Δραματικές διαστάσεις φέρεται να λαμβάνει η χρήση ναρκωτικών ουσιών σε νησιά της Δωδεκανήσου, σύμφωνα με όσα προκύπτουν από το σχετικό ρεπορτάζ που διενέργησε η Ηλεκτρονική Εφημερίδα της Δωδεκανήσου www.blackmonday.gr.

Στον ΟΚΑΝΑ της Ρόδου, κατά τη διάρκεια πραγματοποίησης του πρώτου μέρους της έρευνας

Στον ΟΚΑΝΑ της Ρόδου, κατά τη διάρκεια πραγματοποίησης του πρώτου μέρους της έρευνας

Βάσει των στοιχείων που προκύπτουν, ύστερα από επικοινωνία με αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες της Δωδεκανήσου και παρότι δεν υπάρχουν επίσημα καταγεγραμμένα στοιχεία, φαίνεται ο αριθμός των κατοίκων – μόνο στο νησί της Ρόδου – που έχουν κάνει χρήση ναρκωτικών ουσιών, να ξεπερνά τις 2.000 (!).

Ο πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ Νευρολόγος – Ψυχίατρος Ευάγγελος Καφετζόπουλος, με αφορμή την επίσκεψή του στη Ρόδο, είχε μιλήσει αποκλειστικά στο www.blackmonday.gr, και είχε υποστηρίξει ότι σύμφωνα με διεθνή στοιχεία οι χρήστες ναρκωτικών ουσιών είναι διπλάσιοι απ’ αυτούς που αιτούνται συνήθως θεραπεία, δηλαδή εάν στη Ρόδο αιτούνται θεραπεία 250 άτομα, 500 περίπου κάνουν χρήση ναρκωτικών.

Παρ’ όλα αυτά, ανώτατα στελέχη συναρμόδιων Υπηρεσιών, που επιθυμούν να κρατήσουν την ανωνυμία τους, ξεκαθαρίζουν ότι καταγράφεται έξαρση στη χρήση ναρκωτικών ουσιών σε νησιά όπως η Ρόδος, η Κάλυμνος, η Κάσος και η Κάρπαθος (σε σχέση και με τον πληθυσμό των νησιών). Ο αριθμός δε των χρηστών, μόνο στο νησί της Ρόδου, φαίνεται να προσεγγίζει τα 2.000 άτομα (!).

Τι είχε δηλώσει ο πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ;

Ο πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Ρόδο

Ο πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Ρόδο

Σύμφωνα με τον κ. Καφετζόπουλο, η Ρόδος έχει ορισμένες ιδιομορφίες σε ότι αφορά στους χρήστες ναρκωτικών ουσιών. Υπάρχει αυξημένος αριθμός χρηστών που κάνουν ενδοφλέβια χρήση, η οποία ξεκίνησε πολύ νωρίτερα απ’  ότι στην Αθήνα και στις μεγάλες πόλεις. Η ενδοφλέβια χρήση, στις υπόλοιπες πόλεις, ξεκίνησε ως αποτέλεσμα της κρίσης, ενώ στη Ρόδο ξεκίνησε πολλά χρόνια πριν και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα, παρότι στην υπόλοιπη Ελλάδα, καταγράφεται κάμψη.

Η χρήση ναρκωτικών

Η πρώτη επαφή με τα ναρκωτικά φέρεται να καταγράφεται σε ηλικία 14, 15, 16 ετών, δηλαδή στην εφηβεία και σύμφωνα με εμπειρικές μελέτες εκδηλώνεται σε οικογένειες που αντιμετωπίζουν προβλήματα. Βάσει δε, διεθνών στοιχείων, οι χρήστες ναρκωτικών είναι οι διπλάσιοι απ’ αυτούς που αιτούνται συνήθως θεραπεία.

Η λίστα αναμονής

Η υπεύθυνη του ΟΚΑΝΑ, σε δηλώσεις της στο blackmonday.gr

Η υπεύθυνη του ΟΚΑΝΑ, σε δηλώσεις της στο blackmonday.gr

Κατά τα όσα είχε δηλώσει στο www.blackmonday.gr η Υπεύθυνη της Μονάδας του ΟΚΑΝΑ στη Ρόδο, παιδοψυχίατρος Coelho Emilio Regina, στο πρόγραμμα του ΟΚΑΝΑ συμμετέχουν 150 άτομα και στη λίστα αναμονής περιμένουν 30 με 40 άτομα, τα οποία έχουν υποβάλλει αιτήσεις το 2013 και το 2014.

ΠΗΓΗ: Black Monday.gr

* Το ρεπορτάζ παρουσιάζεται με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών

Άξονες δράσης κατά των ναρκωτικών

καταθέτει ο κ. Στέφανος Δράκος

Αύριο, 26 Ιουνίου 2015, μνημονεύεται η Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών και της Παράνομης Διακίνησής τους, η οποία καθιερώθηκε στις 7 Δεκεμβρίου 1987, από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Η κοινωνία οφείλει να ευαισθητοποιηθεί και να συνδράμει στη διάδοση του μηνύματος κατά της χρήσης ναρκωτικών ουσιών, των επιπτώσεών τους, καθώς και της πάταξης του εγκληματικού φαινομένου της διακίνησής τους.

Η διακίνηση και χρήση ναρκωτικών ουσιών μαστίζει τα νησιά της Δωδεκανήσου, άλλα περισσότερο και άλλα λιγότερο. Η ουσία όμως, είναι ότι τα παιδιά μας τίθενται σε κίνδυνο.

Τα νούμερα είναι αμείλικτα και η πραγματικότητα σοκάρει. Βάσει επίσημων στοιχείων από τον ΟΗΕ, 210 εκ. άνθρωποι, από 15 έως και 64 ετών, περίπου το 5% του παγκόσμιου πληθυσμού, έχει κάνει χρήση ναρκωτικών ουσιών. Οι θάνατοι ξεπερνούν τις 200.000. Στην Ελλάδα, από το 1995 έως το πρώτο τρίμηνο του 2011, έχασαν τη ζωή τους 6.467 άνθρωποι.

Επίσημα στοιχεία για την κατάσταση στα Δωδεκάνησα δεν υπάρχουν, αλλά σύμφωνα με τα όσα προκύπτουν από επαφές που πραγματοποιούμε από συναρμοδίους φορείς – υπηρεσίες, το νούμερο είναι σοκαριστικό.  

Η πραγματικότητα είναι δραματική, παρά το σημαντικό έργο που επιτελεί το ΚΕΘΕΑ, ο ΟΚΑΝΑ Ρόδου, η Αστυνομική Διεύθυνση Δωδεκανήσου, η Ελληνική Δικαιοσύνη κτλ. Η ασθένεια της χρήσης ναρκωτικών ουσιών, δεν αντιμετωπίζεται επιτυχώς. Υπάρχει επιτακτική ανάγκη άμεσης σχεδίασης και υιοθέτησης ενός άρτιου προγράμματος, για την επί της ουσίας εξάλειψη του τραγικού φαινομένου, βασιζόμενο στους κάτωθι άξονες:

  • Ανάπτυξη δράσεων διάδοσης και κατανόησης των συνεπειών χρήσης ναρκωτικών ουσιών,
  • Ενημέρωση εφήβων και ενήλικων για τις επιπτώσεις της χρήσης ναρκωτικών ουσιών,
  • Παροχή κινήτρων στην ΕΛ.ΑΣ. και καθορισμός εθνικού σχεδίου, για την καταπολέμηση της διακίνησης και χρήσης ναρκωτικών ουσιών,
  • Θεσμοθέτηση αυστηρότερων μέτρων – ποινών, έναντι της διακίνησης ναρκωτικών ουσιών,
  • Λειτουργία δομών που θα δίδουν τη δυνατότητα οριστικής απεξάρτησης των χρηστών και
  • Παροχή κινήτρων επανένταξής τους στην κοινωνία των πολιτών.

Σε πρώτη φάση δε, θα πρέπει να υπάρξει καταγραφή του ποσοστού του πληθυσμού που προχωρά σε χρήση ναρκωτικών ουσιών, διασφαλίζοντας σε κάθε περίπτωση τα προσωπικά δεδομένα. Άλλωστε, οι χρήστες ναρκωτικών ουσιών, είναι ασθενείς και ως τέτοιοι θα πρέπει να αντιμετωπίζονται. Πέραν των άλλων, διαπιστώνεται και η ανάπτυξη σοβαρότατων ασθενειών μεταξύ των χρηστών, μεταδιδόμενες και συνήθως μη αναστρέψιμες.

Η ανάγκη για δράση είναι επιτακτική.

Στέφανος Δράκος

Πολιτευτής Δωδεκανήσου ΝΔ

Δημοτικός Σύμβουλος Ρόδου

Δρ Πολιτικός Μηχανικός ΑΠ

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.