Στην εκδότρια του “Black Monday.grΆννα Σαρρή και στη ραδιοφωνική εκπομπή του “ΠΑΛΜΟΥ” 99,5 & 105,6 “Black Monday on air”, μίλησε την Τετάρτη στις 12.00 το μεσημέρι, η δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω Κατερίνα Βολονάκη, αναφορικά με τα «κόκκινα δάνεια» και τις … προειδοποιητικές επιστολές που λαμβάνουν οι δανειολήπτες από τις τράπεζες. Βασικότερες αλλαγές του νέου Νόμου και των διαδικασιών, οι προειδοποιητικές επιστολές, ο χαρακτηρισμός μη συνεργάσιμου πολίτη και η μείωση της αντικειμενικής αξία για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Η δικηγόρος Κατερίνα Βολονάκη

Η δικηγόρος Κατερίνα Βολονάκη

Οι τράπεζες, σύμφωνα με τα όσα γνωστοποίησε η κ. Κατερίνα Βολονάκη, και βάσει του Νόμου περί της διαδικασίας επίλυσης καθυστερήσεως, ακολουθούν πέντε βασικά στάδια:

  • Στάδιο (1) Επικοινωνία με το δανειολήπτη (συνεργάσιμος δανειολήπτης, αυτός που αποστέλλει – χορηγεί όλα τα στοιχεία του)
  • Στάδιο (2) Συγκέντρωση των πληροφοριών από την τράπεζα
  • Στάδιο (3) Αξιολόγηση των στοιχείων από την τράπεζα
  • Στάδιο (4) Πρόταση από την τράπεζα
  • Στάδιο (5) Διαδικασία εξέτασης των ενστάσεων

Ως μη συνεργάσιμοι δανειολήπτες κινδυνεύουν να χαρακτηριστούν εκείνοι οι οποίοι δεν απαντούν στην πρώτη επιστολή (την οποία θα έπρεπε να απαντήσουν εντός 15 ημερών) αλλά και στη δεύτερη επιστολή (την οποία θα έπρεπε να απαντήσουν εντός 30 ημερών).

«Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, ίσχυε αναστολή των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας που χρησιμοποιείτο ως οικογενειακή στέγη. Σήμερα μπορεί να πλειστηριαστεί η πρώτη κατοικία του δανειολήπτη που χαρακτηρίζεται μη συνεργάσιμος, ενώ δεν μπορεί να μπει και στο Νόμο Κατσέλη», ανέφερε η κ. Κατερίνα Βολονάκη, η οποία εξήγησε ότι, πρώτη κατοικία έως 120.000 ευρώ με χαμηλά εισοδηματικά κριτήρια δανειολήπτη που αποδεικνύουν αδυναμία πληρωμής, μπορεί να προστατευτεί και να του δοθεί ενίσχυση – βοήθεια από το Ελληνικό δημόσιο, για πληρωμή μέρους της δόσεως για τα πρώτα τρία χρόνια. Ουσιαστικά με το νέο Νόμο, μειώνεται η αντικειμενική αξία προστασίας της πρώτης κατοικίας στις 180.000 ευρώ. Η πρώτη κατοικία δηλαδή, προστατεύεται υπό προϋποθέσεις και με συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια.

Βάσει της κ. Κατερίνας Βολονάκη, ληξιπρόθεσμες οφειλές χαρακτηρίζονται αυτές που έχουν ήδη καταστεί καθυστερημένες, με την πολιτική των τραπεζών να μην είναι πλέον τόσο αυστηρή και ο χαρακτηρισμός περί κόκκινου δανείου να αφορά οφειλές άνω των 6 μηνών.

«Οι καταναλωτές δεν πρέπει να ανησυχούν. Να απευθυνθούν στην τράπεζα ή σε κάποιο δικηγόρο. Υπάρχουν άνθρωποι που αδυνατούν να πληρώσουν, δεν μπορούν να ζήσουν, αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, έχουν αυξημένες υποχρεώσεις σε ΔΕΚΟ κτλ. Όλα αυτά, πρέπει να τα προσκομίσουν, είναι προς όφελός τους», συμπλήρωσε η κ. Βολονάκη, η οποία κατέληξε επισημαίνοντας ότι όλα αυτά ισχύουν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2018 και από εκεί και πέρα είναι άγνωστο το τι ακριβώς θα ισχύσει.

Πηγή: www.blackmonday.gr

ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ ΣΠΙΤΙΑ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.