Καταγγελία από το Σύλλογο Προστασίας Περιβάλλοντος Ρόδου, για εκβραχισμό και εκχέρσωση στο Λαδικό!

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΝΗΣΟΥ ΡΟΔΟΥ

 

Τι συμβαίνει στο Λαδικό;  – Να αποκατασταθεί η ζημιά τώρα  

 Δυσάρεστη έκπληξη περίμενε μέλη του Συλλόγου μας όταν μετά από καταγγελία είδαν ένα τεράστιο όγκο από βράχια και τόνους άμμου πίσω από την καντίνα στην περιοχή της μικρής παραλίας, αριστερά στο Λαδικό (Άντονι Κουίν). Ακόμη μεγαλύτερη ήταν η αγανάκτηση μας όταν είδαμε ότι αυτά προέρχονταν από τον εκβραχισμό και την εκχέρσωση ολόκληρης της πλευράς στο μέσο της παραλίας, καταστρέφοντας το θαμνότοπο με την χλωρίδα και τα βράχια και αφήνοντας ένα γυμνό τοπίο, αλλοιώνοντας έτσι την φυσιογνωμία της γραφικής αυτής παραλίας στον ελκυστικό κόλπο του Λαδικού. Η δε άμμος προφανώς είχε μεταφερθεί από άλλη περιοχή του νησιού.

Είναι απορίας άξιο να μάθουμε ποιοι συνετέλεσαν σε αυτήν την ενέργεια προξενώντας τέτοια φυσική καταστροφή στο φυσικό αυτό τοπίο και για ποιους λόγους. Αυτό πάντως που είδαμε και καταγράψαμε είναι η τοποθέτηση και άλλων ομπρελών και ξαπλώστρων σχεδόν πάνω στο κύμα σε εκείνο το στενό σημείο της διαπλάτυνσης και μάλιστα χωρίς να έχει γίνει ακόμα η σχετική διαδικασία εκμίσθωσης από το Δήμο.

Είναι καταφανές ότι όλες οι παραλίες κοντά στην πόλη έχουν γεμίσει ασφυκτικά από ομπρέλες και καρέκλες από τα ξενοδοχεία και τους ιδιώτες επαγγελματίες δυσκολεύοντας τους  πολίτες στην ελεύθερη πρόσβαση, κυκλοφορία και χρήση του δημόσιου αυτού αγαθού κατά παράβαση των Νόμων και του Συντάγματος.

Θεωρούμε ότι όλες και όλοι  έχουμε το δικαίωμα στην εργασία και στα οφέλη από τον τουρισμό αλλά αυτό πρέπει να γίνεται με ένα τρόπο βιώσιμο που να μη καταστρέφει το φυσικό περιβάλλον του νησιού, τη λειτουργία των υποδομών και την εμφάνιση της Ρόδου γενικά.

Ο Σύλλογος χθες (25/5/2015) κατέθεσε επιστολή  στο Δήμο Ρόδου ζητώντας εξηγήσεις,  και αναφορές στο Τμήμα  Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου και στη Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου και θα καταθέσει επιπρόσθετα αναφορά στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών εάν δεν υπάρξει άμεση αποκατάσταση. Ήδη κινήθηκε η σχετική διαδικασία από τη ΚΥΔ ώστε όχι μόνο να έχουν ενημέρωση οι πολίτες της Ρόδου αλλά και να αποκατασταθεί ο χώρος και να καταλογισθούν οι ευθύνες σε όσους και όσες έχουν την εντύπωση πως από την οποιαδήποτε θέση μπορούν να υποθηκεύουν το μέλλον αυτού του τόπου για τα δικά τους μικρόφθαλμα οφέλη.

Ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος θα συνεχίσει να παρεμβαίνει αποφασιστικά και δυναμικά στις όποιες αυθαιρεσίες οι οποίες έχουν κοστίσει πολλά στο περιβάλλον του νησιού μας.

Το ΔΣ του Συλλόγου

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.