ΘΕΜΑ: Ανανέωση ισχύος απόφασης Εισόδου – Εξόδου από Λέρο

Η Λέρος, με τη συμβολή πολλών παραγόντων έχει καθιερωθεί ως ένας νέος προορισμός οργανωμένων κρουαζιερών και ημερήσιων εκδρομών με ασφαλή λιμάνια για το θαλάσσιο τουρισμό. Πολλές πλοιοκτήτριες εταιρείες έχουν ήδη προγραμματίσει τις προσεγγίσεις των πλοίων τους, με δεδομένη και την ανανέωση ισχύος της απόφασης εισόδου εξόδου από τη Λέρο.

Επειδή με το υπ. αρ. ΦΕΚ 2264/21.08.2014 έπαψε να ισχύει από 30/10/2014 η προσωρινή είσοδος και έξοδος από το λιμάνι της Αγίας Μαρίνας Λέρου, τίθεται σοβαρό πρόβλημα με τη δρομολόγηση των εν λόγω προσεγγίσεων. Οι εγκρίσεις για την επαναφορά αυτού του καθεστώτος, παρά τα αλλεπάλληλα αιτήματα μας, βλέπουμε πως είναι ανησυχητικά χρονοβόρες. Η υπάρχουσα κατ εξαίρεση διευκόλυνση μέσω Αστυνομικού Τμήματος Λέρου, έχει σοβαρά προβλήματα καθώς ο χρόνος που απαιτείται ώσπου να υπογράψει ο αρμόδιος Ταξίαρχος την κατ εξαίρεση έγκριση είναι απροσδιόριστος από 3-5 ώρες εντός ωραρίου, ίσως και την επομένη ημέρα, ενώ όταν είναι Σαββατοκύριακο, που τότε έχουμε και τις περισσότερες αφίξεις, η έγκριση είναι ανέφικτη. Όλο αυτό, ως εκ τούτου, προκαλεί μια ανασφάλεια και ενδεχόμενη ακύρωση στη διεκπεραίωση της διεξαγωγής της εισόδου ή εξόδου.

Το αίσθημα που επικρατεί σε όλους μας είναι αυτό της απογοήτευσης, αφού για άλλη μια φορά ο κρατικός μηχανισμός στέκεται ανήμπορος να υπερασπιστεί τη νησιωτική μας ιδιαιτερότητα. Βιώνουμε καθημερινά την απόλυτη ισοπέδωση της τουριστικής ανάπτυξης του νησιού μας, όχι επειδή εμείς μένουμε άπραγοι, αλλά λόγω της γραφειοκρατικής κωλυσιεργίας που έχει ως επακόλουθο την κορύφωση της αγωνίας των τοπικών επιχειρήσεων και το δίλημμα των ανθρώπων να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους ή να μεταναστεύσουν.  Όπως αντιλαμβάνεστε, όσο περνάει ο καιρός, η Λέρος θα είναι πλέον πρακτικά αδύνατο να συμπεριληφθεί στα προγράμματα τακτικών προσεγγίσεων κρουαζιέρων. Περιθώρια για λάθη δεν υπάρχουν. Η βιωσιμότητα του νησιού μας και των κατοίκων του στηρίζεται στον τουρισμό. Σας παρακαλούμε λοιπόν, αντιλαμβανόμενοι τη δύσκολη κατάσταση την οποία διανύει η χώρα μας, όπως προβείτε στις απαραίτητες από μέρους σας ενέργειες, ώστε η πύλη εισόδου εξόδου να λειτουργήσει το συντομότερο δυνατό και να μπορέσει να επέλθει η οικονομική και τουριστική ανάπτυξη του νησιού μας.

 

Με εκτίμηση

Ο Δήμαρχος Λέρου

 

Κόλιας Μιχαήλ

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.