Με επιτυχία ολοκληρώθηκε οι εκδηλώσεις του Ε.Κ.Ρ

για τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια  της έκθεσης φωτογραφίας και αφίσας από το αρχείο του Ε.Κ.Ρ, περιόδου 1983 έως 2014, στα πλαίσια του εορτασμού της Εργατικής Πρωτομαγιάς.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Σαντορινιός, ο Δήμαρχος Ρόδου, Φ. Χατζηδιάκος και ο Αντ/ρχης, Χ. Κόκκινος, καθώς και ιστορικά συνδικαλιστικά στελέχη. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η απεργιακή συγκέντρωση. Την κεντρική ομιλία έκανε ο Πρόεδρος του Ε.Κ.Ρ, Σ. Χατζησάββας, ο οποίος αναφέρθηκε στο νόημα της Εργατικής Πρωτομαγιάς και στο καθήκον που έχουν οι εργαζόμενοι να συνεχίσουν τους αγώνες, για να κρατηθούν ζωντανά τα μηνύματα της 1ης Μάη.

Στη συγκέντρωση χαιρετισμό απηύθυναν : ο Πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Γ. Γκουτζιαμάνης, ο Πρόεδρος της Α΄ΕΛΜΕ Δωδ/σου Κ. Ρακόπουλος, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο Αεροδρόμιο Φ. Λουλουδάκης και η Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο Γεν. Νοσοκομείο Ρόδου Ε. Αγγελή. Στο τέλος της συγκέντρωσης απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Σαντορινιός. Στη συνέχεια ομάδα απεργών κατευθύνθηκε σε κεντρικούς κόμβους της Ρόδου μοιράζοντας προκηρύξεις και γαρύφαλλα στους διερχόμενους οδηγούς.

Η έκθεση φωτογραφίας και αφίσας του Ε.Κ.Ρ θα συνεχίσει να λειτουργεί έως και τις 7 του Μάη, ώρες 9.00 – 14.00 το πρωί και 18.00 – 20.00 το απόγευμα.

ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ Ε.Κ.Ρ, ΣΑΒΒΑ ΧΑΤΖΗΣΑΒΒΑ,

την 1η Μάη 2015

 

          Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

          Εκ μέρους της Διοίκησης του Ε.Κ.Ρ χαιρετίζω τη σημερινή μας συγκέντρωση, για να τιμήσουμε την Εργατική Πρωτομαγιά. Για μας τους εργαζόμενους η Πρωτομαγιά είναι μία μέρα ΜΝΗΜΗΣ, ΤΙΜΗΣ και ΑΓΩΝΑ. Η 1Η ΜΑΗ καθιερώθηκε ως παγκόσμια ημέρα των εργατών, για να τιμηθούν οι νεκροί εργάτες του μακελειού στο Σικάγο το 1884, οι οποίοι διεκδικούσαν 8ωρη εργασία και καλύτερες εργασιακές συνθήκες.

              Για τους Έλληνες εργαζόμενους η Πρωτομαγιά αποτελούσε και αποτελεί σταθμό και αφετηρία μνήμης, τιμής και αγώνα για τα βασικά και θεμελιώδη εργασιακά, κοινωνικά και ασφαλιστικά δικαιώματα των δυνάμεων της εργασίας, των συνταξιούχων, των ανέργων που τα τελευταία χρόνια της κρίσης και των μνημονίων δοκιμάζονται σκληρά και βάναυσα.

          Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

         Με την φετινή Εργατική Πρωτομαγιά συμπληρώνονται 5 χρόνια οικονομικής και κοινωνικής κατακρήμνισης δημοκρα­τικών, εργασιακών, οικονομικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, με διαρκείς επιθέσεις ενάντια στους εργαζόμε­νους, στους άνεργους, στους συνταξιούχους, τους νέους και τις νέες. Οι εργατικές κατακτήσεις και τα δικαιώματα διαλύθηκαν, η κοινωνική ασφάλιση και η πρόνοια χτυπήθηκαν ανηλεώς, ο κοινωνικός ιστός απειλήθηκε, ο παραγωγικός ιστός σχεδόν διαλύθηκε, γίναμε χώρα ανέργων και πεινασμένων, με τη νέα γενιά να παίρνει ξανά τους δρόμους της ξενιτιάς. Το 8ωρο, η μόνιμη και πλήρης εργασία, δικαιώματα για τα οποία η εργατική τάξη πλήρωσε βαρύ φόρο αίματος έχουν στην πράξη καταργηθεί.

        Αυτή την ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ βρισκόμαστε στη καρδιά μιας σκληρής πολιτικής και ταξικής μάχης, ενώ ο πολιτικός εκβιασμός των «δανειστών» και το κλίμα οικονομικής ασφυξίας που δημιουργούν στοχεύουν στην πλήρη υποταγή και την ταπείνωση καθώς και στην πολιτική αποτυχία του εγχειρήματος που επέλεξε ο ελληνικός λαός.

        Στη χώρα μας, το κεφάλαιο και οι διεθνείς τοκογλύφοι, με όχημα τους κυρίαρχους κύκλους στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ επιχειρούν να πνίξουν το δικαίωμα των εργαζομένων και του Ελληνικού λαού, να αγωνίζονται να αλλάξουν τη ζωή τους και την πορεία της χώρας.

        Αυτή την ιστορική μέρα της 1ης Μάη, ενώνουμε τη φωνή μας με ολόκληρη την ελληνική κοινωνία που παλεύει ενάντια στη φτώχεια και στην εξαθλίωση, στις αδικίες, στις διακρίσεις, στη ξενοφοβία, στο ρατσισμό. Ο αγώνας των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των ανέργων συνεχίζεται με αμείωτη ένταση.

         Αυτή την ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ, στην πρώτη γραμμή της μάχης, είναι η ανατροπή των μνημονικών μέτρων, η αταλάντευτη μάχη κατά των ιδιωτικοποιήσεων, η πάλη για την ανάκτηση των δικαιωμάτων και των κατακτήσεων των εργαζομένων, η πλήρης επαναφορά του θεσμού των ΣΣΕ, η επιβίωση των άνεργων, ο έλεγχος και η αποτροπή της εργοδοτικής αυθαιρεσίας. Επιπλέον, σε κορυφαίο αίτημα πάλης των εργαζομένων, αναδεικνύεται η προστασία της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης, πολύ περισσότερο τη στιγμή που τα σενάρια της παραπέρα μείωσης των συντάξεων μπαίνουν επιτακτικά από τους πιστωτές,

Απαιτούμε εδώ και τώρα άμεση κατάργηση όλων των αντεργατικών μνημονιακών νόμων, άμεση επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και άμεση επαναφορά του θεσμού των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων      .

Διεκδικούμε αναβαθμισμένο και ουσιαστικό ρόλο των εργαζομένων, με συνδικαλιστικές ελευθερίες, συλλογική εκπροσώπηση και προστασία όλης της μισθωτής εργασίας χωρίς τείχη και διαχωρισμούς.

Παλεύουμε να μπει φρένο στη μάστιγα της ανεργίας και της αναδουλειάς,  τέλος στη μαύρη, ανασφάλιστη και απλήρωτη εργασία, στην ενοικίαση εργαζομένων και στο δουλεμπόριο ελλήνων και αλλοδαπών εργαζομένων.

Διεκδικούμε αποκατάσταση όλων των χαμένων θέσεων εργασίας, πολιτικές που θα δημιουργούν ανάπτυξη και δεν θα εντείνουν την ύφεση, εργασία με αξιοπρεπείς μισθούς και φυσικά αξιοπρεπείς συντάξεις.

Διεκδικούμε τριμερή χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος, και εύρεση νέων πόρων για τη στήριξή του. Καμία αλλαγή στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και αξιοποίηση της περιουσίας των Ταμείων.

Το μέγεθος της επίθεσης που έχουμε δεχτεί στα εργασιακά και ασφαλιστικά μας δικαιώματα επιβάλει σε ΟΛΟΥΣ τους εργαζόμενους να ενώσουμε τις δυνάμεις μας ώστε να ξανακερδίσουμε ότι χάσαμε. Για έναν κόσμο δικαιότερο, χωρίς φτώχεια, εκμετάλλευση, καταπίεση και εξαθλίωση. Για ένα κόσμο ισότητας, ευημερίας, αλληλεγγύης και κοινωνικής δικαιοσύνης.

        Τιμώντας τους πρωτοπόρους αγωνιστές του εργατικού κινήματος, όλους εκείνους που θυσιάστηκαν διαχρονικά για τα μεγάλα και ιερά δικαιώματα της τάξης μας, όλους εκείνους που υπερασπίστηκαν με την ίδια τη ζωή τους τη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, τη ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ, την ΙΣΟΤΗΤΑ, την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ και την ΕΙΡΗΝΗ, οφείλουμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ να συνεχίσουμε τον αγώνα.

 

Με ΕΝΟΤΗΤΑ και ΑΓΩΝΑ αγωνιζόμαστε για τα δίκαια αιτήματά μας, διασφαλίζουμε τα δικαιώματα μας!

    Ζήτω η Εργατική Πρωτομαγιά

1 2 3 4 5 100_1082 100_1100 100_1101 100_1103 100_1130 100_1154 100_1174 100_1193

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.