ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΛΕΡΟΥ, ΚΑΛΥΜΝΟΥ & ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑΣ

ΚΥΡΙΑΚΗ  Γ΄ ΜΑΤΘΑΙΟΥ 21-6-2015

        Αγαπητοί  μου ,

        ο Μέγας Διδάσκαλος, ο Οποίος απλά και ταπεινά έκλεινε Ουρανούς και ήλθε στην γη, να σώσει τον άνθρωπο από το πάθος της  αμαρτίας ,  αποκαλύπτει στους ανθρώπους τις θρησκευτικές και ηθικές αλήθειες με απλό και πρακτικό τρόπον.

       Στην σημερινή Ευαγγελική περικοπή, την οποίαν ακούσαμε, ο Κύριος μας διδάσκει ότι δεν πρέπει ο κατ΄εικόνα  Θεού  άνθρωπος να   φροντίζει  διά το φθαρτό  και υλικό σώμα του, αλλά δια την ψυχή του  και τα αιώνια αγαθά.

       Η ψυχή είναι πολύ ανώτερη από το σώμα, «τί γάρ ωφελείται άνθρωπος εάν τον κόσμον όλον κερδήση, την δε ψυχήν αυτού ζημιωθή; ή τί δώσει άνθρωπος αντάλλαγμα της ψυχής αυτού;».

       Ο Κύριος με τους  λόγους  Του δεν θέλει  να κάμει τους ανθρώπους  ανέργους, αλλά πρόθυμους  στην εργασία. Η εργασία  είναι καθήκον  για όλους  τους  ανθρώπους, καθήκον ιερό και τα  θεόδοτα  του Κυρίου λόγια  σκοπό έχουν να  διδάξουν ,ότι  ο άνθρωπος πρέπει να έχει  πίστη  στον Θεό, τον  Δημιουργό του παντός.

        Οι άνθρωποι δεν πρέπει να  απορροφώνται από την μέριμνα των υλικών αγαθών, αλλά να υψώνουν το βλέμμα τους  και   τον  νουν και την καρδιά  τους στο Θεό, της  αγάπης  και της  δικαιοσύνης, του ελέους  και των οικτιρμών.

       Οι άνθρωποι, της  κάθε  εποχής, πρέπει  πρώτα  να  έχουν  την  αναφορά τους στον  Θεό, και  να ζητούν  κατά πρώτο  την βασιλεία του Θεού και την δικαιοσύνη  του και όλα τα απαραίτητα υλικά αγαθά, θα  δοθούν μαζί με  τα ανεκτίμητα  αγαθά της  βασιλείας  των ουρανών.

       Όμως οι   άνθρωποι, αγνώμονες, λησμονούν την αλήθεια αυτήν και στηριζόνται  όχι στην αγαθότητα και την αγάπη του αγαθού Θεού , αλλά στις δικές τους  ανθρώπινες δυνάμεις, και ζητούν πολλές φορές με δολίους τρόπους να πλουτίσουν  «πλούτου αδηλότητι».

       Επιδίδονται  να πολλαπλασιάσουν και να αυξήσουν τα πρόσκαιρα και μάταια του κόσμου  τούτου αγαθά  σε βάρος των συνανθρώπων  τους και  χρησιμοποιούν πολλάκις μέσα δόλια και ψευδή .

        Δοσμένοι ψυχή τε και σώματι στα πρόσκαιρα και μάταια αγαθά του κόσμου τούτου λησμονούν  την φωνή του Θεού Πατέρα, πού είπε στον άφρονα πλούσιο:«άφρων, ταύτη τη νυκτί την ψυχήν σου απαιτούσιν από σου, ά δε ητοίμασας τίνι  έσται;».

        Ο Θεός της  αγάπης και του ελέους ενεφύτευσε   στον  άνθρωπο ένα πνευματικό μάτι, ένα  φως ηθικής  γνώσης  και καθοδήγησης. Αυτό το θείο  μάτι  ο άνθρωπος κάνοντας  χρήση της  ελευθερίας του, το σκοτίζει δυστυχώς από τα πάθη της σαρκός με  αποτέλεσμα    να  χάσει  την παρουσία του Θεού  Πατρός.

         Η ζωή του ανθρώπου δεν εξαρτάται από τα πλούτη του κόσμου τούτου, ούτε διατηρείται από τα υπάρχοντα  αγαθά του που μπορεί να έχει και για τα οποία δεν κάνει καλή χρήση. Τα πλούτη δεν  εξασφαλίζουν  μακροζωία και ευχάριστο ζωή, αλλά είναι μάταια και πρόσκαιρα και  πολλάκις δημιουργούν προβλήματα στην ζωή του έχοντος και κατέχοντος.

    «  Πάντα  ματαιότης τα ανθρώπινα, όσα ούχ υπάρχει μετά θάνατο. Ού παραμένει ο πλούτος, ου  συνοδεύει  η  δόξα, επελθών γάρ ο θάνατος, ταύτα παντα  εξηφἀνιστσαι».

        Όμως, η πίστη του ανθρώπου στην πρόνοια του Θεού Πατέρα παρέχει την δυνατότητα να γνωρίσει τον Θεό και να ετοιμάσει από τον κόσμο αυτό την πέραν του τάφου ζωή, ζωή χαράς και ευλογίας, λουσμένη με την χάρη του Τριαδικού Θεού.

        Η  Θεία Πρόνοια του Θεού προς τον άνθρωπο δεν επιδέχεται ουδεμία αμφισβήτηση και είναι αχώρητος της ύπαρξής Του και επομένως η Θεία Πρόνοια συντηρεί και κυβερνά τον κόσμο, διευθύνει και κατευθύνει τον άνθρωπο προς ωφέλεια και ψυχική σωτηρία.

         Αδελφοί μου,

           Ας έχουμε  πίστη ακράδαντη, πίστη ζέουσα και πεποίθηση στην πρόνοια του Θεού, η οποία πλουτίζει και ανυψώνει τον άνθρωπο· και ας ακούσουμε  τον άγιο Δοσίθεο πού λέγει ,  «πιστεύομεν πάντα  τα όντα, είτε ορατά είτε  αόρατα υπό  του Θεού κυβερνάσθαι προνοίας».

           Ο ουράνιος Πατέρας  μας βοηθά και μας ενισχύει στο αγαθό, Αυτός μας οδηγεί εν μέσω της ερήμου στην γη της Επαγγελίας, Αυτός μας παρέχει το Μάννα της ζωής, Αυτός επιτρέπει να εισέλθουμε στις θλίψεις προς ωφέλειά μας, Αυτός μας  σώζει από κάθε κίνδυνο, Αυτός θα μας δωρίσει την ουράνιο μακαριότητα, της οποίας είθε να γίνουμε μέτοχοι. ΑΜΗΝ .

 Ο.Λ.Κ.Α.Π.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.