ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΩΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΛΕΡΟΥ, ΚΑΛΥΜΝΟΥ & ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑΣ

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗΣ 2015

 

«Παράδοξα σήμερον, εἶδον τὰ ἔθνη πάντα ἐν πόλει Δαυΐδ, ὅτε τὸ Πνεῦμα κατῆλθεν  ἐν πυρίναις γλώσσαις»

Αγαπητοί μου συμπανηγυριστές,

Κυριακή της Πεντηκοστής και  «τα πάντα πεπληρήρωται φωτός». Η επαγγελία του Κυρίου   στους   μαθητές  Του, ειπόντος   «όταν δε  έλθη  ο παράκλητος όν  εγώ  πέμψω υμίν  παρά του Πατρός μου, το Πνεύμα της  αληθείας» , εκπληρώνεται σήμερα , όπως ιστορεί ο θεηγόρος Ευαγγελιστής Λουκάς στο βιβλίο των Πράξεων των Αποστόλων.

«Ω θαύμα εξαίσιο, ώ θαύμα Σωτήριο, το Πνεύμα το Αγιο, Φως και ζωή και ζώσα πηγή νοερά»,  «δι ού πατήρ γνωρίζεται και Υιός δοξάζεται  και παρά πάντων γινώσκεται, μία δύναμις, μία, σύνταξις, μία προσκύνησις της Αγίας Τριάδος».

 Η χάρις του Αγίου Πνεύματος, κατά τον υμνωδό της Εκκλησίας  μας, λαλεί, ενεργεί, διαιρεί τα θεία χαρίσματα,  και οι απλοί και αγράμματοι ψαράδες της Γαλιλαίας γίνονται οι διαπρύσιοι κήρυκες του  αϊδίου  Φωτός.

  Οι άλλοτε φοβισμένοι μαθητές του Κυρίου με θάρρος και δύναμη πολλή αντικρίζουν το μέγα γεγονός, ενώ στον εσωτερικό τους κόσμο ακούγεται η μεγάλη φωνή του Προφήτου της Ερήμου, του Ιωάννη του Προδρόμου, που τους έλεγε: «εγώ σας βαπτίζω με νερό, δείγμα μετανοίας. Εκείνος πού έρχεται οπίσω από εμένα θα σας βαπτίσει με Πνεύμα ΄Αγιο, που θα είναι δια σας σωτηρία».

Και πράγματι, σήμερα αλλάζει ο εσωτερικός κόσμος των απλών μαθητών, γίνονται εν έργοις και λόγοις οι θεοκήρυκες Απόστολοι και μεταλαμπαδεύουν εκείνο το φώς της βιαίας πνοής σε φώς σωτήριο δια την ανθρώποτητα, «τοις καθημένοις εν χώρα και σκιά θανάτου φως ανέτειλεν αυτοίς».

Το Αγιο Πνεύμα την ημέρα της Πεντηκοστής εσκήνωσε-, -άπαξ δια παντός, στην Εκκλησία του  Χριστού  , την  οποία, έκτοτε , χάριτι θεία, καθοδηγεί  εις  πάσα  την  αλήθεια,    πού δεν  είναι απλά μία  ικανοποίηση του  πόθου της  γνώσης, μια ευλαβής  παραδοχή και προσωπική πείρα   αλήθειας ,αλλά  είναι ή όντως  Αλήθεια ο παρατεινόμενος Χριστός.

Κατήλθε το ΄Αγιο Πνεύμα, «εν πυρίναις  γλώσαις»,  και από τότε  μένει ενεργό στην Εκκλησία του Θεανθρώπου Ιησού, η οποία εν  αγίω  Πνεύματι  φωτίζει και  χειραγωγεί στην σωτηρία  τους  πιστούς,  τον κάθε  ένα  πιστό προσωπικώς και ιδιαιτέρως.

Τα Αγιο Πνεύμα, «πύρ διαιρούμεον εις νομάς χαρισμάτων», απαλύνει τον πόνο, γλυκαίνει την οδύνη και μετατρέπει το φυσικό κακό σε  ηθικό καλό, έτσι λελουσμένος ο  πιστός   ζεί καθημερινώς μέσα στον απέραντο ωκεανό της χάριτος του Αγίου Πνεύματος και απολαμβάνει τις ζωογόνους  αύρες  των  θείων  δωρεών ,πού  τον  στηρίζουν, και τον ενδυναμώνουν σε τέλειο άνδρα.

Αυτήν την λαμπρή εορτή και Πανήγυρη εορτάζει σήμερα η Εκκλησία μας και καλεί κατά την εύσημο αυτή ημέρα τα πιστά αυτής τέκνα να κλίνουμε τα γόνατα και να επικαλεστούμε τον επουράνιο Βασιλέα των βασιλευόντων και Κύριο των κυριευόντων να στείλει το Πανάγιο Αυτού Πνεύμα να περιλούσει, να φωτίσει, να αγιάσει τις ψυχές μας και να  στηρίξει τις καρδιές μας στην αλήθεια.

Ο άνθρωπος της σημερινής εποχής έχει ανάγκη της θείας επέμβασης, έχει ανάγκη της χάριτος και της ευλογίας του Αγίου Πνεύματος και τούτο διότι ο άνθρωπος της σημερινής εποχής τυρβάζει περί των επιγείων πραγμάτων και χάνει τα επουράνια, τα αληθή και σωτήρια, νομίζοντας ότι  εδώ στον κόσμο θα  μείνει αιώνια.

Ο ταλαίπωρος άνθρωπος της σημερινής εποχής ζητά να ξεδιψάσει πνευματικά όχι στην πηγή του ύδατος, που είναι η Εκκλησία του  Εσταυρωμένου και Αναστημένου Ιησού,  αλλά «εις λάκκους συντετριμμένους, ως λέγει ο Προφήτης Ιερεμίας, οίτινες είναι πλήρεις θανατηφόρων μικροβίων».

Σ΄ αυτούς τους αδυσώπητους λάκκους με τα θανατηφόρα μικρόβια, τις αμαρτίες, ο άνθρωπος δεν βρίσκει την ευτυχία του, αλλά την δυστυχία του, δεν βρίσκει την γαλήνη της ψυχής του αλλά την τρικυμία, την κακοδαιμονία, την αθλιότητα, την καταστροφή τον θάνατο τον πνευματικό, πού είναι ο χωρισμός του ανθρώπου από τον Θεό Πατέρα.

Αγαπητοί μου αδελφοί,

Κάθε  άνθρωπος κυριεύεται από δίψα και  αισθάνεται την  ανάγκη του νερού για να σβήσει την δίψα του και να διατηρήσει την ζωή του. Εκτός όμως  από την σωματική  δίψα υπάρχει και μια άλλη  δίψα, δίψα πνευματική πολύπλευρος  και έντονος πού ποθεί δι αυτής να γνωρίσει ο άνθρωπος της κάθε  εποχής  την Αλήθεια,το Φως και τη Ζωή, που  είναι ο Χριστός.

Δια να μη  βρεθούμε  μέσα σ΄ αυτούς τους αδυσώπητους λάκκους της πνευματικής εξαθλίωσης και αυτοκαταστροφής, μακρυά από την χάρη και την ευλογία του Θεού Πατέρα μας, ας αλλάξουμε τρόπο ζωής, τώρα  πού έχουμε  ακόμη καιρό σωτηρίας, καιρό μετανοίας και εξομολογήσεως.

Η ταπείνωση είναι η πρώτη αρετή της ψυχής  και ο μέγας στολισμός  αυτής και στη ταπείνωση έγκειται το ύψος και το μεγαλείο του κατ΄εικόνα Θεού ανθρώπου.

Ας προστρέξουμε ψυχή τε και σώματι στην πηγή την αιώνιο, στο ύδωρ  το αλώμενο, εις  ζωή  αιώνιο, στην Εκκλησία του Τριαδικού Θεού, την οποία συνέχει, συγκροτεί και συντηρεί το Πανάγιο Πνεύμα, και αφού κλίνουμε και εμείς τα γόνατα μετά φόβου και ευλαβείας κατά την αγία αυτή ημέρα, ας ζητήσουμε ταπεινώς να περιλούσει και εμάς τον Πανάγιο Αυτού Πνεύμα, όπως περιέλουσε και φώτισε την ημέρα της Πεντηκοστής τους Αγίους Αυτού Μαθητές και Αποστόλους και δι΄αυτών ολόκληρο την Οικουμένη.

Και εμείς με καρδιά συντετριμμένη και τεταπεινωμένη ας ψελλίσουμε μετά  του υμνωδού της Εκκλησίας μας: «Παράδοξα σήμερον είδον τα έθνη πάντα εν πόλει Δαυίδ, ότε το πνεύμα κατήλθε το Αγιον εν πυρίναις γλώσαις».ΑΜΗΝ.

Ο.Λ.Κ.Α.Π.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.