Εγκαινιάστηκε η έκθεση σκίτσων «Μετέωρο βήμα» στη Ρόδο!

Από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας εγκαινιάστηκε η έκθεση σκίτσων «Μετέωρο βήμα», για το προσφυγικό

Γ. Χατζημάρκος: «Η έκθεση συνιστά πολιτική δήλωση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για το προσφυγικό, στα κέντρα λήψης των αποφάσεων στις Βρυξέλλες»

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος, τέλεσε το απόγευμα της Δευτέρας 7 Μαρτίου,   τα εγκαίνια της μεγάλης έκθεσης σκίτσου για το προσφυγικό με τίτλο «Μετέωρο βήμα», η οποία συνδιοργανώθηκε από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και την Λέσχη Ελλήνων Γελοιογράφων, επί τη ευκαιρία του εορτασμού της 68ης επετείου της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου στην Ελλάδα.

ΣΚΙΤΣΑ 7

Η έκθεση που ξεκίνησε την πορεία της από το Νεστορίδειο Μέλαθρο της Ρόδου, όπου φιλοξενείται μέχρι και τις 23 Μαρτίου, θα ταξιδέψει εν συνεχεία στην Λέρο και το Αγαθονήσι, για να μεταφερθεί στην Αθήνα και να καταλήξει στις Βρυξέλλες.

«Πολιτική δήλωση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για το προσφυγικό, στα κέντρα λήψης των αποφάσεων» χαρακτήρισε ο Περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος την έκθεση, όπου 28 Έλληνες σκιτσογράφοι «αποτυπώνουν το κοινό περί δικαίου αίσθημα» και «αφυπνίζουν με την αιχμή της πένας τους τη συλλογική συνείδηση της Ευρώπης».

ΣΚΙΤΣΑ 4

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Προκόπης Παυλόπουλος, στην σύντομη ομιλία του, στάθηκε ιδιαίτερα στην συγκυρία των εγκαινίων της έκθεσης, που έγιναν ενώ ταυτοχρόνως βρισκόταν σε εξέλιξη η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής για το προσφυγικό. «Το μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε μέσα από την έκθεση σκίτσων αλλά όχι μόνο, είναι ότι το κέντρο βάρους της Ευρώπης πρέπει να είναι ο άνθρωπος και όχι το κοινό νόμισμα» ανέφερε. Ευχαρίστησε τους σκιτσογράφους  και τους κάλεσε να μην σταματήσουν την προσπάθεια αφύπνισης της κοινωνίας και των πολιτικών μέσα από το έργο τους.

Ο Περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος, στην εναρκτήρια ομιλία του ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου επέλεξε να στείλει την πολιτική της δήλωση για το προσφυγικό ζήτημα στα κέντρα λήψης των αποφάσεων στις Βρυξέλλες,  μέσα από αυτή την έκθεση.  Με την γλώσσα των σκιτσογράφων που ξεπερνάει κάθε εμπόδιο για να μιλήσει δυνατά, εκφράζοντας όσα πολλοί μπορεί να σκέφτονται, αλλά κανείς δεν μπορεί να πει. Αποκαλύπτοντας το «υπονοούμενο»,- όπως μόνο το σκίτσο μπορεί – , σχετικά με την αντιμετώπιση αυτής της τεράστιας ανθρωπιστικής κρίσης» και πρόσθεσε:

«Από τα νησιά μας, που βιώνουν την προσφυγική κρίση με την πραγματικότητα των ανθρώπων που φτάνουν εξαθλιωμένοι, στέλνουμε παντού την ελληνική αφήγηση της  ιστορίας. Ειπωμένη από το πιο άτακτο παιδί του Διαφωτισμού, από τον πιο απρόβλεπτο και αιχμηρό σχολιαστή της Δημοκρατίας. Με το σκίτσο. Την γελοιογραφία που μέσα από τις παραμορφώσεις λειτουργεί ως καθρέφτης για την πλευρά του συλλογικού εαυτού που δεν θέλουμε να δούμε. Όμως οφείλουμε να το κάνουμε».

ΣΚΙΤΣΑ 5

Ο Πρόεδρος της Λέσχης Ελλήνων Γελοιογράφων, κ. Πάνος Μαραγκός, δήλωσε:

«Η έκθεση που εγκαινιάζεται σήμερα έχει διττό στόχο :  Αφ’ ενός, να δηλώσουμε την ενεργή συμπαράσταση και στήριξή μας αλλά και να υποκλιθούμε στο ακάματο έργο των απλών ανθρώπων, και κυρίως των νησιωτών μας, που παραδίδουν διαρκή μαθήματα ανθρωπισμού και αλληλεγγύης προς όλον τον πολιτισμένο κόσμο,  αφ’ ετέρου, να στείλουμε ένα μήνυμα σε όλες τις χώρες, μήνυμα που χάρη στη διεθνή γλώσσα του σκίτσου μπορεί να γίνει πιο εύκολα αντιληπτό σε σχέση με άλλες μορφές παρέμβασης. Δεν είναι τυχαίο που 28 γελοιογράφοι, μέσα από ένα μωσαϊκό διαφορετικών απόψεων, ιδεολογιών, νοοτροπιών αλλά και τεχνοτροπιών και εκφραστικών μέσων, οδηγούνται σε μια κοινή συνισταμένη, εύκολα αντιληπτή στους επισκέπτες της έκθεσης».

Ο κ. Μαραγκός ευχαρίστησε θερμά τον Περιφερειάρχη κ. Γιώργο Χατζημάρκο που αγκάλιασε με ενθουσιασμό την ιδέα και βοήθησε με κάθε τρόπο, ώστε να οργανωθεί η έκθεση και ευχήθηκε να είναι καλοτάξιδη σε όλη την πορεία της ανά τα Ελληνικά νησιά μέχρι και την καρδιά της Ευρώπης

Παρόντες στην τελετή των εγκαινίων της έκθεσης ήταν ο Μητροπολίτης Ρόδου κ. Κύριλλος, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ κ. Τέρενς Κουίκ οι βουλευτές Δωδεκανήσου κκ Νεκτάριος Σαντορινιός, Δημήτρης Γάκης, Μάνος Κόνσολας και Δημήτρης Κρεμαστινός,  ο δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό, εκπρόσωποι της στρατιωτικής ηγεσίας και των σωμάτων ασφαλείας, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, των τοπικών φορέων και πλήθος κόσμου.

Στην έκθεση συμμετέχουν με 116 έργα οι: Γιάννης Καλαϊτζής, Τάσος Αναστασίου, Κώστας Βλάχος, Δημήτρης Γεωργοπάλης, Κώστας Γρηγοριάδης, Σπύρος Δερβενιώτης, Dranis –  Γιάννης Δράκος, Πάνος Ζάχαρης, Πέτρος Ζερβός, Γιάννης Ιωάννου, Μιχάλης Κουντούρης, Γιάννης Κυριακόπουλος (ΚΥΡ), Ηλίας Μακρής, Πάνος Μαραγκός, Παναγιώτης Μήλας, Βασίλης Μητρόπουλος (BAS), Κώστας Μητρόπουλος, Παναγιώτης Μητσομπόνος, Έφη Ξένου, Βασίλης Παπαγεωργίου, Βαγγέλης Παυλίδης, Ανδρέας Πετρουλάκης, Κωνσταντίνος Ρουγγέρης, Soloup, Στάθης (Σταυρόπουλος), Μαρία Τζαμπούρα, Δημήτρης Χαντζόπουλος, Βαγγέλης Χερουβείμ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι λίγο πριν τα εγκαίνια της έκθεσης, ο Περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος, υποδεχόμενος τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο στο γραφείο του στην Περιφέρεια, του χάρισε μια ειδική για την περίσταση, επετειακή έκδοση  του αυθεντικού φωτογραφικού λευκώματος – ντοκουμέντο, από τον εορτασμό της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου στον εθνικό κορμό.

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ κ. ΓΙΩΡΓΟΥ ΧΑΤΖΗΜΑΡΚΟΥ

ΣΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ 28 ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΚΙΤΣΟΓΡΑΦΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ

Ρόδος, 7 Μαρτίου 2016

Εξοχότατε,

Κυρίες και κύριοι,

Το κοινό περί δικαίου αίσθημα.

Έτσι όπως αυτό, διαμορφώθηκε από τις αρχές του Διαφωτισμού και τις αξίες της Δημοκρατίας,  στον πολιτισμό του Δυτικού κόσμου, ο οποίος άνθησε ακριβώς επειδή επέτρεψε στον άνθρωπο να σκέφτεται ελεύθερα και να αμφισβητεί.

Να αντιλαμβάνεται τους θεσμούς και τις ιδέες ως ζωντανούς οργανισμούς οι οποίοι υπάρχουν αν επιβεβαιώνονται διαρκώς από την πράξη, από την στάση απέναντι στα διλλήμματα που θέτει η πραγματικότητα.

Αυτό το αίσθημα περί δικαίου υπερασπίζονται με την πράξη τους οι νησιώτες μας.

Την Ευρώπη εκπροσωπούν με την στάση τους απέναντι στους πρόσφυγες

Το ίδιο αίσθημα αποτυπώνουν οι έλληνες σκιτσογράφοι. Τη συλλογική συνείδηση της Ευρώπης για το προσφυγικό αφυπνίζουν με την αιχμή της πένας τους.

Γι αυτό το λόγο, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου επέλεξε να στείλει την πολιτική της δήλωση για το προσφυγικό ζήτημα στα κέντρα λήψης των αποφάσεων στις Βρυξέλλες,  μέσα από αυτή την έκθεση.

Με την γλώσσα των σκιτσογράφων που ξεπερνάει κάθε εμπόδιο για να μιλήσει δυνατά, εκφράζοντας όσα πολλοί μπορεί να σκέφτονται, αλλά κανείς δεν μπορεί να πει.

Αποκαλύπτοντας το «υπονοούμενο»,- όπως μόνο το σκίτσο μπορεί- , σχετικά με την αντιμετώπιση αυτής της τεράστιας ανθρωπιστικής κρίσης.

Θέτοντας το αξιακό ερώτημα στο οποίο η Ευρωπαική Ένωση δεν απάντησε ακόμη, αλλά ο λαός μας απάντησε με τρόπο αυθόρμητο.

Παρά την τεράστια πίεση που δέχεται, απάντησε με «αλληλεγγύη».

Όπως ορίζει ο ευρωπαικός πολιτισμός που υπερασπιζόμαστε

Αυτό που ζητάμε σήμερα να θυμηθεί και να πράξει όλη η Ευρωπαική οικογένεια για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος.

Ζήτημα το οποίο δοκιμάζει, πέραν όλων των άλλων, – και το πολιτικό ήθος που θα έχει η Ε.Ε όταν κλείσει αυτός ο περιπετειώδης κύκλος που βιώνει και ανοίξει ο επόμενος.

Η έκθεση αυτή που αγκάλιασε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ξεκινάει το ταξίδι της από τη Ρόδο, μετά  στη Λέρο και το Αγαθονήσι για να ανεφοδιαστεί με τον ισχυρό συμβολισμό του για το προσφυγικό, για να μεταφερθεί στην Αθήνα και να καταλήξει στις Βρυξέλλες.

Με κύριο στόχο να μεταφέρει στην ευρωπαική κοινή γνώμη όσα δεν έχουν ακούσει από τη δική μας πλευρά.

Από τα νησιά μας, που βιώνουν την προσφυγική κρίση με την πραγματικότητα των ανθρώπων που φτάνουν εξαθλιωμένοι, στέλνουμε παντού την ελληνική αφήγηση της  ιστορίας.

Ειπωμένη από το πιο άτακτο παιδί του Διαφωτισμού, από τον πιο απρόβλεπτο και αιχμηρό σχολιαστή της Δημοκρατίας.

Με το σκίτσο.

Την γελοιογραφία που μέσα από τις παραμορφώσεις λειτουργεί ως καθρέφτης για την πλευρά του συλλογικού εαυτού που δεν θέλουμε να δούμε.

Όμως οφείλουμε να το κάνουμε.

Η Ευρώπη οφείλει να τον δει και να τον εκπαιδεύσει ξανά αυτόν τον εαυτό, εάν θέλει να παραμείνουν ζωντανές οι αξίες πάνω στις οποίες δομήθηκε.

Αξίες οι οποίες σε έναν κόσμο που γίνεται πάλι εξαιρετικά αβέβαιος της επιτρέπουν να έχει έναν προσανατολισμό.

Και κυρίως να διατηρήσει τα βασικά υλικά για το πιο ισχυρό της συγκριτικό πλεονέκτημα.

Ότι παράγει πολιτισμό και κώδικες πανανθρώπινης συνεννόησης.

Σας ευχαριστώ

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΡΟΔΟΥ ΦΩΤΗ ΧΑΤΖΗΔΙΑΚΟΥ

Εξοχότατε  κύριε Πρόεδρε της Ελληνικής Δημοκρατίας,

Αποτελεί εξαιρετική τιμή για τα Δωδεκάνησα και ιδιαίτερα για το νησί μας, τη Ρόδο, την πρωτεύουσα του Νομού, που  τιμάτε σήμερα με την παρουσία σας, τον εορτασμό για την 68η επέτειο της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου στην Ελλάδα.

Στα πολιτικά και πολεμικά γεγονότα, που σφράγισαν την μοίρα της σύγχρονης Ελλάδας, ήταν και το Δωδεκανησιακό ζήτημα. Τα Δωδεκάνησα ήδη από τα χρόνια του Ομήρου Ελληνικά, είχαν συνδέσει άρρηκτα επί χιλιετίες την ιστορία τους με την ιστορία της Ελλάδας, δεμένα με τις τύχες του Ελληνισμού. Εν τούτοις, μετά από 640 χρόνια σκλαβιάς από αλλεπάλληλους κατακτητές, μόλις το 1947 ενσωματώθηκαν στο ελληνικό κράτος. Οι Δωδεκανήσιοι όπου γης, με την δύναμη της ορθόδοξης τους πίστης και της ελληνικής γλώσσας, δεν έπαυσαν να ζητούν να επανέλθουν τα νησιά τους στη Μητέρα-Πατρίδα,  στηρίζοντας το αίτημά τους και στο διεθνές δόγμα της αυτοδιάθεσης.

Στις 10 Φεβρουαρίου 1947 υπογράφηκε στο Παρίσι η Συνθήκη Ειρήνης σύμφωνα με την οποία τα Δωδεκάνησα αποδόθηκαν στην Ελλάδα. Η τελετή παράδοσης των Δωδεκανήσων στην Ελλάδα από τις βρετανικές αρχές έγινε στις 31 Μαρτίου 1947 στη Ρόδο. Πρώτος διοικητής των Δωδεκανήσων ανέλαβε ο αντιναύαρχος Περικλής Ιωαννίδης, με πολιτικό σύμβουλο τον πανεπιστημιακό και δικαστικό Μιχαήλ Στασινόπουλο, μετέπειτα  Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, ο οποίος διηγείται:

« Η τελετή έπαρσης της ελληνικής σημαίας τελείωσε, πολλοί έμειναν να κοιτούν ακόμα αχόρταγα τη σημαία μας να κυματίζει, ποιος ξέρει εκείνη τη μέρα, ως το βράδυ, πόσες φορές να ξαναγύρισαν σ’ αυτό το μέρος για να την καμαρώσουν και πάλι». Η επίσημη τελετή της ενσωμάτωσης έγινε στις 7 Μαρτίου 1948.

Εξοχότατε κύριε  Πρόεδρε,

Η  ιστορία κάθε τόπου κληροδοτεί αξίες και διδάγματα, τα οποία πρέπει να αποτελούν τον φάρο  και να καθοδηγούν τις επόμενες γενιές  στους στόχους και στα οράματά τους. Αν αναστοχαστούμε την αξία των ιστορικών γεγονότων της Ελλάδας και τις δυνατότητες του ΄Εθνους μας, αποκαλύπτονται τα όρια, οι αντοχές και  οι ύψιστες αρετές του λαού μας. Οι  αξίες  της φιλοπατρίας, της θυσίας και της ελευθερίας είναι συνυφασμένες με την ταυτότητα των  Ελλήνων. Η ανθρωπιά, το φιλότιμο και η αλληλεγγύη αποτελούν θεμελιώδεις συνισταμένες, που διαχρονικά καλλιεργήθηκαν και κληροδοτήθηκαν από τους προγόνους μας γενεές γενεών μέχρι σήμερα. Η Ρόδος είναι ένα νησί, που η Ιστορία έχει καταγράψει τις αρετές αυτές των πολιτών του, αλλά και τις εξαιρετικές επιδόσεις τους στους τομείς της οικονομίας και της ανάπτυξης.

Η αποτίμηση του παρόντος και η πρόβλεψη του μέλλοντος για την χώρα μας και βέβαια για τα νησιά μας, που καλούνται να διαχειριστούν τις ροές των προσφύγων που δεν έχουν τελειωμό, είναι μια νέα γεωπολιτική πρόκληση,  που η διεθνής κοινότητα πρέπει να αντιμετωπίσει μέσα από το μέγεθος των παγκόσμιων αλλαγών που επιχειρούνται σήμερα. H ανθρώπινη τραγωδία που εξελίσσεται στις ελληνικές θάλασσες, είναι ένα υπερβολικά βαρύ φορτίο. Η Ελλάδα και τα νησιά μας καθίστανται μέρος της προσπάθειας για ανθρωπιστική λύση του προσφυγικού ζητήματος. Οι πόλεμοι που γίνονται  σε χώρες της Ασίας, θέτουν τον κόσμο στα πρόθυρα μιας παγκόσμιας θρησκευτικής και πολιτισμικής σύγκρουσης. Η μετακίνηση τεράστιων πληθυσμών προς χώρες της Δύσης αποτελεί βασικό πρόβλημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που προσπαθεί να επιλύσει το ανθρώπινο δράμα. Η ανάγκη για την παγκόσμια ειρήνη αποτελεί ύψιστο ανθρωπιστικό καθήκον για το καλό της ανθρωπότητας.

Εξοχότατε κύριε Πρόεδρε,

Η Ρόδος σας υποδέχεται σήμερα με αισθήματα χαράς και με την πεποίθηση, ότι η ρεαλιστική και δυναμική σας παρουσία ως εγγυητή της Δημοκρατίας και η προσήλωση σας στους δημοκρατικούς θεσμούς συμβάλλουν καθοριστικά στην εθνική μας προσπάθεια και σφυρηλατούν την εθνική μας ενότητα.

Θα κλείσω τον χαιρετισμό μου με ένα απόσπασμα του αείμνηστου Ροδίτη δασκάλου Φώτη Βαρέλη, από τον πανηγυρικό που εκφώνησε στον εορτασμό των 40 χρόνων της  επετείου της Ενσωμάτωσης,  παρουσία του τότε Προέδρου της Δημοκρατίας    κ. Χρήστου Σαρτζετάκη, που είναι επίκαιρο σήμερα, όσο και τότε που απελευθερώθηκαν τα Δωδεκάνησα.

«Ξέρετε τι είπα όταν άκουσα πως μπορούσα να πάω σε πατρίδα ελεύθερη; Χρειάζονταν, άραγε, να σπαραχτεί όλη η γη, να σκαφτούν απ’ τα θεμέλια και να γίνουν πέτρες σκόρπιες χιλιάδες πολιτείες; να πήξει αίμα ανακατεμένο με χώμα και μάτια και μαλλιά; να γεμίσουν κόκαλα οι κάμποι κι οι ρεματιές… για να ξημερώσει τούτη η μέρα για μένα; Μια λευτεριά Θεέ μου, πληρωμένη πολύ ακριβά. Γιατί εγώ το είδα και το ‘ζησα και τ’ ομολογώ. Πως ο τρανταγμός αυτός της γης ολόκληρης με πέταξε ορθό από τον ύπνο μου και μου ‘πε : Είσαι ελεύθερος. Κράτησε όσο μπορείς, ζήσε, κι αν ζήσεις θα πας σε τόπο ελεύθερο πια». Το ίδιο ελπίζουν και οι σημερινοί πρόσφυγες.

Εξοχότατε κ. Πρόεδρε,

Σας παρακαλούμε ως ένδειξη σεβασμού και τιμής, να δεχθείτε από τον Δήμο Ρόδου μαζί με τις ευχαριστίες μας, το έργο του σπουδαίου Ρόδιου γλύπτη-κεραμίστα, Κώστα Νεοφύτου με την ονομασία «Θαλασσινό».

 Ο Δήμαρχος Ρόδου

ΦΩΤΗΣ ΧΑΤΖΗΔΙΑΚΟΣ     

Δήλωση του Δημήτρη Γάκη στα εγκαίνια της Έκθεσης σκίτσων «το Μετέωρο Βήμα» για το προσφυγικό, που πραγματοποιήθηκε στη Ρόδο στις 7 Μαρτίου 2016

«Έκθεση πολιτισμού και ανθρωπιάς, προσφορά συναισθημάτων και ελπίδας. Ένα εικαστικό άλμα για την Ευρώπη της πραγματικής αλληλεγγύης»

«Η Ρόδος της Δημοκρατίας και του πολιτισμού, σήμερα γιορτάζει και προβάλει την πραγματική Δωδεκάνησο σε όλη την Ευρώπη. Μαζί με τις επετειακές εκδηλώσεις για την Ενσωμάτωση, που λάμπρυναν με την παρουσία τους χιλιάδες νέες και νέοι του νησιού, η Ρόδος φιλοξενεί την Έκθεση σκίτσων για το προσφυγικό με τον εμβληματικό τίτλο «το Μετέωρο Βήμα». Η εικαστική αυτή πρωτοβουλία, προβάλλει μέσα από τα έργα 28 Ελλήνων σκιτσογράφων το πραγματικό πρόσωπο αξιών των λαών της Ευρώπης. Η σημασία της Έκθεσης, που εγκαινιάστηκε σήμερα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είναι ένα γεγονός διεθνούς εμβέλειας που προβάλει την περιφέρεια μας στο εξωτερικό. Το ταξίδι που ξεκίνησε σήμερα, θα συνεχίσει στα νησιά του Αιγαίου και θα καταλήξει στο κέντρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στέλνοντας ένα δυνατό μήνυμα ελπίδας, ουμανισμού, αλληλεγγύης και πολιτισμού, όπως αυτό εκφράζεται μέσα από το καλλιτεχνικό έργο των Ελλήνων γελοιογράφων.

Αξίζουν θερμών συγχαρητηρίων οι διοργανωτές της Έκθεσης. Ιδιαίτερα θέλω να συγχαρώ τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιώργο  Χατζημάρκο που αμέσως αγκάλιασε την ιδέα και την έκανε έργο της Περιφέρειας και τα μέλη της Λέσχης Ελλήνων Γελοιογράφων που με το έξυπνο και ενίοτε ανατρεπτικό πενάκι τους συμβάλλουν στην ανάδειξη του προσφυγικού και του μεταναστευτικού προβλήματος που βιώνουν έντονα οι νησιώτες, σε όλο τον πλανήτη.

Τα σκίτσα του «Μετέωρου βήματος», ενδέχεται να μην μπορούν να γκρεμίσουν την κοινωνική αδικία και να λύσουν από μόνα τους αυτή την πρωτοφανή ανθρωπιστική κρίση. Όμως, μπορούν να βοηθήσουν σε μια ευρύτερη ευρωπαϊκή συναίνεση και στην κατανόηση της πραγματικής σημασίας της φράσης «είμαι αλληλέγγυος» που οι κάτοικοι της ακριτικής νησιωτικής Ελλάδας με περίσσευμα ψυχής εκδηλώνουν στο προσφυγικό».

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΡΟΔΟΥ

Θέμα: Έκθεση σκίτσων «Το Μετέωρο Βήμα»

Τα έργα τέχνης αντανακλούν την ανθρώπινη πορεία και περιπέτεια, τα αδιέξοδα της, τα υπαρξιακά της προβλήματα, αλλά συγχρόνως την δημιουργικότητα του κάθε καλλιτέχνη, που στοχεύει στην υπέρβαση και στον στοχασμό.

Η έκθεση σκίτσων «το Μετέωρο Βήμα» για το προσφυγικό, που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης του Δήμου Ρόδου στις 7 Μαρτίου 2016 με την συμμετοχή οκτώ σκιτσογράφων και εγκαινιάστηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπιο Παυλόπουλο αποτελεί την αντισυμβατική εκείνη τέχνη, που μέσα από τα 116 έργα τους στέλνει δυνατά μηνύματα πολιτισμού μέσα από την κατάθεση ενός λόγου ανορθολογικού και κριτικού και αποτελεί την συμπύκνωση της προσωπικής άποψης του σκιτσογράφου, αλλά και τον κοινό τόπο συνάντησης και επικοινωνίας των λαών της Ευρώπης για το προσφυγικό. Η έκθεση αυτή αποτελεί ενδυνάμωση απέναντι στην απειλή και τον φόβο και μας οδηγεί στην έξοδο, στην μεταμόρφωση και τον αναστοχασμό.

Θερμά συγχαρητήρια στους διοργανωτές της έκθεσης αυτής στον πρόεδρο και στα μέλη της Λέσχης Ελλήνων Γελοιογράφων, που συμβάλλουν μέσα από την τέχνη τους στην ανάδειξη της ανθρώπινης τραγωδίας, που εξελίσσεται στις ελληνικές θάλασσες και στην ανάγκη για την ενημέρωση  και την ευαισθητοποίηση  των λαών της Ευρώπης για την ανατροπή της εξαθλίωσης της ανθρώπινης υπόστασης.

Εύχομαι η έκθεση αυτή να αποτελέσει την απαρχή για μια νέα συνδιοργάνωση στον Δήμο μας της πετυχημένης διεθνούς έκθεσης γελοιογραφίας και της καθιέρωσης της ως Biennale.   

 

Ορισμένα από τα σκίτσα έχουν δημοσιευτεί

στο www.iefimerida.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.