Επιστολή προς τον Πρωθυπουργό της χώρας Αλέξη Τσίπρα, απέστειλε η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Έμπορων Δωδεκανήσου ζητώντας την άμεση ακύρωση της κοινής Υπουργικής Απόφασης για την κατάργηση των συντελεστών ΦΠΑ στη Ρόδο.

Την επιστολή συνυπογράφουν 20 σωματεία και σύλλογοι από τα Δωδεκάνησα.

Αξίζει να σημειωθεί πως στην επιστολή γίνεται εκτενής αναφορά στις δεσμεύσεις που είχε ανακοινώσει κατά την προεκλογική του ομιλία στη Ρόδο, ο ίδιος ο ΠΘ τον Γενάρη του 2015.

Μεταξύ των άλλων γίνεται μνεία στην σχετική Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τον υπολογισμό της υστέρησης εισπραξιμότητας ΦΠΑ στις χώρες της ΕΕ, τα αποτελέσματα της οποίας  καταδεικνύουν πως η αύξηση του ΦΠΑ σε περιόδους ύφεσης και χαμηλής οικονομικής επίδοσης μονό αρνητικά αποτελέσματα μπορεί να επιφέρει στην εκάστοτε Εθνική Οικονομία.

Η επιστολή

Προς:

Πρωθυπουργό της Ελλάδος

κ. Αλέξη Τσίπρα

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Σας θυμίζουμε ότι το ειδικό καθεστώς του Φ.Π.Α. στα νησιά μας αποτελούσε μοναδικό μετρό υπέρ της νησιωτικότητας μας και άμβλυνε εν μέρει τις ανισότητες ανάμεσα στα απομακρυσμένα νησιά και την υπόλοιπη Ελλάδα, η δε κατάργηση του ήρθε να ακυρώσει όσα εσείς ο ίδιος είχατε δεσμευτεί κατά την προεκλογική σας ομιλία στην πρωτεύουσα της Δωδεκανήσου, προβάλλοντας τότε «Εθνικά, Κοινωνικά, Οικονομικά και Γεωπολιτικά κριτήρια».

            Στις 28/09/2015 έκπληκτοι ενημερωθήκαμε δια του τύπου πως πρόκειται να εκδοθεί υπουργική απόφαση συμφώνα με την όποια, η Ρόδος από 01/10/2015 δεν θα έχει πλέον μειωμένους συντελεστές Φ.Π.Α. με την παραλογή και εξωφρενική δικαιολογία πως «έχει πληθυσμό 115.940 κατοίκους και πως το 2014 είχε 2.000.000 επισκέπτες».

Ειλικρινά, αυτό αποτέλεσε το μονό μετρήσιμο και διάφανες κριτήριο με το όποιο έγινε η επιλογή των νησιών της πρώτης ομάδας;

             Η άδικη, τιμωριτική, αντιπαραγωγική και άνευ ουσίας απόφαση της κυβέρνησης σας για την κατάργηση του Φ.Π.Α. στη Ρόδο από 01/10/2015 και των λοιπών νησιών μας από 01/06/2016 θα επιφέρει μεγάλο πλήγμα στην οικονομία, την διαβίωση των κάτοικων άλλα και στο τουριστικό μας προϊόν.

             Η πλειοψηφία του Δωδεκανησιακού λάου πιστεύοντας στις φρούδες ελπίδες όπως αποδεδείχθηκαν οι εξαγγελίες και οι υποσχέσεις σας κατά την προεκλογική ομιλία σας τον Ιανουαρίου του 2015 από την Ρόδο, σας έδειξαν έμπρακτα την εμπιστοσύνη τους και στις δυο εκλογικές αναμετρήσεις. Να σας υπενθυμίσουμε πως τότε είχατε προτάξει το εξής: « Η κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α. θα κλείσει κάθε συζήτηση για αύξηση του Φ.Π.Α. στις νησιώτικες περιοχές από τις 26 Γενάρη».  Δεν είχαμε καταλάβει ότι η αναφορά σας ήταν για την κατάργηση του.

            Με την κατάργηση του μειωμένου συντελεστή, τώρα φοβουμαστέ ότι αυτό θα δώσει και την χαριστική βολή για περαιτέρω απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα άλλα και μαζικό κλείσιμο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που είχαν καταφέρει να επιβιώσουν από την λαίλαπα των τελευταίων ετών.

            Σας υπενθυμίζουμε ότι για την μετακίνηση ακτοπλοϊκώς από τα νησιά των Δωδεκανήσων στην Πρωτεύουσα (Πειραιά)  χρειάζονται από ΔΕΚΑ (10) μέχρι και ΕΙΚΟΣΙΠΕΝΤΕ  (25) ώρες εάν οι καιρικές συνθήκες είναι ευνοϊκές. Παράλληλα να σας υπενθυμίσουμε πως απέναντι από τα τουριστικά νησιά μας, η Τουρκιά δημιουργεί αφορολόγητες οικονομικές ζώνες με ΜΗΔΕΝΙΚΟ συντελεστή Φ.Π.Α.!

Σήμερα λαμβάνουμε το θάρρος να ρωτήσουμε τα εξής:

Μήπως ξεχάσατε τα περί μεταφορικού ισοδυνάμου και την αντιστοίχηση του μεταφορικού κόστους για εμπορεύματα και επιβάτες προς τα νησιά, με εκείνο της Ηπειρωτικής Ελλάδας που είχατε ισχυριστεί ότι έχετε σχετική μελέτη κατά την ομιλία σας στη Ρόδο;

            Μήπως ξεχάσατε τους Ιστορικούς και Εθνικούς λόγους για τους οποίους θεσπιστήκαν και διατηρηθήκαν τόσα χρόνια οι συντελεστές των νησιών;

            Μήπως ξεχάσατε ότι η Ρόδος έχει πρώτιστα την εποχική απασχόληση με τον τουρισμό και ότι βρίσκεται σε μια ευαίσθητη γεωγραφικά θέση με τεράστιο ανταγωνισμό;

             Υπό ποιες συνθήκες η τοπική μας κοινωνία και επιχειρηματικότητα θα μπορούν να σταθούν ισχυροί πόλοι σ’ ένα τέτοιο πλαίσιο ανταγωνιστικότητας;

            Μήπως τελικά επιθυμείτε και η Δωδεκάνησος, η ακριτική αυτή νησιωτική περιοχή που είναι από τις λιγοστές περιοχές της Ελλάδας  λαβωμένη μεν από την παρατεταμένη οικονομική κρίση εξακολουθεί να στέκεται όρθια και να παράγει στον βαθμό που μπορεί κρατικά έσοδα μέσω του τουρισμού που είναι ένας από του βασικότερους τροφοδότες της Ελληνικής Οικονομίας και να σταματήσει και αυτή να παράγει;

Σας θυμίζουμε ότι:

            Το τρίτο μνημόνιο «χτύπησε» πρώτα τα νησιά μας και αυτή τη φορά δεν έλήφθει στο ελάχιστο υπ’ όψιν η συνταγματική κατοχύρωση της νησιωτικότητας.

Άλλωστε, η Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τον υπολογισμό της υστέρησης εισπραξιμότητας ΦΠΑ στις χώρες της ΕΕ («Study to quantify and analyse the VAT Gap in the EU-27 Member States, 2013), καταλήγει στα εξής συμπεράσματα:

        – Η αύξηση του ΦΠΑ σε περιόδους ύφεσης και χαμηλής οικονομικής επίδοσης οδηγεί σε χαμηλότερα φορολογικά έσοδα.

        – Η αύξηση του ΦΠΑ χωρίς την ενίσχυση και εκσυγχρονισμό του φορολογικού μηχανισμού οδηγεί σε πολλαπλασιασμό της φοροδιαφυγής.

       – Η αύξηση του ΦΠΑ κατά 1 ποσοστιαία μονάδα οδηγεί σε μείωση 0,7 του συντελεστή συμμόρφωσης των επιχειρήσεων.»

Σας καλούμε να σταθείτε στο ύψος της εντιμότητας του λόγου σας, όπως είχατε δεσμευτεί ενώπιου του Ροδιακού λαού στις 15 Ιανουαρίου 2015 και  να ακυρωθεί άμεσα η άδικη και τιμωριτική Υπουργική απόφαση υπ’ αριθμόν 0010707/ΕΞ/2015/29.09.2015 για την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, μία απόφαση που αποτελεί και την ταφόπλακα της τοπικής μας οικονομίας.

Ειδάλλως η 15η Ιανουαρίου 2015 θα σας κυνηγάει εφ’ όρου ζωής.

Εκ του Δ.Σ. της Ο.Ε.Β.Ε.Δ.

Ο ΠρόεδροςΟ Γραμματέας
Νικόλαος Τσούλλος        Γεώργιος Πάγκαλης

Την επιστολή συνυπογράφουν:  

1)Σύλλογος Αργυροχρυσοχόων – Ωρολογοποιών – Ωρολογοπωλών

2) Σύνδεσμος Εγκαταστατών Υδραυλικών Νομού Δωδεκανήσου

3) Σωματείο Ιδιοκτήτων Ξένων Γλωσσών Νομού Δωδεκανήσου

4) Σωματείο Εστιατόρων Νομού Δωδεκανήσου

5) Σύνδεσμος Εργολάβων Ηλεκτρολόγων Νομού Δωδεκανήσου

6) Σωματείο Ιδιοκτήτων Μηχανημάτων Χωματουργικών Έργων Νήσου Ρόδου

7) Σύλλογος Εργολάβων Ελαιοχρωματιστών Νομού Δωδεκανήσου

8) Σύλλογος Επαγγελματιών Αισθητικών Περιποίησης Άκρων – Ονυχοπλαστικών  Νομού Δωδεκανήσου

9) Ένωση Κατασκευαστών Αλουμινίου και Σιδήρου Νομού Δωδεκανήσου

10) Ένωση Επιχειρηματιών Γραφείων Ενοικιάσεως Αυτοκίνητων

11) Σύλλογος Καταστηματαρχών Κομμωτών – Κουρεών Νομού Δωδεκανήσου

12) Σωματείο Εστιατόρων Καλύμνου

13) Σύλλογος Επισκευαστών Αμαξωμάτων Βαφέων Αυτοκίνητων και Συναφών Επαγγελμάτων Νήσου Ρόδου

14) Ένωση Επαγγελματιών Πρακτόρων Παιχνιδιών Πρόγνωσης ΟΠΑΠ Νομού Δωδεκανήσου

15) Σύλλογος Διαμεσολαβούντων στην Ιδιωτική Ασφάλιση «ΙΣΧΥΗΣ»

16) Σύλλογος Καφεζυθεστιατόρων Λέρου

17) Σύλλογος Αργυροχρυσοχόων Κω – Νισύρου – Καλύμνου

18) Επαγγελματικό Σωματείων Ιδιοκτήτων Ταξί Καλύμνου

19) Σωματείο Αδειούχων Ηλεκτρολόγων Επαρχίας Καλύμνου

20) Επαγγελματικό Σωματείο Ιδιοκτήτων Φροντιστηρίου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου

21) Σύλλογος Επαγγελματιών Αισθητικών Νοτίου Αιγαίου (Δωδεκανήσου και Κυκλάδων).

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.