«Κοινοβουλευτική παρέμβαση του Δημήτρη Γάκη για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου στη Δωδεκάνησο και την απλοποίηση των διαδικασιών χορήγησης τουριστικής βίζας βραχείας διάρκειας σε πολίτες από την Τουρκία»

Το σημαντικό θέμα της αύξησης του εισερχόμενου τουρισμού της Δωδεκάνησο με επισκέπτες από τη γειτονική Τουρκία, ανέδειξαν στην ερώτηση τους με θέμα: «Αναγκαία η εφαρμογή έκδοσης θεωρήσεων εισόδου βραχείας διάρκειας για τουριστικές επισκέψεις (βίζα 72 ωρών) σε πολίτες της Τουρκίας», 18 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ανάμεσά τους και `ο βουλευτής Δωδεκανήσου Δημήτρης Γάκης. Στην ερώτηση σημειώνεται χαρακτηριστικά, ότι για τα νησιά του Αιγαίου, η αύξηση των τουριστών από τη Τουρκία, σε συνδυασμό με την σωστά σχεδιασμένη επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου (με την εμπειρία από την εφαρμογή του «πιλοτικού προγράμματος» για τουριστικές επισκέψεις βραχείας διάρκειας για πολίτες τρίτων χωρών που ταξιδεύουν από την Τουρκία σε νησιά του ανατολικού Αιγαίου), θα στηρίξουν τις τοπικές οικονομίες, θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη εναλλακτικών – ποιοτικών τουριστικών προϊόντων και στη βελτίωση της ποιότητας του παρεχόμενου τουριστικού προϊόντος στη νησιωτική χώρα.

Όπως αναφέρεται στο κείμενο της ερώτησης, οι παρούσες χρονοβόρες και κοστοβόρες διαδικασίες έκδοσης βίζας, εμποδίζουν αρκετούς Τούρκους πολίτες να επισκεφτούν τις γειτονικές ελληνικές περιοχές (στις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, Βορείου Αιγαίου και Νοτίου Αιγαίου) για λίγες ημέρες, όπως θα επιθυμούσαν. Επίσης τονίζεται, ότι η βελτίωση των υποδομών, σε συνδυασμό με διευκολύνσεις στη διαδικασία χορήγησης βίζας, η επαρκής στελέχωση στις πύλες εισόδου, η εφαρμογή μειωμένων τιμών στις θεωρήσεις εισόδου σε ειδικές κατηγορίες πολιτών θα κάνουν περισσότερο δελεαστική την επίσκεψη των τουριστών, ιδιαίτερα σε περιόδους εκτός αιχμής, συμβάλλοντας σημαντικά στην ανάπτυξη των τοπικών οικονομιών.

Στο πλαίσιο αυτό, οι αρμόδιοι υπουργοί ερωτώνται για το σχεδιασμό των ενεργειών της κυβέρνησης σε εθνικό και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφορικά με τη δυνατότητα εφαρμογής της διαδικασίας χορήγησης θεωρήσεων εισόδου βραχείας διάρκειας για τουρισμό, στο πλαίσιο της Συνθήκης «Σένγκεν».

Το θέμα απασχολεί έντονα τους επαγγελματικούς φορείς του τουριστικού κλάδου στη Δωδεκάνησο και ο Δημήτρης Γάκης, έχει υπογραμμίσει ήδη από προηγούμενες παρεμβάσεις του στο Κοινοβούλιο την ανάγκη ώστε να δρομολογηθούν μέτρα που θα βελτιώσουν το υφιστάμενο «πιλοτικό πρόγραμμα» για τουριστικές επισκέψεις βραχείας διάρκειας, για πολίτες τρίτων χωρών που ταξιδεύουν από την Τουρκία. Ειδικά σε πολύτεκνες οικογένειες καθώς και σε ειδικές ομάδες τουριστών όπως αθλητές, μαθητές και πολίτες τρίτης ηλικίας, με στόχο τη διαφοροποίηση, την ποιοτική αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος και την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου στα νησιά μας.

Το ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.