ΗΛΙΑΚΕΙΑ 2016: Τιμή και μνήμη στην Κάρπαθο, για τον Κώστα Ηλιάκη

Με τη δέουσα λαμπρότητα πραγματοποιήθηκε στην Κάρπαθο, η εκδήλωση τιμής και μνήμης, που συνδιοργάνωσε η Πολεμική Αεροπορία, ο Δήμος Καρπάθου και ο Δήμος Χανίων, με αφορμή τη συμπλήρωση δέκα ετών από το θάνατο του ήρωα Σμηναγού Κώστα Ηλιάκη. 

ΚΑΡΠΑΘΟΣ ΗΛΙΑΚΕΙΑ

Η εκδήλωση, πραγματοποιήθηκε στο χώρο του μνημείου του, που βρίσκεται στα Πηγάδια Καρπάθου και σε αυτή συμμετείχε, ως εκπρόσωπος του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη, ο Γραμματέας Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Λευτέρης Αυγενάκης. Στην εκδήλωση, παρέστη και ο Πολιτευτής της Νέας Δημοκρατίας στα Δωδεκάνησα Στέφανος Δράκος. Η εκδήλωση τιμής και μνήμης, ξεκίνησε στις 12.00 με επιμνημόσυνη δέηση, ακολούθησαν ομιλίες, καταθέσεις στεφάνων, ενός λεπτού σιγή και ο εθνικός ύμνος.

ΗΛΙΑΚΕΙΑ ΚΑΡΠΑΘΟΣ

Στην Κάρπαθο, βρέθηκε και ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Δημήτρης Καμμένος, ο οποίος γιουχαρίστηκε από μερίδα πολιτών, που φώναζαν «προδότες, λαμόγια» κ.α.

ΗΛΙΑΚΕΙΑ ΚΑΡΠΑΘΟΣ

Η ανακοίνωση του κ. Στέφανου Δράκου, από την Κάρπαθο:

Στην Κάρπαθο βρίσκεται από το πρωί της Δευτέρας 30 Μαΐου 2016, ο Πολιτευτής της Νέας Δημοκρατίας και Δημοτικός Σύμβουλος Ρόδου Δρ Στέφανος Δράκος, προκειμένου να παραστεί στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης που συνδιοργανώνουν η Πολεμική Αεροπορία, ο Δήμος Καρπάθου και ο Δήμος Χανίων, με αφορμή τη συμπλήρωση δέκα (10) ετών από το θάνατο του ήρωα Σμηναγού Κωνσταντίνου Ηλιάκη.

Ο κος Στέφανος Δράκος, συμμετείχε νωρίτερα σε συνεδρίαση της Τοπικής Οργάνωσης ΝΔ Καρπάθου, που πραγματοποιήθηκε, υπό την προεδρία του Γραμματέα Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ Λευτέρη Αυγενάκη, ο οποίος εκπροσωπεί στις εκδηλώσεις τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη. Αμέσως μετά, ο κος Στέφανος Δράκος, συμμετείχε στον εορτασμό για την απόδοση τιμής στον ήρωα Σμηναγό, δηλώνοντας τα κάτωθι:

ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ ΔΡΑΚΟΣ ΚΑΡΠΑΘΟΣ 14

«Ἀνδρῶν γὰρ ἐπιφανῶν πᾶσα γῆ τάφος», είχε πει ο αρχαίος ιστορικός Θουκυδίδης, προσδιορίζοντας τον τάφο των επιφανών ανδρών σε κάθε τόπο. Στο Σμηναγό της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας Κωνσταντίνο Ηλιάκη, που χάθηκε για την πατρίδα, για την τιμή των Ελλήνων, για την ελευθερία, ο τάφος του είναι, όπου λογίζεται η μνήμη του, σε κάθε τόπο. Ο αθάνατος ηρωισμός του, τον κρατά ζωντανό, δάσκαλο και οδηγό.

Υπερασπιζόμενος την πατρίδα, έδωσε τη ζωή του, στην νοτιοανατολική άκρη του Αιγαίου, στην ακριτική Δωδεκάνησο. Σήμερα, εδώ στην Κάρπαθο, του αποδίδεται τιμή και μνημονεύεται η θυσία του, μία θυσία που τελέσθηκε πριν από δέκα (10) έτη, αφήνοντας πίσω την οικογένειά του και τα παιδιά του.

ΗΛΙΑΚΕΙΑ ΚΑΡΠΑΘΟΣ

Ο Κωνσταντίνος Ηλιάκης, έδωσε τη ζωή του για την πατρίδα, για την ελευθερία. Σφράγισε με το αίμα του, την ανάσα του, τη θυσία του, το αληθές του ηρωισμού των Ελλήνων, τη φιλοπατρία τους, την ελευθερία τους. Εκείνο το μοιραίο μεσημέρι της 23ης Μαΐου 2006, στις 12.42, μία νέα αερομαχία, λάμβανε χώρα στο Αιγαίο. Εκεί όπου ο ήρωας Σμηναγός, στην προσπάθειά του να αναχαιτίσει ένα τουρκικό F16, χάθηκε στη θάλασσα. Λίγες ώρες μετά, το πλήρωμα της φρεγάτας «Λήμνος», εντόπισε την κάσκα, το PL και ένα survival kit. Ο ήρωας σμηναγός, θεωρήθηκε νεκρός.

Αυτό τον ήρωα μνημονεύει σήμερα η Κάρπαθος, εδώ στο μνημείο που δημιουργήθηκε προς τιμήν του. Εκείνον, που θυσιάστηκε για την πατρίδα, που έδειξε το δρόμο της ελευθερίας, του ηρωισμού. Οδηγός, διδάσκαλος, φιλόπατρις, ήρωας.

Αιωνία η μνήμη του και η προσφορά του. Αιωνία η ηρωική του πορεία, η αυτοθυσία και η αρετή του. Αιωνία και η προσφορά των Ελλήνων ακριτών που φυλάττουν Θερμοπύλες, των ανθρώπων των Ενόπλων Δυνάμεων, που ξαγρυπνούν για την ασφάλεια, την ειρήνη, τη λευτεριά. Υπέρ πίστεως και πατρίδος.

«Τιμή σ’ εκείνους, όπου στη ζωή των ώρισαν και φυλάγουν Θερμοπύλες».

ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ ΔΡΑΚΟΣ ΚΑΡΠΑΘΟΣ

Στην Κάρπαθο για τα «Ηλιάκεια 2016» ο Περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος

Στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης «Ηλιάκεια 2016» για τον ήρωα Σμηναγό Κωνσταντίνο Ηλιάκη, που πραγματοποιήθηκαν σήμερα, Δευτέρα 30 Μαΐου, στην Κάρπαθο, παρέστη ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος.

Οι εκδηλώσεις της 10ης επετείου από τον ηρωικό θάνατο του Κωνσταντίνου Ηλιάκη, συνδιοργανώθηκαν από το Δήμο Καρπάθου, το Δήμο Χανίων και την Πολεμική Αεροπορία, στον χώρο του μνημείου που έχει ανεγερθεί προς τιμή του, όπου εψάλη επιμνημόσυνη δέηση και έγινε κατάθεση στεφάνων από εκπροσώπους της στρατιωτικής και πολιτικής ηγεσίας.

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου  κ. Γιώργος Χατζημάρκος, δήλωσε:

«Η ηρωική θυσία του Σμηναγού Κωνσταντίνου Ηλιάκη, είναι μια πράξη αφύπνισης και συνειδητοποίησης ότι ο αγώνας για την πατρίδα μας, για το Αιγαίο και τα νησιά μας, είναι διαρκής και σ’ αυτόν τον αγώνα, υπάρχουν ακόμη άνθρωποι που δεν διστάζουν να θυσιάσουν ακόμη και την ίδια τους τη ζωή.  Η παρουσία μας εδώ σήμερα, είναι ο ελάχιστος φόρος τιμής, η ελάχιστη ένδειξη της ευγνωμοσύνης μας, απέναντι σ΄ έναν άνθρωπο που με αυταπάρνηση και αυτοθυσία έκανε το καθήκον του, υπερασπιζόμενος όλα όσα πίστευε. Αυτή την πίστη έχουμε ανάγκη, στον άνισο, καθημερινό αγώνα που δίνουμε όλοι μας, για  κρατήσουμε όρθιο τον τόπο μας σ’ αυτήν την εξαιρετικά κρίσιμη και δύσκολη καμπή.  Και μόνο για την δύναμη που αντλούμε από την δική του στάση ζωής, η θυσία του Σμηναγού Κωνσταντίνου Ηλιάκη δεν πήγε χαμένη»

Η δήλωση του κ. Χαράλαμπου Κόκκινου

Συμπληρώνονται δέκα (10) χρόνια (Μάιος 2006 – Μάιος 2016) από το θάνατο του ήρωα σμηναγού ΚΩΣΤΑ ΗΛΙΑΚΗ. Τίμησε τον όρκο του, με αυταπάρνηση, δίνοντας την ίδια του τη ζωή, υπερασπίστηκε την πατρίδα μας επιχειρώντας να αναχαιτίσει τα αεροπλάνα της τουρκικής αεροπορίας που παραβίασαν τον εθνικό εναέριο χώρο μας στην περιοχή της Καρπάθου. Η θυσία του στέλνει μήνυμα διαχρονικό και πάντα επίκαιρο.

Οφείλουμε όλοι, να προασπίσουμε την εθνική μας ανεξαρτησία και την ελευθερία απ’ όποιον την επιβουλεύεται. Η ηρωική του πράξη μένει στην Ιστορία και η θυσία του σε συνδυασμό με τα ιδανικά που υπηρετούσε, μας εμπνέουν και θα παραμένει πάντα πρότυπο φιλοπατρίας για όλους εμάς. Εμάς που δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι για να είμαστε σήμερα ελεύθεροι, κάποιοι αγωνίστηκαν, πίστεψαν στα ιδανικά του έθνους μας και σήκωσαν την Ελλάδα ψηλά.

Ο Κώστας Ηλιάκης θα μείνει για πάντα αθάνατος στη μνήμη μας και τ’ όνομά του θα κοσμεί με ένδοξα γράμματα την Ιστορία της Ελλάδας μας.

ΑΘΑΝΑΤΟΣ!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.