Στις 18 Μαρτίου συμπληρώθηκαν 80 χρόνια από το θάνατο του Ελευθέριου Βενιζέλου (1936) στο Παρίσι. Του πολιτικού που σημάδεψε την πολιτική ζωή της Ελλάδας σε μια ιδιαίτερα πολυτάραχη εποχή. Ήταν ο ποιητής της πολιτικής, ο μεγάλος οραματιστής, ο εμψυχωτής του λαού μας σε κρίσιμες εθνικές στιγμές. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος έκανε πραγματικότητα το εθνικό όραμα της ελληνικής φυλής. Έθεσε τα θεμέλια για μια Ελλάδα των πέντε  θαλασσών και των δύο ηπείρων, σεβαστή στους φίλους της  και υπολογίσιμη από τους εχθρούς της.

__________________ 80 ____________ __________Με τη μεγαλοσύνη και το πάθος του για την αναγέννηση της πατρίδας μας, πέρασε στο πάνθεο της ελληνικής ιστορίας ως ο άξιος ταγός της μοίρας του τόπου μας. Τις μέρες μας τα λόγια και οι παραινέσεις του Ελευθέριου Βενιζέλου είναι περισσότερο από ποτέ επίκαιρα.

Η Ρόδος έχει συνδεθεί άρρηκτα με τον Εθνάρχη Ελευθέριο Βενιζέλο όταν το Μάρτιο του 1935, κυνηγημένος από τους αντιπάλους του, έφυγε από την Ελλάδα για τη Γαλλία όπου και πέθανε τον επόμενο χρόνο. Η Ρόδος ήταν το τελευταίο κομμάτι ελληνικής γης που τον αποχαιρέτισε σ’ αυτό το, χωρίς επιστροφή, ταξίδι του.

Ταξιδεύοντας από την Κρήτη για την Ιταλία, έφθασε στη Ρόδο στις 15 Μαρτίου 1935 και στις 17 έφυγε για το εξωτερικό.

Η μνήμη του Εθνάρχη Ελευθέριου Βενιζέλου θα τιμηθεί από το Δήμο Ρόδου και την Αδελφότητα Κρητών την Κυριακή 27 Μαρτίου.

Το πρωί θα γίνει επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου Ρόδου (Μητρόπολη). Για τον Ελευθέριο Βενιζέλο θα μιλήσει ο ποιητής – συγγραφέας Βαγγέλης Κιαγιαδάκης που θα έρθει από το Ρέθυμνο. Στη συνέχεια θα γίνει κατάθεση στεφάνων στον ανδριάντα του Ελευθέριου Βενιζέλου από το Δήμαρχο Ρόδου Φώτη Χατζηδιάκο και τον Πρόεδρο της Αδελφότητας Κρητών Γιάννη Νιωτάκη. Αμέσως μετά θα προσφερθεί κρητικό κέρασμα στη Στέγη της Αδελφότητας Κρητών (Πατρ. Αθηναγόρα 28 Ρόδος).

Την ίδια μέρα, Κυριακή 27/3, θα γίνει στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου στις οκτώμισι το βράδυ η εκδήλωση «Ελευθέριος Βενιζέλος – η ζωή του», ένα αφιέρωμα στα γεγονότα που σημάδεψαν τη ζωή του μεγάλου Έλληνα οραματιστή. Η εκδήλωση αυτή στηρίζεται στο βιβλίο του Βαγγέλη Κιαγιαδάκη «Ελευθέριος Βενιζέλος – γεγονότα που σημάδεψαν τη ζωή του». Θα συμμετέχουν η Ομάδα Ριζίτικου τραγουδιού της Αδελφότητας, μέλη της Θεατρικής Ομάδας, η χορευτική ομάδα «οι Σταυραετοί» καθώς και ο δάσκαλος της μουσικής Γιώργος Παραγυιός. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό. Οι εκδηλώσεις για τον Ελευθέριο Βενιζέλο θα είναι υπό την αιγίδα του Δήμου Ρόδου.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.