Τον Μελχιόρ, τον Γκασπάρ και τον Βαλτάσαρ, που έφεραν χρυσό, λιβάνι και σμύρνα, για Τον Ιησού Χριστό, τους τρείς μάγους που τους οδηγούσε άστρο φωτεινό, συναντούσες στην είσοδο της φάτνης στα Μαριτσά Ρόδου. Χρυσό για το βρέφος που θα γινόταν βασιλιάς. Λιβάνι για τη θεία καταγωγή Του και σμύρνα για τον πρόωρο θάνατό Του.

 

Της Άννας Σαρρή – Δημοσιογράφος www.blackmonday.gr

anasanews@yahoo.gr


Εκεί ψηλά στην Κουμούλη, στη Μονή του Σωτήρα στα Μαριτσά. Εκεί που αναβλύζει κρυστάλλινο νερό, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μαριτσών «Ο ΚΕΡΩΝΙΑΤΗΣ» και οι άνθρωποί του, ετοίμασαν κάτι εξαιρετικά μοναδικό, τη ζωντανή φάτνη των Μαριτσών.

Σε κατανυκτικό πνεύμα στο πανάρχαιο Σπήλαιο των Μαριτσών, φιλοξενούνταν σε ζωντανές αναπαραστάσεις, τα άγια πρόσωπα που συναντούσες στη φάτνη που γεννήθηκε ο Σωτήρας.

Το θείο βρέφος, η Παναγία, ο Ιωσήφ, βοσκοί και φυσικά οι μάγοι. Όλοι αναπαραστάθηκαν από νεαρά παιδιά που συντροφεύονταν από ζώα, όπως εκείνα που κοσμούσαν με τη ζωντάνια τους τη φτωχική φάτνη που γεννήθηκε ο θησαυρός του κόσμου. Εκεί όπου τελέσθηκε το ιερό και μέγα γεγονός της γέννησης Του θεανθρώπου.

Οι πιστοί, Έλληνες και επισκέπτες διαφορετικών χωρών, που έτυχαν της παρουσίας τους στη φάτνη, αφού συνάντησαν στην είσοδο τον Άγιο Βασίλη και φωτογραφήθηκαν μαζί του, είδαν μοναδικά άλογα να κοσμούν το φυσικό πλούτο της περιοχής, τον καταρράκτη που άφηνε το κρυστάλλινο νερό να κρύβετε στα έγκατα της γης, τους τρεις μάγους, πάπιες, προβατάκια και πολλά – πολλά ακόμη, άψυχα και έμψυχα, που η ομορφιά τους είναι αδύνατη να περιγραφεί.

Εξερχόμενοι ή εισερχόμενοι του πανάρχαιου Σπήλαιου που φιλοξενούσε τη ζωντανή αναπαράσταση της γέννησης Του θεανθρώπου, συναντούσαν τους ανθρώπους του Πολιτιστικού Συλλόγου Μαριτσών «Ο ΚΕΡΩΝΙΑΤΗΣ», που τους προσέφεραν δωρεάν ζεστό ρόφημα από βότανα του βουνού, ενώ μπορούσαν να αγοράσουν παραδοσιακό χωριάτικο παξιμάδι. Εκεί θα έβρισκαν ακόμη ημερολόγια του Συλλόγου, αλλά και βιβλίο εντυπώσεων.

Λίγο πιο κάτω, οι γυναίκες του Φιλανθρωπικού Συλλόγου Γυναικών Μαριτσών «Ο ΣΩΤΗΡΑΣ», προσέφεραν παραδοσιακό γλυκό του κουταλιού που παρασκευαζόταν από γυναίκα του χωριού, αλλά και καυτούς ολόφρεσκους λουκουμάδες που άχνιζαν ζεστασιά και ευωδία.

Εάν δε η κοιλιά σου άρχιζε να γουργουρίζει, μπορούσες να προμηθευτείς σουβλάκια από την αθλητική ποδοσφαιρική ομάδα του χωριού «ΗΡΑΚΛΗΣ ΜΑΡΙΤΣΩΝ», αλλά και να δοκιμάσεις μαλλί της γριάς για επιδόρπιο. Και εάν ήθελες και να τα … τσούξεις (!) μπορούσες να γευτείς ουζάκι και σούμα!

Μία εξαιρετική φάτνη σε μία μαγευτική περιοχή.

Και του χρόνου.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.