ρόλο που πρέπει να παίξει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην προστασία και την υποστήριξη της Ελλάδας και ειδικά των νησιών της παραμεθορίου, με την περαιτέρω ενεργοποίηση του αρμόδιου Έλληνα Επίτροπου Δ. Αβραμόπουλου, αφήνοντας σαφείς αιχμές για ευθύνες που απορρέουν από τη διεθνή πολιτική των ισχυρών κρατών. Χαρακτηριστικά, ανέφερε:

«Οι αριθμοί των εισερχομένων θα αυξάνονται. Η Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία προασπίζεται κυρίως από εμάς, την Ιταλία και την Ισπανία από την είσοδο μεταναστών, θα πρέπει να λάβει υπόψη της ότι οι αριθμοί αυξήθηκαν. Και οι αριθμοί αυξήθηκαν, γιατί όπως ξέρετε οι παρεμβάσεις και οι προσπάθειες ανατροπής από ισχυρές κυβερνήσεις, των κυβερνήσεων του Ιράκ, της Λιβύης και της Συρίας, επέφεραν αυτά τα γεγονότα. Και οι κυβερνήσεις αυτές είναι υπεύθυνες, αν μη τι άλλο, για τις παράπλευρες απώλειες και θα πρέπει να πληρώσουν. Δεν μπορεί να πληρώνουν τα φτωχά κράτη του Νότου και ειδικά η Ελλάδα, η οποία βρίσκεται υπό πτώχευση.»

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.