ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΛΕΡΟΥ, ΚΑΛΥΜΝΟΥ & ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑΣ

ΚΥΡΙΑΚΗ  Ε ΜΑΤΘΑΙΟΥ   5-7-2015

Αγαπητοί  μου  αδελφοί,

Ο  Κύριος, που  έκλεινε  ουρανούς , ήλθε στην γή εκουσίως δια να καταργήσει την τυραννική εξουσία  του Διαβόλου, πού ασκούσε  στις  ψυχές και τα σώματα των ανθρώπων.

Ο Κύριος, των κυριευόντων και Βασιλεύς των βασιλευόντων στην παρουσία των δύο δαιμονιζόμενων, της  σημερινής περικοπής  εκδιώκει  τα πονηρά  και ακάθαρτα πνεύματα, τους κακοποιούς δαίμονες, που για πολλά χρόνια βασάνιζαν αυτές τις δύο ψυχές, σωματικώς  και   ψυχικώς.

Με  κραυγές  με λόγια και έργα οι δαιμονιζόμενοι υποκινούμενοι από τα δαιμόνια φόβιζαν και ταλαιπωρούσαν του κατοίκους  της περιοχής των Γεγερσηνών. Φόβος και τρόμος ήταν δια τους  διερχομένους από τα μέρη εκείνα η παρουσία τους.

Οι δύο δαιμονιζόμενοι Γεγερσηνοί δυστυχείς, γυμνοί, βασανισμένοι από τις πονηρές δυνάμεις, των ακαθάρτων πνευμάτων εξερχόμενοι εκ των μνημείων πλησιάζουν τον  Μέγα Ιατρό της  ψυχής  και του  σώματος και αντί να πράξουν τις εντολές των δαιμονικών πνευμάτων προσέπεσαν και προσκύνησαν Αυτόν.

Ο Κύριος βλέποντας την οικτρά κατάσταση των δύο  αυτών ανθρώπων και ακούοντας από τα  στόματα  αυτών την φωνή του διαβόλου, “τι εμοί και σοί, υιέ του Θεού”, δίδει την λύση στις πονεμένες σωματικά  και ψυχικά  ψυχές, κάνει το θαύμα Του.

Ω! θαύμα υπερφυές, οι δύο  δαιμονιζόμενοι δια της  θείας χάριτος  ελευθερώθηκαν από τα πονηρά δαιμόνια που τους  βασάνιζαν σωματικά και ψυχικά επί έτη πολλά.

Επειδή ο Κύριος δια  του θαύματος πού  έκαμε, στους δύο εκείνους ανθρώπους,τα πονηρά δαιμόνια χάνουν την δύναμη τους ,χάνουν την εξουσία τους  ικετεύουν τον Χριστό να μη τα βασανίσει.  «΄Ηλθες ώδε πρό καιρού βασανίσαι ημάς»,αλλά ζητούν την άδεια  Του να εισέλθουν  στους χοίρους πού έβοσκαν σε  εκείνη  την περιοχή.

Με κακότητα και πονηριά,τα ακάθαρτα πνεύματα  σκέφθηκαν να βλάψουν τα συμφέροντα των κατοίκων εκείνης  της  περιοχής, αφού πλέον δεν είχαν καμία πλέον  εξουσία στους ποτέ δαιμονιζόμενους.

Ο Κύριος  τους επέτρεψε όχι γιατί ηθέλησε να υποχωρήσει στο αίτημα των πονηρών δαιμονίων αλλά δια να δώσει στους  Γεγερσηνούς ένα συγκλονιστικό μάθημα σεβασμό στο νόμο του Μωϋσέως. Οι Γεγερσηνοί  πού καταπατούσαν  με θρασύτητα τον Μωσαϊκό νόμο έτρεφαν χοίρους προς ίδιον όφελος

 Οι  δύο άνθρωποι ελευθερώθηκαν από την δαιμονική τυραννία, ανέπνευσαν τον αέρα της ελευθερίας και  ευχαρίστησαν  με όλη την καρδιά τους τον Κύριο,  «και ιματισμένοι και σωφρονούντες εκάθησαν παρά τους πόδας του Ιησού».

Οι χοιροβοσκοί έντρομοι από όσα είδαν, έτρεξαν  και είπαν τα γεγονότα στους συμπατριώτες τους και τότε πολλοί από τους κατοίκους  επήγαν  στην παραλία και είδαν με τα ίδια τους τα μάτια  τα δύο θαύματα. Τους μεν συμπατριώτες τους ήσυχους, ήρεμους, ιματισμένους και σωφρονισμένους ,τους δε χοίρους πνιγμένους να  επιπλέουν στα νερά της λίμνης.

Η απληστία κυριεύει τους ανθρώπους, έργο του διαβόλου, και οι άπληστοι προτιμούν τα χρήματα της παρανομίας από τα δώρα της χάριτος, προτιμούν τον μαμωνά από τον Θεό! Και μάλιστα οικειοθελώς  λησμονούν,  το ότι αυτός ο κόσμος είναι πρόσκαιρος και μάταιος, και ότι όλα τα υλικά αγαθά μένουν εδώ.

Οι άνθρωποι  αυτοί δοσμένοι ψυχή τε και σώματι στα πρόσκαιρα και μάταια αγαθά του κόσμου τούτου δεν θέλουν να  σκεφτούν ότι τα χρήματα τα  κτήματα και όλοι οι θησαυροί του κόσμου δεν μπορούν ποτέ να ικανοποιήσουν  τις ορέξεις  και  την απληστία τους, παράδειγμα  ο πλούσιος της ευαγγελικής περικοπής.

Δεν πρέπει ο άνθρωπος, εικόνα  Θεού, να κλείνει τα αυτιά του στην  στοργική πρόσκληση  του Σωτήρος Χριστού πού λέγει , «δεύτε οπίσω μου και ευρήσετε ανάπαυσιν ταις ψυχαίς υμών», αλλά τουναντίον να γίνεται δυστυχώς υπάκουος στην δολία υπόσχεση του πονηρού , «ταύτα πάντα» τους χοίρους και τα προσωρινά αγαθά, θα σου τά δώσω, ένα με προσκυνήσης.

Αδελφοί μου,

Ας αφήσουμε τα υλικά αγαθά αυτά είναι πρόσκαιρα, διαλύονται και χάνονται ,εν ριπή οφθαλμού. Ας το εννοήσουμε όλοι ,το πραγματικό μας συμφέρον  είναι η σωτηρία της ψυχής μας.  Σ΄αυτό μας προτρέπει ο Κύριος λέγοντας «ζητείτε πρώτον την βασιλείαν του Θεού και την δικαιοσύνην  αυτού».  ΑΜΗΝ

Ο.Λ.Κ.Α.Π.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.