Είναι οι ειδήσεις που περνούν στα ψιλά. Ή τις μαθαίνει κανείς μόνο από στόμα σε στόμα. Για τα 4.000 γιαούρτια που κουβάλησε μια παρέα από τα Κουφάλια στην Ειδομένη την περασμένη Παρασκευή. Για την κυρία Βάσω, που έβαλε τον γείτονά της, ο οποίος οδηγεί ακόμη στα 84, να την πάει στα Διαβατά με τις πετσέτες της προίκας της. Για την κοριτσοπαρέα που χαλάλισε το σαββατόβραδό της για να βράσει τα αυγά που ζητήθηκαν μαζί με μπανάνες, ως πλήρης τροφή για τα πιτσιρίκια. Για κάποιους επί μήνες απλήρωτους εργαζόμενους που πήραν ένα μέρος του μισθού τους σε διατακτικές σούπερ μάρκετ και έσπευσαν να τις κάνουν πάμπερς, σερβιέτες και μωρομάντιλα.

Είναι και οι ειδήσεις που παίζουν ψηλά στα δελτία ειδήσεων της αλλοδαπής. Όπως, για παράδειγμα, το τρελό μποτιλιάρισμα το μεσημέρι της Κυριακής γύρω από την πλατεία Συντάγματος, όχι επειδή κάποιοι πανηγύριζαν τη νίκη της ομάδας τους, αλλά επειδή χιλιάδες Αθηναίοι κουβάλησαν τόνους προμήθειες για τους πρόσφυγες στο Ελληνικό, τον Ελαιώνα, το Σχιστό.

Όλες αυτές οι ειδήσεις, μαζί με τις κουβέντες που ο καθένας και η καθεμιά μας ακούει στις παρέες του, συνθέτουν την εικόνα όχι μιας… άλλης Ελλάδας, αλλά της Ελλάδας. Σκέτο. Μιας χώρας που την ξέραμε γεμάτη… παρτάκηδες, με εθνική ατάκα το «να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα» και μέσα στην κρίση μας διαψεύδει. Ευχάριστα. Για άλλη μια φορά.

Χιλιάδες απλοί άνθρωποι αποδεικνύουν στην πράξη ότι έχουν τεράστια αποθέματα αλληλεγγύης. Ότι δεν αντέχουν απλώς να σχολιάζουν από τον καναπέ τους πόσο μαυρίζει η ψυχή τους όταν βλέπουν τις εικόνες από τη βομβαρδισμένη Συρία ή από τους πρόσφυγες που γλίτωσαν από τη θάλασσα και πνίγονται τώρα στις λάσπες της Ειδομένης. Χιλιάδες απλοί άνθρωποι ψάχνουν την επαφή για να προσφέρουν ό,τι χρειάζεται και μπορούν, συχνά από το υστέρημά τους, συχνά από τον περιορισμένο ελεύθερο χρόνο τους. Και τη βρίσκουν σε οργανωμένα και σε αυτοσχέδια δίκτυα.

Δεν είναι ότι λείπουν οι κακές ειδήσεις, αυτές που έχουμε μάθει αυτόματα να προβάλλουμε -στη λογική «good news are no news»- για κάποιους που σπεύδουν να οργώσουν χωράφια για να μην στηθούν καταλύματα, που χρεώνουν το νερό ή μια κούρσα μέχρι τα σύνορα χρυσάφι, που βάζουν φωτιά για να κάψουν την έκφραση της αλληλεγγύης των άλλων. Αλλά στην ταλαιπωρημένη Ελλάδα του 2016 είναι αισχρή μειοψηφία. Στην Ελλάδα του 2016 νικάει η συμμαχία των καλών ανθρώπων.

http://sfairika.gr/

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.